Moje tufahije

sladica iz jabolk in orehov, značilna za BiH, vendar jo tam verjetno pripravljajo malo drugače, zato "Moje tufahije"

Jessie  Izvor: BiH
Moje tufahije
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 10 kosov

10 manjših jabolk

2 eko limoni

1 l vode

0,9 kg sladkorja

cimet v skorji

200 g mletih orehov

100 g sladkorja (lahko tudi med)

2 mali sladki smetani

Postopek

Zavremo vodo s sladkorjem, ji dodamo na trakove narezano lupino dveh limon, sok dveh limon in 2 cimetovi palčki. V sirup vložimo olupljena in izkoščičena cela jabolka (jaz jih lupim in izkoščičim sproti in jih vlagam direktno v sirup, še preden ta zavre, tako zaradi limone ne potemnijo toliko). Jabolka kuhamo, dokler niso mehka (dovolj, da jih bomo lahko jedli z žličko). Ohladimo jih v sirupu, najbolje čez noč. Nato 1 sladko smetano segrejemo malo pod vreliščem in s tem poparimo mlete orehe. Maso dobro premešamo, ji dodamo sladkor ali med in z njo nadevamo jabolka ter na vrhu jabolk naredimo majhno kupolo. Jabolka preložimo na desertni krožnik ali v skodelice, lahko jih malo prelijemo s sirupom in okrasimo z drugo sladko smetano, ki smo jo trdo stepli. Dober tek!


Opombe

Sirup spravimo in ga uporabimo kot pijačo, če ga razredčimo z vodo, ali pa uporabimo večkrat, če bodo tufahije večkrat na jedilniku.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 27.11.2009 ob 9:34

S temi tufahijami z dodatkom smetane bi se v Sarajevu zelo dobro odrezala.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 12.7.2011 ob 10:52

Sem jih naredila včeraj. Najprej sm hotela skuhati letošnja jabolka, pa so se mi spremenila v čežano, kar sem kasneje izkoristila, dodala smetanov puding in je prišla ven ena podlogica na katero sem potem dala lanska skuhana jabolka, nadevala z lešniki in kokosom, posula s cimetovim sladkorjem. njam njam njam!!! slika pride..

Trixi  

kuha že od: 23.9.2003

Št. objav: 15152

Objavljeno 14.1.2015 ob 16:32

Sem jih naredila včeraj, najprej sem zavrela vodo s sladkorjem in limonami v kateri sem skuhala olupljena jabolka. Ko so se mi zdela na otip dovolj kuhana sem jih prestavila v pekač - namaslen. Vodo sem pustila vreti, da je nastal gost sirup, jabolka pa sem nadevala z orehi zmešanimi s smetano in beljakom. Dala sem jih popeči v pečico. Hladne sem prelila s sirupom. Čez noč so stale v hladilniku, njami.....jaz sem sicer naredila malo manj sladko varianto. Hvala za recept. Cimet sem pa pozabila in mogoče tudi prav, je zelo dobro.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.