božič,novo leto,piknik,rojstni dan otroka,valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Makroni

hrustljavo mehki grižljajčki

nivkapivka  Izvor: Francija
Makroni
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: približno25 - 30 makronov

Makroni:

100 g beljaka (približno 4 beljaki)

50 g kristalnega sladkorja

200 g sladkorja v prahu

110 g mandljev

jedilne barve v prahu, da ne dodajamo odvečne vlage (po želji)

Krema:

smetana (odvisno od količine makronov)

bela, temna čokolada

maslo

kakav, marmelade, jedilne barve

Postopek

Najbolje je (v vseh receptih na internetu priporočajo), da uporabimo vsaj 24 ur (ali 48 ur) starane beljake. Beljake stepamo z mešalnikom, ko se začne tvoriti bela pena, počasi dodamo kristalni sladkor. Stepemo do trdega snega (ne sme biti suh).

Zmeljemo mandlje (jaz sem jih zmlela skupaj s sladkorjem v prahu, da ne pride do paste). Nato mešanico presejemo, da odstranimo vse morebitne trdne delce.

Mešanico mandljev in sladkorja dodamo snegu (sedaj dodamo tudi morebitne barve ali kakav, odvisno od želene barve). Mešanico najprej nežno premešamo, da se sestavine premešajo, nato pa (navkljub vsemu, kar smo kdaj vedeli o snegu :), močno premešamo, da iz mase stepemo odvečni zrak. Ko mešanica postane kompaktna, enotna, na peki papir nabrizgamo približno 3 cm velike kupčke. Pazimo na razmik, saj se makroni malce razlezejo. Nabrizgane makrone nato pustimo (vsaj) eno uro na zraku, da se sušijo (jaz sem eno peko pustila celo 3 ure). Preden jih damo v pečico preverimo, če so dovolj suhi (nežno jih potipamo, ne smejo spremeniti oblike).

Pečemo jih na 150 stopinjah med 13 in 15 minut (jaz sem vedno pekla le en pladenj naenkrat).

Ko so pečeni, jih je potrebno popolnoma ohladiti in jih šele nato PREVIDNO odstraniti papirja (papir nežno potegnemo iz makrona in ne makron iz papirja).

V kozico nalijemo smetano, vanjo nalomimo koščke čokolade (jaz sem za roza makrone dodala še žlico malinove marmelade, lahko se dodaja tudi karamelo, jedilne barve) in na nizki temperaturi grejemo do vrelišča. Odmaknemo iz ognja, dodamo še jedilno žlico masla in maso popolnoma ohladimo. Ohlajeno maso nabrizgamo na makrone in jih stisnemo v sendvič.


Opombe

Makroni so prava mora za živce :). Meni je v prvem poizkusu iz dvojne količine uspelo le 5 makronov. Masa ne sme biti pretekoča, da se makroni ne zlijejo v en sam velik "podplat", poleg tega so se mi nekateri, ko sem jih vzela iz pečice, sesedli sami vase. Pri prvem poizkusu je bila prava nočna mora tudi odstranjevanje že pečenih makronov (bolje, da jih daste v pečico še za minutko).

Pravi makron mora imeti trdno skorjico in mehko sredico, poleg tega pa je za tehnično popoln makron potrebno, da mu nastane nogica (spodnji napihnjen del).

Da si boste lažje predstavljali v kaj se spuščate, si preberite objavo na tem blogu :) (imam dovoljenje avtorja): http://kitchenstories.blog.siol.net/2008/04/29/moj-boj/comment-pa .

Srečno!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 13.11.2010 ob 4:15

Delala sem čokoladne po receptu iz ene moje knjige. Tam svetujejo, da jih še vroče odstraniš s papirja in sicer tako, da poliješ par žlic vrele vode med papir in pekač. No, to je meni prvo rundo preveč navlažilo. Drugo rundo sem odstranila tako, da sem papir povlekla čez rob pulta in od spodaj pritisnila s prstom na makron in ga z drugo roko odstranila. Šlo je super.

Lepila jih bom z ganašem, ki mu bom dodala nekaj malega masla. Slikica pride.

nivkapivka  

kuha že od: 29.4.2010

Št. objav: 76

Objavljeno 14.11.2010 ob 18:47

wahine@ žal to niso pravi makroni. ti je vsebina teh kapis ostala na papirju (meni se je to pri nekaterih zgodilo - sem jih dala še za minutko pečt).

vanja@ me veseli, da ti je uspelo. se veselim slikice :)

Vložena Marelica  

kuha že od: 14.2.2008

Št. objav: 202

Objavljeno 15.11.2010 ob 14:10

Sedaj vidim, da nisem jaz edina, ki ji ni uspelo. Recept sem dobila iz Francije, delala s čokoladno kremo, ki je bila sicer super, ampak makroni....katastrofa! Vse sem vrgla vstran.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 15.11.2010 ob 14:40

Vložena marelica, jaz sem izvedela, da naj bi se makroni ne delali v deževnem vremenu ali pa, če je vlaga v zraku nenormalno visoka in nimaš klime, ki bi zmanjšala % vlage v zraku.

Meta J.  

kuha že od: 30.8.2001

Št. objav: 14

Objavljeno 15.11.2010 ob 18:29

Bojan, vaš hišni risar in moj mož me je že parkrat opomnil, naj vendar odgovorim na temo makroni: torej rjavo barvo sem dobila tako, da sem k mandljem in sladkorju v multipraktik dodala 30g grenkega kakaa in potem to zmešala s snegom.

Je bilo pa potrebno kar malo potrpljenja, da so mi končno uspeli. Pred dvema letoma sva bila v Franciji, kjer so jih ponujali v vsaki slaščičarni: majhne, velike, barvaste. In sem si rekla: samo tri sestavine, kako komplicirano pa je to lahko? Pa je. Vedno je bilo nekaj narobe. In potem sem začela isklati po netu in našla kar precej amaterjev z enakimi problemi. In ko sem naletela na nekoga, ki je tožil, da je porabil že 60 jajc in nikakor ne ve, kako da včasih uspejo in skoraj zmeraj ne, sem se odločila, da kupim knjigo. In takrat (leta 2008) niti na nemškem niti na angleškem Amazonu ni bilo prav nobene, na francoskem pa čez 30. In sem zato kupila "Les macarons de Christophe", kjer je res vse natančno razloženo in poleg tega še pofotkano v maniri stripa. In potem natančno bereš in zmagaš. Priporočam.

Sem pa našla tudi nekaj blogov na to temo in mogoče bo koga zanimal tale prispevek z mnogo nasveti, triki in recepti. Pa še slikce so lepe:

http://www.mercotte.fr/2008/02/07/summary-of-the-mac

Macaron se tudi odlično zamrzujejo vendar brez kreme. 1 dan pred uporabo jih vzamemo iz zamrzovalnika in napolnimo s kremo. Meni se zdi najboljša ganache navaden ali pa z belo čokolado

in kavo: 140 g bele čokolade (stopimo v MW) in dodamo 65 g vroče smetane in 1 žlico Nescafe. Pustimo na sobni temperaturi, da se malo strdi.

Tudi meni niso všeč umetne barve, vem pa, da mora biti masa zelo barvasta, ker med peko pobledijo. Sem enkrat poizkusila z rdečo: masa je bila lepo roza, spečeni pa so bili drap. Neapetitlih, pa vseen dobri. naj vam dobro rata!

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 16.11.2010 ob 15:35

Nekaj mojih, polnjenih z ganašem, sem dala v zmrzovalnik in enega medtem že odmrznila. Tudi taki so prav dobri, mogoče so makroni sami malo mehkejši, ampak to je vse. Sam ganaš je tak, kot mora biti.

slopumpkins  

kuha že od: 9.9.2010

Št. objav: 17

Objavljeno 18.11.2010 ob 23:57

Najboljši so po maroško, recept najdete na spletu pod Almond Macaroons

marijajak  

kuha že od: 13.12.2009

Št. objav: 116

Objavljeno 21.11.2010 ob 16:54

Avtorica ima prav. Ti makroni so velik "pain in the ass". Parajo živce na vsakem koraku.

Danes smo jih spekli (žal do kreme nismo prišli) in smo jih potem tudi pojedli (ker smo zelo sladkosnedi in bi najbrž pojedli tudi, če bi nam zmešal malo mokre zemlje z veliko sladkorja). Kdaj pride do trenutka, ko so makroni toliko pečeni, da so znotraj mehki, zunaj pa trdi, pa se kljub temu da od njih lepo odlepiti peki papir, mi ni jasno. Pekla sem sicer samo v dveh poskusih in prvič se je vse prijemalo peki papirja, pri drugem pa v sredi niso bili mehki.

Kljub temu so bili dobri. Recept spada med zahtevnejše. Nekako tako kot sufleji, tudi tukaj rabi kuhar par poskusov, preden trofi ta prava razmerja sestavin ter čas in vročino peke.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 21.11.2010 ob 19:46

Meni so se pa zdeli simpl ko pasulj.

Malo sem brskala po internetu in ugotovila, da po večini uporabljajo več mandeljev na 100 g beljakov, kot pa je v tem receptu. Kakorkoli že, veliko pri ustvarjanju.

cielo  

kuha že od: 8.9.2009

Št. objav: 5

Objavljeno 22.11.2010 ob 16:13

Kako ti je uspelo narediti gosto maso? jaz sem delala po tem receptu, pa se mi je na pekaču vse razlilo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.