rojstni dan,pečenje,sladice,slovesnost

Makroni

Priljubljena specialiteta iz mletih mandljev

Zvijezda_   13.3.2023
2023-03-13
Makroni
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Makroni:

100 g beljakov, sobne temperature

140 g mandljeve moke

90 g sladkorja

130 g sladkorja v prahu

5 ml vanilijevega ekstrakta

jedilna barva v prahu po želji

Krema:

3 rumenjaki

50 g sladkorja

140 g Zvijezda margarine, sobne temperature, narezane na koščke

15 ml vode

ščepec soli

Postopek

Makroni:

V skledo presejemo sladkor v prahu in mandljevo moko, premešamo.

Beljake dajte v večjo čisto skledo in mešajte, dokler se ne začnejo peniti. Mešajte na nizki hitrosti, počasi dodajte sladkor. Ko dodate ves sladkor, povečajte hitrost mešanja na srednjo. Nasveti in triki – mešajte s pokončno metlico, da pride v mešanico čim manj zraka.

Dodajte barvo v prahu skupaj z ekstraktom vanilje in zmešajte z mešalnikom. Mešajte, dokler ne nastanejo trdi vrhovi.

Dodamo suhe sestavine – najprej dodamo 1/3 mešanice sladkorja v prahu in mandlje ter dobro premešamo s silikonsko lopatko. Dodajte preostale suhe sestavine in močno premešajte z lopatko. Končna mešanica mora izgledati kot tekoča lava.

Pekač obložimo s peki papirjem. Nasveti in triki – da bodo krogi enaki, jih narišite na peki papir.

Zmes nadevamo v slaščičarsko vrečko s srednje okroglo konico. Zmes iztisnemo na pripravljen papir v majhnih krogih, premera približno 2 cm, med krogi pa pustimo dovolj prostora, saj se med peko razširijo.

S pekačem večkrat udarite po delovni površini, da izpustite zračne mehurčke. Pustite makrone na sobni temperaturi približno 40 minut, preden jih date v pečico. ◦ Nasveti in triki – ko je pripravljena za peko, se na zmesi naredi membrana, zaradi katere zmes ni lepljiva na dotik.

Makrone pečemo v pečici, ogreti na 140°C, 15-20 minut.

Ko so pečeni, vzamemo pekač iz pečice in makrone skupaj s peki papirjem odstranimo iz segretega pekača, da se ohladijo. S papirja jih odstranite šele, ko se ohladijo.

Krema:

V srednje veliki kozici zmešajte sladkor in vodo. Na majhnem ognju med mešanjem segrevamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Ko se sladkor raztopi, povečajte ogenj na srednjo temperaturo, da zavre. Kuhajte dokler ne doseže temperature 115°C in takoj odstavite z ognja.

Rumenjake damo v skledo in mešamo toliko časa, da postanejo gosti in penasti. Med stalnim mešanjem počasi prilivamo sladkorni sirup. Nadaljujte z mešanjem, dokler se dno posode ne ohladi na dotik in rumenjakova zmes ohladi na sobno temperaturo.

Postopoma, kos za kosom, dodajamo Zvijezda margarino. Počakajte, da se en vsak košček popolnoma poveže s kremo, preden dodate naslednjega. Dodamo sol in nadaljujemo z mešanjem, dokler krema s margarino ne postane gladka in kremasta (približno 5-6 minut).

Kremo prestavimo v slaščičarsko vrečko z zvezdasto konico in nanesemo na polovico makaronov. Postavite drugo polovico nanj in ga nežno pritisnite, da se združi. Pustimo v hladilniku vsaj 24 ur, da krema zmehča klobučke makronov.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.