Dalmatinska rožata

Dalmatinska rožata
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 6 oseb

4 jajca

0,25 l sladke smetane

0,6 l mleka

strok vanilije

1 žlica gladke moke

rum

Oprema in posodje:

Vsak kos se peče v svojem modelu (za model so najboljše "taborniške" skodelice iz nerjaveče pločevine). Modele položimo v globok pekač in preverimo, če jih gre noter 6 in je še vedno toliko prostora, da se lahko v vodoravnem položaju v pekač nalije voda. Če v pekač ne gre vseh 6 modelov, se smiselno zmanjšajo količine.

Nujno: delovne rokavice (glej postopek!)

Postopek

1. Segrejemo mleko (ne sme zavreti) in v segreto mleko položimo nerazrezan vanilijev strok. Pustimo, da se hladi 20 minut.

2. Zmešamo 4 jajca s štirimi žlicami sladkorja. Mešanici dodajamo še sladko smetano, žlico moke in rum po okusu (bolje je, če ga je več). Ves čas mešamo.

3. Iz mleka vzamemo vanilijin strok in ga vlijemo v mešanico iz prejšnje točke. Blago premešamo.

4. Grejemo pečico in začnemo s pripravo modelov.

5. Priprava modelov pomeni, da v vsaki skodelici posebej karameliziramo sladkor (voda, da se pokrije dno in 1 do 1,5 zvrhane žlice sladkorja ali pa 4 - 5 kock sladkorja). Ko je sladkor karameliziran, model vzamemo s štedilnika, ga obračamo tako (in to se brez praktičnih rokavic ne da), da se karamel razlije po steni vsaj v višini 4 cm in takoj po tem vlijemo v model 1,5 dl prej pripravljene mase. To mora biti končano preden se karamel začne strjevati (z drugimi besedami, v 3 - 4 sekundah). Napolnjen model položimo v pekač. In tako naprej, kolikor pač imamo modelov.

6. V napolnjen pekač vlijemo vodo v višini 3 - 4 cm.

7. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo 40 minut na 150 stopinj. Rožate so pečene, ko se na vrhu naredi zlato - rumena skorjica.

8. Modele pustimo v pekaču kakšno uro (ne odlivati vode). Po eni uri jih preložimo na večji pladenj (modele pokrijemo s papirjem) in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Zadnjih 8 ur pa imamo rožate v hladilniku.

9. Serviranje: z večjim desertnim krožnikom pokrijemo model (spodnja stran krožnika je zgoraj) in nato vse skupaj zelo hitro obrnemo in dvignemo model. Na krožniku je zlato rumena kremna sladica s karamelnim prelivom.


Opombe

Sladica uspe, če naredimo dovolj (toliko, da mislimo, da ga je že malo preveč) karamela - če je karamela premalo, rožata ne bo šla ven iz modela.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

manevem  

kuha že od: 9.11.2006

Št. objav: 80

Objavljeno 5.9.2008 ob 16:02

Sem vesela, da sem tukaj najdla sladico svoje mladosti

To je tudi ena prvih stvari, ki sem se jih naučila pripravljati.

To je bila sladica dubrovniških plemičev, ko je Napoleon okupiral Dubrovnik je bil navdušen nad njo in jo je pripeljal v Francijo - od tod baje Creme Caramel. Kasneje se je razširila po celem svetu in obstaja ogromno različic.

Prava rožata se dela brez moke, čokolade in brez sladke smetane - le ta se doda po želji na ohlajeno sladico, stepena. Namesto ruma se v original receptih obvezno doda rožna vodica - pri nas se težko dobi in je drago, vendar vredno probati. Včasih se doda tudi limonina lupinica. Namesto ruma je dober tudi Maraskino.

leloo  

kuha že od: 21.2.2009

Št. objav: 3

Objavljeno 3.9.2020 ob 20:38

S smetano je bolj creme caramel in ne rozata.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.