Krompirjev langaš

moj recept za pravi prekmurski langaš

Krompirjev langaš
    priloge: krompir
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

Langaš:

250 g krompirja

500 g moke

3 dl mleka (ali vode)

1 žlica sladkorja

5 dag kvasa

1 žlica olja

sol

olje za cvrenje

Česnov preliv:

3-4 stroki česna

voda

sol

Postopek

Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Še vročega pretlačimo in pustimo, da se ohladi. K ohlajenemu krompirju dodamo moko.

V manjšo posodo damo toplo mleko, v katerega razdrobimo kvas in žlico sladkorja. Pustimo nekaj minut, da vzhaja in ga nato dodamo krompirju in moki. Dodamo še žlico olja in sol.

Vse skupaj zamesimo in iz testa naredimo kroglice, ki jih pustimo vzhajati 5 minut. Medtem segrejemo olje za cvrenje.

Iz kroglic oblikujemo langaše in sicer tako, da kroglice sploščimo. Nato jih poševno polagamo v vroče olje in jih cvremo do zlato rumene barve.

Česnov preliv:

česen narežemo, ga damo v lonček in lonček napolnimo z vodo. Posolimo in pokrijemo. Najboljše je, da si česnov preliv pripravimo en dan prej.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

daga  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 1410

Objavljeno 25.7.2019 ob 9:16

Ta recept je podoben Poletni pici, le da mu je dodan še krompir.

Pica je super dobra, zato verjamem, da je tudi langaš "prava stvar".

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 25.7.2019 ob 13:29

_Gino_, kadar je v testu tolikšna količina krompirja, je potrebno testo zamesiti zelo na hitro, da ne postane pocasto. Dvajset minut mesenja je absolutno preveč, ravno zato je testo postajalo čedalje bolj "mokro" in je klicalo po dodajanju moke. Posledično je potem testo pregosto oziroma pretrdo.

Podobno se zgodi, kadar predolgo mesimo testo za krompirjeve cmoke.

Langašev sicer še nisem pekla, vendar bi glede na izkušnje, ki jih imam s krompirjevim testom, uporabila 1/3 mehke in 2/3 ostre bele pšenične moke.

Daga, brez zamere, le kako je lahko ta recept za krompirjev langaš podoben receptu za Poletno pico?

Ta recept je namreč za pripravo tradicionalne prekmurske jedi langaš oz. specialitete z madžarskim izvorom, kjer se testo cvre v olju. Ne postopek ne končni izdelek po tem receptu nista niti pod razno podobna klasični pizzi, za katero je značilno, da se sploščeno (in nato tako ali drugače) obloženo kvašeno testo (s)peče v pečici. Poleti jo namesto v pečici zunaj eventuelno lahko spečemo "pod peko", na odprtem ognju na razbeljenem kamnu in pokrito s pokrovom (ali pa tudi ne), seveda pa tudi v picopeku (ampak tudi v njem seveda testo takoj obložimo in ga ne obračamo, če gre za pizzo v klasičnem pomenu besede) ...

Pogledala sem dagin recept Poletna pica, ki je čisto všečen, ampak osebno ne vidim neke bistvene povezave z gornjim receptom. Sestavine testa so druge, drugačna (neklasična za pizzo) je tudi termična obdelava, recepta se bistveno razlikujeta me seboj tudi glede ostalih sestavin (tu le tradicionalni česnov preliv), tam pa cela vrsta termnično predhodno obdelanih oblog za na (o)pečeno testo (na obeh straneh) v naoljenem picopeku.

Sicer pa, Annabella25, krompirjevi langaši na bevinih fotkah kar vabijo k pripravi in okušanju, prav zamikalo me je, da jih pripravim in okusim :)

daga  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 1410

Objavljeno 25.7.2019 ob 20:56

Katarinči, nisem hotela užaliti ne tebe, ne prekmurske specialitete. Povedati sem hotela le, da se tudi ta pica peče oz.cvre na olju. Ko je ocvrta pa lahko nanjo daš vse kar je našteto ali pa samo to kar ti paše. Jaz jo najraje obložim s paradižnikom in ribanim sirom, drugi pa kakor jim paše, na mizi je pripravljeno vse.

Imam tudi večjo kozico in ne več picopeka, da lahko ocvrem pico lepo plavajoč

o v zadostni količini olja.

Poletna pica je dobila svoje ime prav po tem, da se lahko cvre kjer koli, ker zanjo ne rabimo pečice.

Ps. Ko bom "večja" oz.ko bom prepričala koga, da mi bo pomagal celoten postopek v fotografijah prenesti na kulinariko (sama tega še vedno ne znam), bom gotovo bolj jasno videti, kaj pravzaprav hočem razložiti.

Pa še to: prav gotovo bom naredila langaš ker se mi zdi testo, ki mu je dodan krompir bolj mehko in sočno.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.