Paradižnikovi koščki (shranek)

pasterizirani paradižnikovi koščki, idealni za omake... hitra in enostavna priprava

rimljanka  Izvor: moja kuhinja
Paradižnikovi koščki (shranek)
    ozimnica: slani shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: poljubno

zrel paradižnik

sol - ni nujna

Postopek

Paradižniku odstranimo del, kjer je bil pritrjen na pecelj. Ne lupimo ga in ne odstranjujemo mu semen. Narežemo ga na drobne kocke, največ 1 cm.

Nadevamo v poljubne kozarčke (zelo priročne so tudi stekleničke od sokov, 2 dl, ki imajo široko ustje in pokrovček na navoj), malo potlačimo, na vrh lahko dodamo ščepec soli, ni pa nujno.

Pokrijemo s pokrovčki.

Pasteriziramo. Zadošča, da od trenutka, ko voda zavre, pustimo vreti 20 minut. Če so kozarci večji, čas podaljšamo na pol ure. Vroče kozarčke ali stekleničke zložimo na debelo plast časopisnega papirja, pokrijemo in pustimo, da se počasi ohladijo. Lahko pa, če imamo eno samo serijo, ohladimo kar v loncu.


Opombe

Predpripravljen shranek je zelo uporaben. Uporabimo ga povsem enako kot bi uporabili svež paradižnik.

Začimb in dišav ne dodajam, ker je tako res vsestransko uporaben.

Povsem enak postopek je uporaben za marsikatero sadje (marelice, breskve, slive,.....), seveda uporabimo malo sladkorja in ne soli. Tudi z bučkami, melnacanami, papriko,....bi šlo enako.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Dj A  

kuha že od: 7.8.2012

Št. objav: 18

Objavljeno 18.9.2015 ob 8:04

Vesel

Super! Včeraj po dveh tednih sem odprla kozarec, malo sem bila skeptična ker mi ni bilo logično da na tak način ostane paradižnik svež, zato sem se hotela prepričati preden bi mi začelo v kozarcu kaj vret in bi šel ves moj shranek po gobe...a glej, paradižnik ostal kot bi ga ravnokar nabrala na vrtu...res praktična zadeva, skoraj ne morem verjet da tako enostavna, več kot ocena 5

regina  

kuha že od: 17.9.2007

Št. objav: 724

Objavljeno 30.11.2015 ob 22:48

To sem pa šele danes videla. Drugo leto moram tudi jaz sprobat...

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12650

Objavljeno 1.12.2015 ob 0:11

Regina, ti toplo priporočam, lani sem jih naredila prvič, po nasvetu avtorice, ampak čisto premalo. Letos pa skoraj 100 . Sem tako vesela, da sem jih, ker mi pridejo zelo, zelo prav pri kuhi, pa še neverjetno super so paradižniki, kot bi bili ravnokar sveži, niti en kozarček se mi ni pokvaril lani, niti letos, pa sem jih porabila že ogromno. Se niti ne spomnim več, kakšna je kupljena mezga ali pelati. Res sem hvaležna avtorici,da mi je priporočila ta recept, ker je tako hitro in enostavno narejeno.

regina  

kuha že od: 17.9.2007

Št. objav: 724

Objavljeno 1.12.2015 ob 11:29

Hvala, mopsika. Sej, RIMLJANKA ima tako zelo dobre in uporabne recepte, nasvete...

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12650

Objavljeno 1.12.2015 ob 17:41

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 1.12.2015 ob 20:30

Vesel

Regina, hvala.

slivovi cmoki  

kuha že od: 7.8.2012

Št. objav: 444

Objavljeno 9.12.2015 ob 9:00

Po slučaju, ko sem naslednji dan po pasterizaciji v pečici, iz radovednosti probala kako je zaprt pokrovček na kozarcu, sem opazila, da premalo. Preverila pa sem v smeri privijanja.

Namreč kozarce ne puščam v vodi po pasteriziranju v loncu. Pri pobiranju kozarcev iz vode si pomagam z dvojno lopatko, ki je drugače za obračanje mesa in z zajemalko, ki jo podstavim pod kozarec med tem, ko z lopatko držim zgoraj in prenesem na pult. Sem se malo nerodno izrazila, ker ne poznam strokovnega izraza. V prvo mi ne uspe dober prijem, tako da ob tem potopim kozarček nazaj ... sumim, da bi to lahko vplivalo kako dobro bo vakuum zatesnil pokrovček.

Pri tem receptu pripravljanja ozimnice, sem zdaj začela po pasterizaciji v pečici, ko so kozarci še vroči, privijem pokrovček in nato položim obrnjene na pokrovček na pult.

Morda se je tudi tebi, lidija84 zgodilo, da je vakuum popustil. 110 stopinj C naj bi uničilo tudi spore v kozarcu, tako, da pripomore, da se shranek ne pokvari.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 22.8.2019 ob 7:46

Vesel

Danes ponovno v delu.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.