božič,novo leto,rojstni dan,valentinovo,pečenje,sladice

Čokoladno malinova torta

Torta s petimi različnimi plastmi, pri kateri se prepletata sadje in čokolada.

CakeOClock_Urška   16.12.2023
2023-12-16
Čokoladno malinova torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Sestavine ustrezajo pekaču premera 18/19 cm.

Čokoladni biskvit:

3 jajca (velikostni razred M)

120 g kristalnega sladkorja

30 ml vode

40 ml olja

100 g gladke moke

20 g kakava v prahu

6 g pecilnega praška

Svetel biskvit:

2 jajci (velikostni razred M)

60 g kristalnega sladkorja

20 ml vode

30 ml olja

75 g gladke moke

4 g pecilnega praška

Čokoladna krema:

100 g temne čokolade (50%)

30 ml mleka

1,5 lističa želatine

240 g sladke smetane za stepanje (36%)

Malinova krema:

80 g zamrznjenih malin

45 g kristalnega sladkorja

1,5 lističa želatine

150 g mascarpone sira

15 g sladkorja v prahu

180 g sladke smetane za stepanje (36%)

Ganache:

300 g temne čokolade (50%)

150 g sladke smetane za stepanje (36%)

Postopek

Čokoladni biskvit:

Pečico segrejemo na 180° C. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 8-10 minut. Med stepanjem počasi prilivamo vodo in stepamo še 5 minut. Prilijemo olje in ga z lopatko vmešamo k masi. Na maso presejemo moko s kakavom in pecilnim praškom in nežno vmešamo z lopatko.

Maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo približno 23-25 minut - naredimo preizkus z zobotrebcem.

Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga prestavimo na mrežo in še mlačnega ovijemo s plastično živilsko folijo.

Svetel biskvit:

Svetel biskvit pripravimo po enakem postopku kot temnega. Pečemo ga približno 15-17 minut - naredimo preizkus z zobotrebcem.

Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga prestavimo na mrežo in še mlačnega ovijemo s plastično živilsko folijo.

​Med hlajenjem biskvitov si pripravimo poljubno raztopino za vlaženje (potrebovali je bomo približno 160-200 ml, navlažimo po okusu).

Čokoladna krema:

Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno. Koščke čokolade s 30 ml mleka raztopimo nad paro ali s 15 sekundnimi intervali v mikrovalovni pečici. Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

V stopljeni čokoladi raztopimo ožete lističe želatine (po potrebi dogrejemo nad paro ali v mikrovalovni pečici 5 sekund) in čokolado ohladimo do mlačnega. Še topli čokoladi nežno, z lopatko v treh korakih primešamo hladno stepeno smetano.

​Temni biskvit prerežemo na dva diska, debela cca 2 cm. Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč. Premažemo ga s čokoladno kremo (2 žlici kreme prihranimo) in površino poravnamo.

Svetel biskvit odrežemo tako, da dobimo disk debeline cca 2 cm. Položimo ga na čokoladno kremo in nežno pritisnemo. Navlažimo.

Malinova krema:

Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno. Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. Maline s sladkorjem segrejemo do vretja, jih pretlačimo in odstavimo. V toplem pireju raztopimo ožete lističe želatine. Mascarpone sir gladko razmešamo s sladkorjem v prahu, dodamo malinov pire in dobro premešamo. Nazadnje z lopatko v dveh korakih primešamo stepeno smetano. Kremo premažemo po svetlem biskvitu in površino poravnamo.

Malinovi kremi poljubno dodamo plast odtajanih ali svežih malin.

Na kremo položimo preostali temni biskvit in ga nežno pritisnemo ob kremo. Biskvit navlažimo in premažemo s prihranjeno čokoladno kremo.

Torto damo v hladilnik čez noč ali za vsaj 6 ur, nato jo premažemo z ganachejem.

Ganache:

Smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo po koščkih čokolade. Počakamo eno minuto in z lopatko počasi mešamo, da dobimo gladko kremo. Ganache pred uporabo ohladimo na sobno temperaturo.

S pomočjo paletnega noža na torto nanesemo najprej prvi, tanek premaz (crumb coat) in torto damo v hladilnik, da se premaz strdi. Ganache nanesemo najprej na vrh torte, nato ga premažemo še po straneh in gladimo z gladilko. Ko smo z videzom zadovoljni, torto damo v hladilnik za eno uro, da se premaz strdi. Nazadnje z gladilko popravimo še robove in torto poljubno dekoriramo.

Pred razrezom torto držimo 15 minut na sobni temperaturi, da se ganache nekoliko omehča.


Opombe

Več receptov najdete na FB strani Cake O'Clock-Urška peče in na blogu www.cakeoclock-urskapece.com

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.