Jabolčni kis

    ozimnica: pijače
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

50 l jabolk (bobovec)

100 l vode

Postopek

Jabolka prerežemo na štiri dele in jih očistimo pešk. Ko smo vsa jabolka očistili, jih operemo in damo v veliko posodo, katero bomo lahko zaprli. Najboljša je jedilna plastika. Na očiščena in oprana jabolka nalijemo vodo in posodo zapremo. Paziti moramo, da so jabolka ves čas potopljena v vodi, saj drugače pričnejo gniti. Jaz jih z drugim plastičnim pokrovom in utežjo prisilim, da so potopljena. Posoda naj bo v prostoru kjer je od 5 - 15 stopinj celzija. Posodo občasno pogledamo, v mesecu januarju pa lahko poskusimo, če je že nastal kis oz. je dovolj kislo. V kolikor je dovolj kislo, kis precedimo in jabolka zavržemo. Kis postavimo na temno mesto in ga lahko pričnemo uporabljati.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 2.2.2009 ob 22:18

Vesel

Pusti ga v nekja kisa v posodi.....pazi, da se ne izsuši. Najbrž bo počakal.

Matjaž106  

kuha že od: 29.10.2009

Št. objav: 1

Objavljeno 29.10.2009 ob 12:39

Jaz sem letos jabolka zmel in dal v pvc sod. Zalil z vodo in na vrh dodal gobo iz lanskega kisa. Pazite goba se ne pere. Dal sem za eno pest gobe in po treh tednih je že pošteno kislo. Pokrito je z kopreno za flance in spodaj malo zavezano. Pozneje ko ga bom precedil, mu še dodam koruzni zdrob za en pošten jogurtov lonček za lepo zlato rumeno barvo. Pustim ga z gobo na toplem v kurilnici in tesno zaprtega. Vsakič ko ga nalijem, recimo 2 litra, dodam en liter sveže vode in malo pomešam. Če se goba preveč razbohoti, jo je potrebno malo zavreči. Uporabljate lahko vse načine priprave.Jabolka lahko režete, meljete ali prešate v sok. Obvezno pustite samo pokrito z gazo, da se prične alkoholno vrenje. Lahko odpirate in gledate in vohate alk. . Po recimo treh tednih se prične spreminjat v kis in tudi vonj se spremeni v kislo.čeprav se še vse peni in vre se že kis občuti, če ga okušamo. Kis zori in je vedno boljši, zato se ne bojte če ga je preveč. Pravi domači kis je tako močan, da se redči v kuhinji vsaj še 1 proti 3.

Zakaj se ne naredi kis?

Glivice kvasovke sicer so v zraku in na zemlji, vendar, če jabolka umivate do pikice in daste zadevo vret v dezinficirano sobo, boste dobili na koncu eno usmrajeno bazično vodo. Brez gobe se vam to lahko kaj hitro zgodi, torej vsekakor pustite naravi blizu in dodajte gobo.

Matjaž

mazika  

kuha že od: 8.12.2008

Št. objav: 39

Objavljeno 26.1.2010 ob 13:11

errana 24

Ja lahko, da so vsaka jabolka dobra za kis, a priporočam ti, da nikoli ne probaš delati kisa z beličniki, ker ti kis iz teh jabolk zagotovo ne po ratal.

pkucler  

kuha že od: 2.1.2005

Št. objav: 69

Objavljeno 16.10.2011 ob 18:17

Če imam prav, jabolka ne lupimo, razrežemo, očistimo, jabolka potlačimo z nečim, da so pod vodo in na koncu posodo zapremo s pokrovom (tesno ?). S čim otežite jabolka (drug plastični pokrov)

Po kolikšnem času naj bi bil kis dober?

jozeb  

kuha že od: 8.11.2011

Št. objav: 6

Objavljeno 8.11.2011 ob 15:30

Meni pa kis nikakor ne rata. Jabolka so lepo odvrela, dodal sem po končanem alkoholnem vrenju klobuk in domač kis, sod 100 l postavil poleg centarle peči 20 st C ima, pa se že eno leto samo kan dela na kisu. Je sicewr malo kisek vendar ni dobrega okusaverjetno zaradi kana. Letos sem jabolka ponovno narezal, odvrelo dodal dober aktiven kis, pa se že spet samo kan dela. A se sploh sme anrediti kan, mni kdo ve povedat, kaj je narobe.

nesrečnik  

kuha že od: 15.1.2010

Št. objav: 2

Objavljeno 14.11.2012 ob 11:43

Mene pa zanima po kolkih tednih je treba narezane jabolka odstraniti iz kisa. Hvala

kcvetka  

kuha že od: 17.7.2006

Št. objav: 35

Objavljeno 25.11.2012 ob 14:57

Jaz jabolka odstranim ko je dovolj kislo.

Vrtnica10  

kuha že od: 23.2.2013

Št. objav: 1

Objavljeno 25.2.2013 ob 13:30

Res zanimivo, ko berem te recepte za pripravo jabolčnega kisa. Eni so grozno zakomplicirani. Samo eden je napisal, tako, kot ga delam jaz že 25 let.

Sprešan mošt naliješ v veliko stekleno ali plastičeno posodo, pokriješ s gazo ali sarvieto in pustiš pri miru vsaj štiri mesece. P. Ašič je rekel, da kis zori eno leto.

Prostora od tekočine do vrha posode mora biti vsaj 10 do 15cm, za pene, ki nastanejo pri vrenju. Ne zalivaj z vodo, ker s tem razvodeniš mošt in upočasniš vretje. Ravno tako ne rabiš nobenih starih klobukov. Lahko so od prejšne sezone okuženi in tako se bolezen razširja naprej . Mošt sam naredi klobuk zelo hitro, seveda, če ne zalivaš z vodo.

Ali sedaj razumete, zakaj zalivate s starim moštom ali iščete stare klobuke: ker zalijete z vodo!

Kis zori vedno za drugo leto!

sirtaxis  

kuha že od: 12.1.2015

Št. objav: 4

Objavljeno 12.1.2015 ob 17:11

Kis iz mošta je čisto nekaj drugega, kot kis iz krhljev. Moj klobuk in jaz imava že kar nekaj let, nikoli pa ga čez poletje ne pustim na suhem. Pustim ga v kisu z kar nekaj usedline, raje kar dobro zalitega - poleti se zadeve hitro sušijo. Ko pa delam novega, mu poleg jabolk dodam še kakšno kilco cukra (odvisno koliko so sladka jabolka) pa še kakšen literček alkoholnega kisa to je na 30 litrov vode z 1/3 jabolk. JABOLKA OBVEZNO NE ŠPRICANA, AMPAK ČIST NIČ.Če pa začtnete brez klobuka pa morate dodati ene tri litre alkoholca in tri kile cukra (30 lit.). Posoda priprta na začetku parkrat premešat pol pa pustiti primiru in priprto. Če boste imeli poln prostor mušic ste na dobri poti :)

zvonko  

kuha že od: 25.8.2007

Št. objav: 19

Objavljeno 13.1.2015 ob 22:05

to ni kis mapak brozga ,zelo si užalil ,kisarje in podeželje ,

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.