Pečene lovke orjaškega lignja

gotova jed iz pečenih lovk orjaškega lignja s pečenim krompirjem

    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

očiščene lovke orjaškega lignja

krompir

nasekljan česen

olivno olje

1 limona

belo vino (1 dl)

lovorovi lističi

rožmarin

sol

voda

Postopek

Kuhanje lovk:

v majhni količini soljene vode kuhamo očiščene in na majhne koščke narezane lovke. V posodo dodamo nekaj listov lovorja. Kuhamo, dokler niso lovke mehke (bolj mehke so, lažje jih je kasneje speči, saj so lovke orjaškega lignja precej trde in "čigumaste").

Pečenje:

ko so lovke mehke, jih vzamemo iz vode, vodo pa shranimo za kasnejšo uporabo. Česen narežemo oz. sesekljamo na majhne koščke in dodamo rožmarin. Krompir narežemo na manj kot 1 cm debele rezine. Z olivnim oljem namažemo pekač, vanj razporedimo krompir in posolimo. Pekač damo v pečico, segreto na 150 stopinj. Ko je krompir do polovice pečen, dodamo lovke ter potresemo s česnom in rožmarinom. Na vrh položimo na tanke rezine narezano limono. V pekač prilijemo slabo zajemalko vode, v kateri so kuhane lovke in pol kozarca belega vina. Pečemo, dokler krompir in lovke niso popolnoma mehke.


Opombe

Količina lovk in krompirja je odvisna od števila oseb in kakšni jedci so. Jaz imam krompirja nekoliko več kot lovk. Pri lovkah je treba bit previden, saj jih je težko skuhati, da so popolnoma mehke. Navadni lignji so dosti bolj mehki, zato vam ne priporočam lovk orjaškega lignja panirati ipd. ker se jih ne da jest!!! Zraven paše zelena ali paradižnikova solata.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

1000AN  

kuha že od: 13.1.2006

Št. objav: 68

Objavljeno 28.7.2010 ob 21:03

Zivio,

z lovkami velikih lignjev je ravno tako, kot z lovkami hobotnice. Priporocam "mehcanje" muzgavcev, ki sem ga opisal v pred kratkim objavljenem receptu.

http://www.kulinarika.net/recepti/13987/morska-hrana/ho

Pa se vprasanje... a se cesen ne zazge, ce ne das nic olja?

LP

kobra 1  

kuha že od: 15.6.2006

Št. objav: 1881

Objavljeno 30.7.2010 ob 18:43

Vesel

Danes smo imeli malo drugačno, a dobro kosilo. Lovke sem skuhala že včeraj, tako, da j bilo kosilo danes dokaj hitro pripravljeno.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.