Pljučna pečenka s tartufi in tartufinim pirejem

goveji pljučni biftek, tartufin pire in omaka iz preostalega soka mesa

tomazgas  Izvor: Slovenija
Pljučna pečenka s tartufi in tartufinim pirejem
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

2 zrezka goveje pljučne pečenke (debelina 4 cm)

olje za "paco"

5 sredje velikih krompirjev

sol

maslo

1 velika žlica smetane za kuhanje

1 zamašek brandy-ja

1 tartuf

1 žlica tartufate

Postopek

1. Pravilo: nikoli ne zapečemo mesa direktno iz hladilnika, ker se sredica nikoli ne bo naredila. Meso naj bo na sobni temperaturi vsaj 3 ure.

Moj osebni nasvet: meso, preden ga postavimo v zelo segreto ponev, segrevamo v pečici na 100 stopinjah cca. 10 minut.

Postopek:

zrezka namočimo v posodico z oljem tako, da olje prekrije celo meso in ga pustimo v hladilniku 1 dan do 1 teden.

Kot že rečeno, cca. 3 ure pred pričetkom, postavimo zrezka v olju iz hladilnika na sobno temperaturo.

Pripravimo pire po lastnih receptih in med mešanjem dodamo žlico tartufate in naribamo tartuf. Jaz ponavadi dodam kakšno žlico ali dve smetane za kuhanje ter košček masla. Pire je pripravljen.

Zrezka postavimo na krožnik, da se rahlo odcedita olja. Maksimalno segrejemo ponev in nanjo takoj vržemo zrezka. Slednje je odvisno od moči vaše plošče oz. ognja! V mojem primeru indukcija do konca... pečemo eno stran 40 sekund do 1 minute, obrnemo in drugo stran pečemo enak čas. Med pečenjem obe strani dobro posolimo. Jaz osebno popečem še s strani, vsako po 20 sekund. Zrezka odstavimo na krožnika s pirejem.

V še vedno vročo ponev (ostanek v ponvi ne odvržemo) nalijemo zamašek brandy-ja in dodamo žlico smetane za kuhanje, premešamo, nato takoj polijemo čez zrezka.

Vsak si nariba tartuf na zrezek po želji in nato doda še žličko masla.


Opombe

- pazi, da meso med pečenjem ne počrni, barva naj bo rjavkasta

- meso obrni obvezno samo enkrat!

- obvezno upoštevaj 1 pravilo!

- tartuf je lahko zamrznjen ali svež in samo pred dodajanjem opran s toplo vodo

- ne dodajajte nobenih drugih začimb razen soli, ker se okus tartufa takoj uniči

- spisan recept je za zrezke pripravljene na angleški način oz. krvav

- ne bodite razočarani, če prvič ne rata; pravilno narejeno sredico in mehkobo mesa ni enostavno zadeti ;) odvisno je tudi od kvalitete mesa.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 4.9.2014 ob 22:18

Tako kot praviš Fasulas,ne pasta,ne naribani ali celi vloženi v kozarčku niso enakega okusa kot sveže naribani.Tudi sama svežih še nisem uporabila,sem pa vložene in ni primerjave.Meni so najboljši na testeninah,možu na rosbifu.Ena naša gostilna je prakticirala vsako leto tedni tartufov pa smo šli.

Enega cenejšega bi pa imela :)

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 4.9.2014 ob 22:25

Tomazgas,če prav berem si dal za en tartuf 15€.Smem vprašat kje?

BlackWidow  

kuha že od: 2.12.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 4.9.2014 ob 22:28

Jezen

Skratka glede na to da se debate umirjajo lahko še jaz kaj dodam

Prva stvar- dodala sem fotko mojega zamrznjenega tartufa, velikega skoraj 6x5cm. Pri taki velikosti tartufa je normalno več bele sredice in posledično pri ribanju tkole bogo bledo izgleda. V gostilni verjetno razpolagajo z manjšim primerkom in več črnega ven pride in aromatičnega. Morda...

Tudi jaz ga splaknem pod toplo vodo da se led iz tartufa stopi in tartuf je mehkejši za ribanje. Verjetno bi ga bilo bolj pametno samo malo prej ven postavit amapak nevem če bi kaj vplivalo na razliko okusa.

fasulas hvala za idejo shranjevanja v vrečki, upam le da je vse lepo pokrito da bakterije iz nepokritih koncev mesa ki ponavadi lahko gledajo ven, ne pokvarijo ostalega konca? Nekje sem namreč zasledila da je racni zato vse treba pokriti z oliem da je meso neprodušno - no meni se zdi kar logično.

Zdaj pa na tale 4cm konec mesa ... Hahaha kaj vse je letel na ta račun :D... Meni je logično da ga daš prej v pečico pa potem na pinev, da od zunaj beljakovina zakrkne znotraj se segreje (sovražim mrzlo sredico ko tak zrezek naročim v gostilni).

Jaz lahko samo še komentiram da je po mojih izkišnjah en od pomembnih korakov ta, da ko meso na močnem ognju začneš pripravljati, paziš da ga res le enkrat popečeš na vsaki strani recimo minutko ter obrneš in potem še po robovih. Tako potuje toplota lepo v sredino mesa .. Z obračanjem namreč ohlajamo meso in morda je zato včasih vse surovo znotraj... No pa sem vse napisala kar hočem že od začetka ko je tale recept ven prišel :D

P.s.: jaz delam n indukciji in nikoli ne more uspeti kot ni na pravem ognju ...

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 4.9.2014 ob 22:29

Sicer pa (fasulas) dober nasvet za nas začetnike,če kot praviš nimaš dovolj olja na razpolago. Jaz nisem vedel za tako metodo. Najbrž se bo kakšnemu izkušenemu kuharju zdelo neumno ker tega ne poznam, pa kaj naj...naj on opiše delovanje hidravljičnega zobniškega agregata... :P

BlackWidow  

kuha že od: 2.12.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 4.9.2014 ob 22:51

Fasulas, sem šla mal na Youtube in je tale tudi tako naredila kot si ti omenil..najprej popeče potem pa v pečico: http://www.youtube.com/watch?v=ulW0qieaVlI

naslednjič naredim po tem postopku...za moj okus je tole s posnetka sicer veliko preveč pečeno, morda pa komu pride prav :)

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 4.9.2014 ob 23:15

BlackWidov-pa saj je v tem poanta, da meso položiš na vročo površino, da meso zakrkne (pore zapre) tega v pečici na 100°C ne dosežeš. Prej nasprotno, mislim, da s tem meso zgubi na kvaliteti.

Tomazgas-ne da nimam dovolj olja na razpolago, meni se zdi potratno, da porabim toliko olja za mariniranje 4 zrezkov. Meso z oljem v vrečki, ki je hermeticno zaprto (zrak izsesamo z napravo za varjenje) se ne bodo ustvarile nobene bakterije. Meni osebno je všeč, če v olje dam se kakšno začimbo oz. zelišče (cela zrna črnega popra, lovorov list, vejica rožmarina, brinova zrna....). Še najbolje pa je sveže od mesarja direkt v ponvo.

BlackWidow  

kuha že od: 2.12.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 4.9.2014 ob 23:19

Zelo vesel

Mnjam...lačna ratala..

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 5.9.2014 ob 7:43

Vrtejbenka; nazadnje sem jih kupil pri Zigante v Grožnjanu. Tegale na sliki sem pa kupil nekje ob cesti na poti v Umag...

rebecca  

kuha že od: 19.3.2002

Št. objav: 2739

Objavljeno 5.9.2014 ob 11:00

Jaz delam podobno kot fasulas - direktno od mesarja v ponev, le kadar kupim vecjo kolicino ga vlozim v olje (tudi v vrecko - sem pac skrta, ker to olje potem zavrzem) Predno ga narezem pa poberem vse tiste bele dele in se vsakic jezim saj jih cedalje vec ostaja na mesu. Pri biftku sem kar purist, ne rabi nic drugega kot sol in poper (pa dober glaz dobrega vina ) O tartufih ne vem veliko (v nasprotju z Nolo), sem pa zasledila da ce je crn tartuf v notranjosti bel se ni zrel (in nima vonja), biti mora rjav.

BTW - feta = rezina

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 5.9.2014 ob 23:08

BlackWidow, tale tvoj tartuf bi morala slikati na dlani ali poleg kakega ravnila.

Jaz večje kot manjša jagoda v živo še nisem videla.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.