Ržen kruh iz krušne peči

mojstrovina iz prave krušne peči, kot jo še danes peče moja mama

ckene  
Ržen kruh iz krušne peči
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: količina ene peke zadostuje za 50 oseb

Kvasec:

6 zavitkov svežega kvasa po 42 g

3 dl mlačne vode

žlička sladkorja

Testo:

2 kg ržene moke tip 1250

približno 5 kg polbele moke tip 850

4 pesti soli

približno 30 dag svinjske salove masti ali podobne maščobe

približno 4 litre tople vode ali mešanice sirotke in vode

Tekočina za premaz hlebcev:

2 dl vode z malo olja ali mleka ali stepeno jajce

Postopek

V posodi pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo, prilijemo vodo, osladkamo in premešamo. V veliko posodo (maser) skozi sito presejemo moko. Na sredini naredimo jamico, okrog pa posujemo sol. V jamico zlijemo kvasec, malo premešamo in pustimo vzhajati.

Medtem v peči zakurimo ogenj, najbolje z bukovimi drvmi, ki naj gori vsaj dve uri, predenj vanjo damo hlebce. Ogenj vmes nadziramo in polena enakomerno porazdelimo po peči, kar zagotavlja, da se peč razbeli - obok in dno peči postaneta svetle barve. Takrat je peč pripravljena za peko.

Ko v peči gori ogenj, zamesimo testo. Moko, sol in kvasec najprej premešamo, nato začnemo dolivati toplo vodo, v kateri smo raztopili maščobo. Količina dodane vode je odvisna od moke, zato so navedene približno. Testo gnetemo z rokami tako dolgo, da se sprime v kepo in odlepi od posode, kar traja kar nekaj časa in je dokaj naporno. Testo nato v posodi pomokamo in pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati 30 - 40 minut, da naraste na dvojno količino. Medtem ogenj v peči razgrnemo z grebljico.

Ko testo vzhaja, ga dobro pregnetemo, da iz njega iztisnemo zrak ter ga znova pokrijemo in vzhajamo še približno pol ure. Medtem pripravimo posode ali peharje, v katere bomo dali testo. Vanje položimo pomokan prtič ali kuhinjsko krpo in postavimo na toplo, da se ogrejejo. Ko testo že drugič vzhaja, ga iz posode zvrnemo na pomokano površino in razdelimo na 4 (ali več) enakih kosov. Vsak kos testa dobro pregnetemo in oblikujemo hlebček, ki ga damo v posodo, kjer jih s peščico na sredini dobro pritisnemo, da se naredi vdolbina.

Hlebce pustimo vzhajati tako dolgo, da se vdolbina na sredini testa poravna z robom.

V peči najprej razgrnemo oglje in ga pomaknemo na rob oz. proti vratom peči. Pomagamo si z burklami in grebljico. Peč ometemo z zmetalom iz koruznega ličkanja, ki smo ga poprej navlažili. Ko je peč očiščena, na lopar posujemo malo moke, nanj zvrnemo hlebec iz posode, ga premažemo s tekočino za premazovanje in vanj zarežemo križ. Z loparjem potisnemo hlebec v peč in pazimo, da so med njimi primerne razdalje - vsaj 15 cm. Ko so vsi hlebci v peči, peč zapremo in pečemo kruh uro in pol oz. več, če je potrebno.

Ko so hlebci pečeni, jih z loparjem potegnemo iz peči in z metlico očistimo pepela. Hlebec je pečen, ko votlo zadoni kadar potrkamo po dnu hlebca. Pečene hlebce pokrijemo s prtičem in pustimo, da se ohladijo.


Opombe

Količine, ki sem jih navedla, so približne, saj mami dela vedno po občutku in meri na"oko" a vendar se kruh vedno posreči in je še po nekaj dneh svežega okusa.

Količine zadostujejo za 40 - 60 ljudi, odvisno ob kakšni jedi se postreže, oziroma če se hlebci razrežejo in zamrznejo zadostuje za 14 dni za 4 člansko družino zmernih jedcev.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

dalsi  

kuha že od: 18.9.2002

Št. objav: 339

Objavljeno 15.11.2007 ob 9:48

Si pa mojstrica. Tudi jaz imam krušno peč in sem zadnjič prvič poskusila s peko kruha. Bilo je vse o.k. dokler ga nisem potegnila iz peči. Na vrhu je bil prepečen, skorja je bila debela in trda, sredina je bila sicer v redu ampak za na mizo pa ni bil. Verjetno je bila peč še prevroča. Zanima me ali mora biti še žerjavica ali že bolj oglje, ko daš kruh peč, termometra namreč nimam.

Hvala za odgovor in kruh je res super.

lp

stara  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 15.11.2007 ob 9:51

Imam eno pripombo na ime kruha - glede na količine moke in na izgled kruha, bi bilo boljše ime mešan kruh.

stara  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 15.11.2007 ob 9:55

Dalsi - temperaturo v peči jaz preverim tako, da zmečkam navaden časopisni papir in ga vržem v peč. Če hitro porjavi, je peč prevroča. Če porjavi počasi je peč ravno prava. Če se papir bognedaj takoj vžge, je peč absolutno prevroča in jo je potrebno ohladiti (jo malo pustič odprto, ali pa na greblico oviješ vlažno krpo in z njo peč prebrišeš). Nekatere gospodinje v peč vržejo pest moke in tako preverijo temperaturo - to jaz ne obvladam.

Veliko sreče drugič.

dalsi  

kuha že od: 18.9.2002

Št. objav: 339

Objavljeno 15.11.2007 ob 11:39

Hvala za tvoj nasvet. Bom naslednjič upoštevala in poročam o uspehu (neuspehu)..

lp

Marjana

stara  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 15.11.2007 ob 11:50

Veliki rženi hlebi (do 2 kg) so pečeni v eni uri, manjši pa še prej. Če bo kruh v peči bolj dolgo, se bo samo izsušil, skorja pa bo otrdela - tako nas je učila na tečaju peke kruha ga. Marija Pratner. Žerjavico oz. oglje jaz pogrebem iz peči v posodo , ki je v steni pod vhodom v peč, preden v peč dam hlebce.

regina  

kuha že od: 17.9.2007

Št. objav: 724

Objavljeno 15.11.2007 ob 20:37

Čestitke! Sama se spominjam še kot otrok, kako sta mama in stara mama pekli kruh v peči. Pa tudi kekse. Mmmmm, kako je bilo dobro. Če si kje iz štajerskega konca, bi ti kar prišla pomagat peči kruh, čitaj - učit se peči kruh.

Lep pozdrav.

val  

kuha že od: 7.3.2006

Št. objav: 665

Objavljeno 16.11.2007 ob 7:49

To je pa skorj tako ,kakor bi gledala svojo mami,ona tudi kruh še vedno peče v krušni peči.

"" kolikor je meni znano ,same rži tudi na mlin menoreš mleti,in kruh z same ržene moke"iz trgovine-ki je mešana z belo" ,je bil bolj podoben siru ,kakor kruhu.

Ps: sej tud v pekarnah ne delajo ržene kruha z same ržee moke,sem uprašala .tako da mislim da je ime ržen kruh čisto namesto.

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 16.11.2007 ob 8:07

Aha, v tem je torej fora metanja moke v peč; mi ni bilo nikoli jasno, kaj naša teta tam počne. Se pa čisto strinjam glede pomenovanja, saj koruzni kruh ima večinoma samo tretjino koruzne moke, vsaj tisti štacunski.

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 16.11.2007 ob 8:07

Aha, v tem je torej fora metanja moke v peč; mi ni bilo nikoli jasno, kaj naša teta tam počne. Se pa čisto strinjam glede pomenovanja, saj koruzni kruh ima večinoma samo tretjino koruzne moke, vsaj tisti štacunski.

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 16.11.2007 ob 8:09

No, očitno me je moka tako prevzela, da sem poslala kar dvakrat.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.