Ržen kruh iz krušne peči

mojstrovina iz prave krušne peči, kot jo še danes peče moja mama

ckene  
Ržen kruh iz krušne peči
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: količina ene peke zadostuje za 50 oseb

Kvasec:

6 zavitkov svežega kvasa po 42 g

3 dl mlačne vode

žlička sladkorja

Testo:

2 kg ržene moke tip 1250

približno 5 kg polbele moke tip 850

4 pesti soli

približno 30 dag svinjske salove masti ali podobne maščobe

približno 4 litre tople vode ali mešanice sirotke in vode

Tekočina za premaz hlebcev:

2 dl vode z malo olja ali mleka ali stepeno jajce

Postopek

V posodi pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo, prilijemo vodo, osladkamo in premešamo. V veliko posodo (maser) skozi sito presejemo moko. Na sredini naredimo jamico, okrog pa posujemo sol. V jamico zlijemo kvasec, malo premešamo in pustimo vzhajati.

Medtem v peči zakurimo ogenj, najbolje z bukovimi drvmi, ki naj gori vsaj dve uri, predenj vanjo damo hlebce. Ogenj vmes nadziramo in polena enakomerno porazdelimo po peči, kar zagotavlja, da se peč razbeli - obok in dno peči postaneta svetle barve. Takrat je peč pripravljena za peko.

Ko v peči gori ogenj, zamesimo testo. Moko, sol in kvasec najprej premešamo, nato začnemo dolivati toplo vodo, v kateri smo raztopili maščobo. Količina dodane vode je odvisna od moke, zato so navedene približno. Testo gnetemo z rokami tako dolgo, da se sprime v kepo in odlepi od posode, kar traja kar nekaj časa in je dokaj naporno. Testo nato v posodi pomokamo in pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati 30 - 40 minut, da naraste na dvojno količino. Medtem ogenj v peči razgrnemo z grebljico.

Ko testo vzhaja, ga dobro pregnetemo, da iz njega iztisnemo zrak ter ga znova pokrijemo in vzhajamo še približno pol ure. Medtem pripravimo posode ali peharje, v katere bomo dali testo. Vanje položimo pomokan prtič ali kuhinjsko krpo in postavimo na toplo, da se ogrejejo. Ko testo že drugič vzhaja, ga iz posode zvrnemo na pomokano površino in razdelimo na 4 (ali več) enakih kosov. Vsak kos testa dobro pregnetemo in oblikujemo hlebček, ki ga damo v posodo, kjer jih s peščico na sredini dobro pritisnemo, da se naredi vdolbina.

Hlebce pustimo vzhajati tako dolgo, da se vdolbina na sredini testa poravna z robom.

V peči najprej razgrnemo oglje in ga pomaknemo na rob oz. proti vratom peči. Pomagamo si z burklami in grebljico. Peč ometemo z zmetalom iz koruznega ličkanja, ki smo ga poprej navlažili. Ko je peč očiščena, na lopar posujemo malo moke, nanj zvrnemo hlebec iz posode, ga premažemo s tekočino za premazovanje in vanj zarežemo križ. Z loparjem potisnemo hlebec v peč in pazimo, da so med njimi primerne razdalje - vsaj 15 cm. Ko so vsi hlebci v peči, peč zapremo in pečemo kruh uro in pol oz. več, če je potrebno.

Ko so hlebci pečeni, jih z loparjem potegnemo iz peči in z metlico očistimo pepela. Hlebec je pečen, ko votlo zadoni kadar potrkamo po dnu hlebca. Pečene hlebce pokrijemo s prtičem in pustimo, da se ohladijo.


Opombe

Količine, ki sem jih navedla, so približne, saj mami dela vedno po občutku in meri na"oko" a vendar se kruh vedno posreči in je še po nekaj dneh svežega okusa.

Količine zadostujejo za 40 - 60 ljudi, odvisno ob kakšni jedi se postreže, oziroma če se hlebci razrežejo in zamrznejo zadostuje za 14 dni za 4 člansko družino zmernih jedcev.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ckene  

kuha že od: 2.7.2007

Št. objav: 2

Objavljeno 16.11.2007 ob 8:16

Se šele sedaj oglašam in bi rada odgovorila glede poimenovanja kruha. Moja mama ima tako razmerje tudi za koruzni kruh to pa zaradi tega, ker če je več ržene moke je tako količino testa zelo težko umesiti saj je zadeva precej lepljiva in leze narazen. Se pa strinjam s staro, da bi bilo mogoče bolje reči rženi mešani kruh, vendar pa če moja mami reče da je to rženi, naj ji bo...

ckene  

kuha že od: 2.7.2007

Št. objav: 2

Objavljeno 16.11.2007 ob 8:52

Draga Regina!

Pomoč je vedno dobrodošla -tečaj peke bo zastonj, tudi jaz bi rada znala speči kdaj tako dober kruh- za sedaj sem se omejila na en hlebec v pečici, zbiram pa voljo za večje podvige- čitaj peč.

Kar se pa lokacije tiče; mami je iz brežiškega konca, kar je še vedno Štajerska...

stara  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 16.11.2007 ob 10:35

Val - pri nas na Koroškem je rženi kruh iz same ržene moke. Se pa strinjam (imam izkušnje), da je tak kruh zelo težko zamesiti.

Pripombo na ime sem pa dala, ker je ržene moke manj kot 50 %.

Samo, če pa mama tako pravi, pa naj ji bo, a ne, ckene.

val  

kuha že od: 7.3.2006

Št. objav: 665

Objavljeno 16.11.2007 ob 14:01

Prosim stara ,dej povej na kom meljete samo rž,moja mami jo je probala na mlin na kamne pa se ni dalo,oz že vnaprej je povedala da nebo šlo ,in res so se kamni zapacali.,tako da jih je bilo treba ponovno sklepati.

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 16.11.2007 ob 17:31

Mi smo tudi doma sejali rž in jo mleli skupaj s pšenico. Temu smo potem rekli "soržična moka" kruhu pa soržični pa tudi rženi. Meni je kruh najboljši, če je rži od 20 - 30 %, ne več.

selce  

kuha že od: 4.11.2004

Št. objav: 74

Objavljeno 16.11.2007 ob 19:17

krasno...čudovito..

naj povem,da sem jaz pekla kruh v peči brez vsake pomoči od starih mam.rezultat je bil naslednji:ker nisem imela občutka ali je peč dosti vroča ,saj sem porabila celo samokolnico drv,seveda je bila peč prevroča, saj sem poskus z moko opravila tako ,da se je moka vžgala kar takoj jo je zmanjkalo preden je pristala na dnu peči,vshajano testo sem kar naprej tlačila ,ker je lezlo čez posodo,peč sem seveda hladila z mokro metlo,končno sem dala testo na lopar,hm sedaj pa je bilo treba iz loparja dati dol v peč ,prav močno sem sunila ,da je poletel iz loparja na konec peči ,no in iz hlebca je ratala štruca.

v drugo mi je le ratalo da je hlebec lepo pristal na trdi podlagi,kruh je bil pečen (beri zažgan )v 20 minutah.peč sem zaprla in ponovila vajo .vdrugo mi je prav lepo uspelo ,ker je bila peč ravno prav

vroča.Mož je po vsem tem dejal ,da še ni jedel takega kruha,sem vprašala ali je tako dobr? Ne tako drag.se je glasil odgovor.

dekleta kar korajžno se lotite ,vaja dela mojstra.

dalsi  

kuha že od: 18.9.2002

Št. objav: 339

Objavljeno 16.11.2007 ob 20:41

Hvala za tvojo vzpodbudo, selce.

srečokuh  

kuha že od: 30.12.2011

Št. objav: 3

Objavljeno 9.1.2012 ob 13:52

Zdravo kruho peki

Midva z ženo si porazdeliva delo glede peke kruha. Ona mesi jaz pa peč pripravim. Sedaj že veva kako to gre. V primeru, da je prevroča odstranim žerjavico v kamin. Žerjvica mora že ugašat in preden pripravim prostor za kruh preverim še s časopisom (Delo) kako počasi porjavi in to le za nianso. Potem pa kruh not in zaprem peč. Preverim na hitro po desetih minutah in potem še pol urce. Pojedina je tu.

srečokuh  

kuha že od: 30.12.2011

Št. objav: 3

Objavljeno 9.1.2012 ob 13:55

Včeraj sva probala ržen kruh. Žena je poparla moko in nato zamesila z dodatkom polbele moke. Temperatura peči je bila primerna. Kruh je ratal prav lep na zunaj a znotraj mal pocast. Drugače pa zelo ukusen in super paše k pršutu.

zeta  

kuha že od: 21.5.2009

Št. objav: 1353

Objavljeno 9.1.2012 ob 14:50

Srečokuh, poskusi naslednjič kako minuto dlje pečt, mogoče pa ni bil dovolj pečen. Ckene pravi, da je kruh pečen, ko votlo zadoni, ko po njem udariš. Jaz nimam izkušenj s peko v krušni peči, ampak mogoče je pa le treba malo podaljšat.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.