Rogljiči, štručke, žemljice

Evita  
Rogljiči, štručke, žemljice
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »

Sestavine

Količina: 32 kosov

Testo:

1 kg moke

6 dcl mleka

2 dcl olja

4 žlice sladkorja

1/2 žlice soli

6 dag kvasa

Dodatki: (po želji)

marmelada

orehov nadev

skutin nadev

sezam

mak

Postopek

Najprej naredimo kvasni nastavek (žlica sladkorja, žlica moke, kvas, malo toplega mleka). Ko je kvasni nastavek vzhajan, zmešamo vse zgoraj navedene sestavine (mleko pogrejemo, da je toplo, vendar ne vroče) in pognetemo gladko testo. Pustimo ga vzhajati, da naraste na dvakratno količino, to je približno eno uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, ga razdelimo na štiri hlebčke. Vsak hlebček posebej razvaljamo na približno 1/2 cm debel krog in vsak krog razrežemo na osem delov, tako da dobimo trikotnike. Na široki del trikotnika damo z žličko malo nadeva (marmelado, ali pa orehov ali skutin nadev - po želji) in jih zvijemo od širokega dela proti konici trikotnika ter oblikujemo rogljič in ga položimo na pomokan pekač ali na pekač obložen s peki papirjem, kjer jih pustimo vzhajati približno 20-25 minut in jih po vrhu premažemo z mešanico stepenega jajca in malo mleka.

Pečemo jih pri 175 stopinjah ventilatorsko po dva pekača naenkrat. Eden na spodnjem, drugi na zgornjem nivoju. Pečemo jih tako dolgo, da dobe lepo zlatorjavo barvo.


Opombe

Lahko si jih naredite na zalogo, ter pečene spravite v zamrzovalnik. Lahko naredite po istem receptu tudi štručke, ali pa žemljice, vendar takrat dodajte samo eno žlico sladkorja. Po vrhu pa lahko posujete sezam ali mak. Lahko uporabite pol polnozrnate moke in pol bele, malo zmanjšate količino sladkorja in olja in dobili boste okusne polnozrnate štručke. Zelo lepi pridejo tudi parklji. Iz te količine dobite 4 velike pekače rogljičev, to je osem na vsakega. Jaz dam prva dva v hladno pečico, vklopim ventilatorsko na 175 stopinj, takoj izdelam še ostala dva pekača rogljičev, ki ravno prav vzhajajo do takrat, ko so prvi pečeni. Če bo nadeva preveč, ga lahko nekaj izteče, zato je bolje da z njim malo "varčujete". Najboljše jih je peči kar na peki papirju, tako je potem manj pomivanja.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

minutka  

kuha že od: 15.5.2008

Št. objav: 128

Objavljeno 29.11.2008 ob 21:26

Tole je pa tako njami...Delala sem iz polovične mase, tako, da bo treba jutri vajo ponovit. Sem pa oblikovala sirove štručke, štručke, potresene s semeni in pletenice. Pojedli smo še tople, za večerjo. Res si zaslužijo najvišjo oceno.

beware  

kuha že od: 3.2.2008

Št. objav: 6

Objavljeno 2.1.2009 ob 15:15

Vesel

Mmm, odlični...

Marjanpn  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 115

Objavljeno 1.7.2009 ob 15:20

Joj kolk so lepi, oblike mislim meni ne rata. Kako narediš kito? Drugače pa so okusni za 10

zvezdica55  

kuha že od: 8.8.2006

Št. objav: 555

Objavljeno 27.7.2009 ob 13:30

Zelo vesel

Čudoviti rogljiči. Testo sem napravila jaz (kruhomat), nadaljevala hčerka, ki jih je napolnila z marmelado. Sestavine smo morali zmanjšati na 60 dag moke in jih je bilo absolutno premalo, jaz sem pojedla samo enega, še vročega, sicer bi ostala še brez tega. Tisti, ki so jih jedli tudi naslednji dan, so povedali, da so bili še vedno zelo, zelo mehki in okusni in rekli, da jih bo treba čimprej ponoviti s čokolado.

Ocena odlično!

ronci  

kuha že od: 19.7.2009

Št. objav: 7

Objavljeno 25.9.2009 ob 9:15

Zelo vesel

Evita, hvala za ta odličen recept in predvsem za natančna navodila, po katerih ne moreš zgrešit! Jaz sem rogljičke pripravila že dvakrat in vedno požanjem veliko hvale z njimi, čeprav nimam veliko izkušenj v kuhinji. Testo je neverjetno! Čista petka! Samo še dve vprašanji: v čem jih hranite, da ostanejo čimdlje sveži? Pa še to: nekaj sem jih tudi jaz zamrznila, pa me zanima, ali jih pred pogrevanjem v pečici malo odtalite ali jih kar zamrznjene postavite v pečico? Na koliko stopinj in koliko časa?? Hvala še za ta pojasnila, pozdravček!

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 24.10.2009 ob 11:17

Dobri rogljiči in enostavna priprava, sploh s pomočjo kruhomata. Sedajle mi mesi drugo (polovično) rundo, ker je prve v hipu zmanjkalo.

golubić  

kuha že od: 13.5.2007

Št. objav: 1276

Objavljeno 1.11.2009 ob 9:20

Zelo vesel

Testo mi je zamesil mešalnik,pol sem jih spekla takoj,drugo polovico sem dala v skrinjo takoj ko sem dala marmelado in jih zavila v rogljičke.Dala sem jih v pleh na peki papir vsakega posebej tako da so se zmrznuli vsaki posebej in sem jih dala v vrečko.Prvič sem jih delala prejšnjo nedeljo ,med tednom smo jih pekli in ker jih ni več danes bom naredila iz dvojnih količin in dala v skrinjo tako da jih imam na zalogi.Hvala za recept.LP

angelinaj  

kuha že od: 31.5.2010

Št. objav: 17

Objavljeno 26.7.2010 ob 21:04

Vesel

Prvic sem delala rogljice...in so super uspeli!Cestitke za odlicen recept!Naredila sem sladke roglijce z evrokremom in slane posute s sirom (znotraj pa jih samo namazala z mesanico stopljene margarine in mleka)!Res so zelooo dobre!Slike sledijo:)

anakalia  

kuha že od: 30.6.2009

Št. objav: 7

Objavljeno 11.10.2010 ob 15:12

Vesel

Jaz sem delala pica rogljičke. Premazala s kečapom, dodala šunko in sir in potresla z origanom. Zavite v rogljiče sem jih spekla in so fantastično dobri. Ne morem jih nehat jesti.

trobentica123  

kuha že od: 25.12.2010

Št. objav: 3

Objavljeno 29.1.2011 ob 18:11

Zelo vesel

Danes po kosilu sem jih delala prvič in sedaj jih več ni! To pove vse: BILI SO ODLIČNI!!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.