novo leto,kuhanje,jesen,zima,enolončnice,glavne jedi,mesne jedi,zelenjavne jedi,Tudi slovenski »comfort food« obstaja

Jota na najbolj enostaven način

odlična jota, skuhana v enem loncu na najbolj enostaven in preprost način ter zelo okusna in gosta

skoce  Izvor: POSTOJNA
Jota na najbolj enostaven način
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8

500 g kisle repe (zelja)

300 g rjavega fižola

300 g krompirja

3 čebule

300 g prekajenih svinskih rebrc

2 veliki žlici čiste svinjske masti

2 veliki žlici svinjske masti z ocvirki

1 čajna žlička sladke, rdeče, mlete paprike

sol

črni poper v zrnu

6 strokov česna

4 lovorjevi listi

majaron

Postopek

Če hočemo joto skuhati le v enem loncu, brez nepotrebnega dela s posodo, fižol lahko čez noč namočimo v hladni vodi, če hočemo skrajšati čas kuhanja (jaz ga v tem primeru ne namočim). Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V večji lonec damo 2 veliki žlici svinjske masti ter na segreto svinjsko mast damo sesekljano čebulo in jo prepražimo, s tem, da med praženjem dodamo še malo vode, dokler se popolnoma ne razpusti in postane kremasta. Dolijemo zadostno količino vroče vode ter vanjo stresemo rjavi fižol ter na kocke narezana, prekajena svinjska rebra (po želji lahko drugo meso), črni poper v zrnu ter vse skupaj kuhamo pol ure, dokler se fižol na pol ne zmehča. Po pol ure kuhanja fižola in mesa (odvisno od vrste fižola) dodamo na drobno narezan, opran krompir ter lovorjeve liste in kuhamo še slabe pol ure. Po pol ure kuhanja dodamo še kislo repo (v mojem primeru) ali kislo zelje, ki ga lahko pred tem opreremo (če ne želimo bolj kislo jed) in enkrat prerežemo, da se nam pri uživanju ne vleče po bradi. Kuhamo še pol ure ter na koncu v manjšo ponev damo po okusu ocvirkovo svinjsko mast ter sesekljan česen ter na hitro prepražimo, da lepo zadiši. Dodamo eno čajno žličko rdeče, sladke mlete paprike, na hitro premešamo ter dodamo joti. Premešamo ter na zmernem ognju kuhamo še 15 minut. Na koncu vse skupaj solimo po okusu ter dodamo še ščepec majarona, da se ohrani polna aroma. Jed je tako končana, na najbolj enostaven in preprost način, z uporabo le enega večjega lonca in ene ponve, brez nepotrebnega dela.

Povem vam, da je jota zelo odlična in gosta brez uporabe moke (vemo, da se večini pri uporabi pražene moke spihuje v želodcu!) ter brez zapletenih postopkov in nepotrebnega dela, da bi kuhali v eni posodi krompir posebej, v eni posodi repo ali zelje posebej.

Jota naj pred serviranjem stoji 15 minut. Lahko jo izboljšamo tako, da na vsako porcijo jote pred serviranjem položimo žličko do žlico kisle smetane.

Povem Vam, da je pogreta jota čez dan ali dva okusnejša od pravkar kuhane in jo imava s sinkom zelo rada. Zraven lahko še skuhamo kako dobro domačo klobaso, če smo gurmani in uživamo v dobri hrani.

Jaz se osebno kuhanju jote posvetim kot kuhanju golaža ali goveje juhe... naj se kuha dlje, pa čisto počasi, da komaj vre!!!


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12652

Objavljeno 16.1.2016 ob 1:04

2 veliki žlici čiste svinjske masti

2 veliki žlici svinjske masti z ocvirki

Sissi, se strinjam, tudi meni se zdi ta količina za recimo štiri osebe malo preveč, ker se itak da notri še nekaj prekajenega. Sama za štiri ljudi dam dve normalni žlici masti z ocvirki.

Rabraminca  

kuha že od: 12.3.2005

Št. objav: 65

Objavljeno 18.1.2016 ob 21:34

Ja fižol nujno namakajte čez noč, in potem tisto vodo odliti preč. Tako je prav.

hribovc61  

kuha že od: 14.10.2013

Št. objav: 2057

Objavljeno 9.2.2016 ob 18:34

No, ne glede na vse, sem danes se lotil priprave tele kisle repe. Ja, nisem pretiraval z maščobo, namesto rebrc sem dal košček "suhe" sunke (nemastne), v omako na začetku, ko sem popražil čebulo, le dve žlici domače mezge, dodal že kuhan fižol,.........da ne naštevam........jed je fantastična. Ne bom tajil, pojedel sem dva krožnika in v bodoče pripravljam kislo repo po tem receptu. Slikca priložena.BRAVO skoce.....

kalyani  

kuha že od: 12.9.2012

Št. objav: 7

Objavljeno 24.10.2016 ob 8:38

Zelo vesel

Joto sem delala prvič in to po tem receptu, vsi so jo pohvalili. Jedel jo je celo moj srednji sin, ki ne je skoraj nič zelenjave in to cel krožnik. Tako, da pohvale receptu in prispevam 5 zvezdic zanj.

štimka  

kuha že od: 25.10.2015

Št. objav: 24

Objavljeno 21.11.2017 ob 12:09

Zelo vesel

Tale jota je VRHUNSKA! Vedno sem jo kuhala na svoj način ampak je vedno "nekaj manjkalo", danes pa sem res poizkusila tale recept in moram reči, da je res izjemna in zelo preprosta. Izpustila sem le papriko v prahu, ker nam preveč ne tekne.

sandrak  

kuha že od: 10.10.2002

Št. objav: 302

Objavljeno 9.12.2017 ob 14:24

Super simpl in odlicna jota. Pozimi se kuha 1 tedensko, ker vsi obozujemo jedi na zlico. Otroci navduseni. Ker sem alegicna na svinjino dodam vedno prekajeno junjetino, ostalim pa skuham se kranjske klobase zraven.

bionda  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 131

Objavljeno 18.12.2017 ob 9:05

Zelo vesel

Zadnjič naredila v času trgatve in so jo jedci resnično pohvalili, saj soskoraj vsi hoteli "repete". Dodala sem le na drobno narezan korenček, cca v isti količini kot krompir.

cbpopaj  

kuha že od: 2.3.2018

Št. objav: 2

Objavljeno 2.3.2018 ob 9:35

Zelo vesel

Jota za polizat prste jaz jo občasno skuham najboljša je drugi ali tretji dan skuham jo z repo.

simona lokar  

kuha že od: 9.3.2010

Št. objav: 8

Objavljeno 10.10.2018 ob 15:12

Vesel

To je ena najboljših jot, kar smo jo jedli.

lili5  

kuha že od: 27.8.2018

Št. objav: 31

Objavljeno 7.10.2019 ob 14:00

Zelo vesel

še hitreje je, če porabimo pire krompir od prejšnjega dne in fižol iz konzerve. tako jo jaz naredim včasih, če so ostanki pireja. tako imam lahko joto kuhano v manj kot eni uri, jedci pa niti ne opazijo razlike

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.