valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 24.4.2006 ob 19:01

Torta je res zelo dobra. Poslala sem slikico (upam, da bo ratala) cele torte. Prerezane raje nisem pošiljala. Po pravici povedano se mi je ena oblat pri prelaganju zdrobila in sem zlagala mozaik. Moje jedce to ni motilo oz. še porajtali niso, za objavo pa glih ni...No, kljub temu je bila zelo

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 25.4.2006 ob 21:22

Zelo vesel

evo, slikica je že tu...

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 26.4.2006 ob 7:52

Stana, hvala, lepa slikica. Veš, tisto moje opozorilo, da je treba gornjo plast čokoladno-mandljevega biskvita predevati s pomočjo kovinske ali plastične plošče (Nemci ji pravijo "Tortenretter" - rešitelj tort!), je sad dolgoletnih izkušenj. Gre res za pameten nakup, večkrat pride prav pri kakšnem krhkem ali rahlem testu.

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 27.4.2006 ob 10:28

Teta torta, vidim, da bi mi tale zadeva za prekladanje res prav prišla

frina  

kuha že od: 8.5.2005

Št. objav: 3472

Objavljeno 15.5.2006 ob 11:48

Zelo vesel

Torto sem spekla na predlog Tete torte, zato pa bi bilo dobro, da bi bila prikazana v rezini. Težko jo je krasiti, jaz je skoraj nisem.

PS. Oni dan sem srečala sošolca, ki je takole torto prinesel v šolo in me za 30 let okupiral z iskanjem recepta, ki ga je potem razkrila Teta torta. Ampak on se te torte ne sploh ne spomni.

Teta torta, še enkrat hvala.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 15.5.2006 ob 12:28

Glede izgleda torte: za gornjo plast čokoladno-mandljevega biskvita si je res potrebno pomagati s "prekladalcem". Ko se krema enkrat strdi, je krašenje izvedljivo: stranski rob se lahko namaže s smetano in obsuje npr. s čokoladnimi mrvicami ali samo pogladi. Povrhu pa lahko pišemo s stopljeno čokolado in damo čokoladne okraske (pa morda še kakšno srebrno ali zlato perlico), sladkorni okraski načelno niso primerni, ker na smetanovi kremi začnejo "puščati vodo". Sadje pa po moje ne pride v poštev, ker torta ni sadna.

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 15.5.2006 ob 15:29

Jaz sem jo zadnjič delala in moram rečt, da posebnih težav nisem imela. Nisem se pa lotila rezanje oblata ampak sem spekla kar dva in je bila zato torta nekoliko višja. Ko smo jo prerezali je bila zelo lepa, žal pa nimam niti ene fotke, ker se to ni dogajalo doma. Edino kar moram povedati v mojem primeru je, da mi je zmanjkalo kreme za obmazat torto in sem to naredila s sladko smetano. Ob strani sem okrasila z mandeljnovimi lističi, po vrhu pa z malo čokolade. Vsi so jo hvalili po izgledu in okusu.

lp Vesna

tej_a  

kuha že od: 10.10.2005

Št. objav: 362

Objavljeno 15.5.2006 ob 19:49

Kaj pod grenko čokolado je mišljena-jedilna čokolada (naribana) ali je to čokolada v prahu? Pa še to: kaj ko delamo kremo jo moramo nad paro miksati z mikserkem, ker jaz bi raje mešala z roko tako kot, da kuham puding???

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 15.5.2006 ob 22:55

Tej_a, pod "grenko čokolado" je mišljena "jedilna čokolada", "čokolada za kuhanje", torej čokolada v tablici, ki stopimo nad paro ali v mikrovalovki. Če pa prav pomislim, sem kdaj v zgodovini delala biskvit tudi z mleto čokolado (ki je nisem stopila) - govorim o ČOKOLADI, NE o Bencu, Nesquicku, Benquicku ipd.

Kremo nad paro jaz stepam z ročno metlico, ne z mikserjem. Ne vem, s čim mešaš puding, mešanje z žlico je za to kremo premalo.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 15.5.2006 ob 22:59

Zelo vesel

Kako naredite, da imate tako enakomerno razporejene čokoladne koščke po obodu? Zadnjič sem nekje na TV gledala eno slaščičarko, ki je imela za to poseben prijem in je nekako s prsti razpršila drobne delce povsem enakomerno po obodu.

Kaj mi svetujete kot amaterki, da se ne bom pri tem opravilu več matrala z nožem, lopatkami, in vsemi mogočimi pripomočki? Tistega "pršilnega" prijema namreč ne obvladam.

Hvala za nasvete.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.