valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

miss tinker  

kuha že od: 3.5.2006

Št. objav: 12

Objavljeno 22.5.2006 ob 13:16

nimam veliko izkusenj z zelatino pa me zanima ali se lahko uporabi zelatina ki je za glazuro (za povrhutorte) ali mora biti posebna zelatina za kreme

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 22.5.2006 ob 13:28

Miss Tinker, ne, želatina za povrhu torte (= tortni preliv) za kremo NI primerna. Je drugačne sestave.

Je pa prav ta krema glede želatine popolnoma brez težav (ki lahko spremljajo uporabo želatine, kadar jo moramo zamešati v mrzlo maso): želatino v lističih ali v prahu namočimo v mrzli vodi po navodilih na vrečki in jo nato vmešamo v vročo kremo. Kremo nato ohladimo, da se začne malo strjevati, in ji primešamo stepeno smetano. Če bi kremo le pustili predolgo na hladnem, da bi se preveč strdila, jo ponovno malo segrejemo nad toplo vodo (seveda ne sme biti topla, ko ji primešamo smetano).

tej_a  

kuha že od: 10.10.2005

Št. objav: 362

Objavljeno 2.6.2006 ob 16:20

Jaz sem sedaj spekla mandljev biskvit. Pekla sem ga približno 45 minut, ker se mi je pri 30 minutah zdel nepečen, čeprav je bila pletilka čista. In ko sem ga dala ven se mi zdi pocast ali kako bi temu rekla. Ali mora bit tak. Jaz sem namreč navajena na biskvite z moko, ki pridejo rahli in penasti, skratka pečeni. Ali je moj biskvit nepečen, čeprav sem ga pustila v pečici dlje kot vi navajate. Pocast se mi zdi zato ker je nevem kako naj vam to opišem-kot da bi bil nadev, ki je narejen za potico. Ali mora priti tak biskvit. Prosim, če mi čimprej odgovorite, ker če to ni vredu ne bom delala še nadeva. Sedaj pa pečen orehov nadev in po moje bo isti kot ta. Pa še to, ko sem dala mandljev nadev iz modela na pekač, da bi se mi ohladil (namreč nimam rešetke) in sem ga probala dvignit pa se mi je malo prijel na pekač.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 2.6.2006 ob 21:10

lisicka19, fantastično lepo!!!! Sigurno si po poklicu slaščičarka, če pa ne, pa imaš zlate roke. Tako lepe torte že pa dolgo nisem videla. Krasno! Predvidevam, da si jo prelila s čokoladnim prelivom, tisto belo pa je smetana, ali se motim?

tej_a  

kuha že od: 10.10.2005

Št. objav: 362

Objavljeno 3.6.2006 ob 11:48

Da vam povem. Moja torta je končana in z biskvitom je vredu. Očitno mora biti mandljev biskvit bol pocasti. Samo sem pa razočarana s kremo in ne vem kaj sem delala narobe. V kremi se namreč čuti okus po moki. Naredila pa sem jo tako, da sem nad paro segrela do vrenja mleko z gustinom nato sem dala vanjo jajca z saldkorjem (jajca in sladkor sem miksala, da je krema postala penasta) in mešala, da je se je strdila. Nato pa sem vanjo dala želatino in jo ohladila. Potem pa še dodala smetano. Zelo me namreč moti okus oziroma prav čusti se, kot da je notri moka. Ne vem pa zakaj???Vse sem delala po navodilih.

KAKŠNO KREMO PA BI ŠE LAHKO UPORABILA NAMESTO TE-PROSIM, ČE MI POVESTE(ne marano pa krem, ki so narejene na osnovi margarine)!!!

HVALA

andrejka  

kuha že od: 1.8.2004

Št. objav: 800

Objavljeno 3.6.2006 ob 13:07

tej-a, tudi mi ne maramo margarinastih krem, obožujemo pa kremo, ki jo narediš zelo preprosto in mislim, da bi se po okusu dobro ujemala tudi s temi biskviti: v pol litra sladke smetane (npr. alpske) vsuješ 10 dag mletega sladkorja in jo trdo stepeš, nato pa dodaš še 250 g mascarponeja (če hočeš zmanjšati vnos kalorij, je dobra alternativa mascarino light - dobiš v vsakem dobrem sosedu). In to je vse. Sicer pa lahko količine smetane, sladkorja in maskarponeja prilagajaš svojemu okusu, sploh ni nujno, da se natančno držiš navedenih količin. Torto s tako kremo moraš obvezno do uporabe hraniti v hladilniku in dobro je, če odstoji kak dan, saj je potem božanskega okusa.

andrejka  

kuha že od: 1.8.2004

Št. objav: 800

Objavljeno 3.6.2006 ob 13:12

Aja, še to - sama v prejšnjem sporočilu opisano kremo uporabljam pri torti z orehovim biskvitom in pri torti nutella.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 3.6.2006 ob 19:51

Danes sem spekla torto. Oba biskvita sta se spekla odlično, mandljevega sem pekla v dveh delih. K mandljevemu sem dala 2 odvečna beljaka od kreme, k orehovemu pa 1. Kreme je bilo odločno premalo, da bi jo namazala še po obodu in zgoraj, zato jo bom jutri oblila s čokoladnim oblivom in okrasila podobno kot lisička19.

Teja, koliko sem poskusila kremo, ni imela okusa po moki. Mandljev biskvit ni bil pocast, ampak zelo krhek, kot je opisala avtorica. Teja, kremo sem delala tako, da sem zmiksala jajca, sladkor, gustin in mleko, potem pa vse skupaj nad paro mešala tako dolgo, da je postalo gosto, nato dodala želatino in ohladila ter nato dodala smetano. Ni se mi zdelo, da bi imela okus po moki, bom Ti pa poročala jutri, ko bomo jedli.

mara12  

kuha že od: 7.12.2005

Št. objav: 88

Objavljeno 3.6.2006 ob 19:59

julija ima vnučka rojstni dan, takrat jo bom spekla. Mislim,da bo super.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 4.6.2006 ob 20:10

No, danes smo torto tudi jedli. Bila je krasna na pogled, okusna tudi. Za naše pojme pa je bila žal mnogo presladka. Če jo bom še pekla, bom dala sigurno dvakrat manjšo količino sladkorja, samo ne vem, kako se bo kaj obnašalo testo v tem primeru.

Teja, naša krema ni imela okusa po moki in se je krasno strdila, tako da mislim, da si morala nekaj delati narobe.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.