Jota brez krompirja

jed za na žlico za hladne dni, brez dodanega krompirja

pe3ca  
Jota brez krompirja
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  4,5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6-8 oseb

3 velike čebule

3 stroki česna

500 g prekajenega mesa

700 g zelja

ena pest makaronov

400 g fižola

2 žlički sladke paprike

2 žlici paradižnikove mezge

sol

vegeta

5 žlic moke za zgostitev

olje

Postopek

Čebulo nasekljamo in jo prepražimo na olju, dodamo nasekljan česen, da zadiši. Nato dodamo na koščke narezano prekajeno meso in pustimo 10 minut, da se prepoji. Dodamo 2 žlički sladke paprike in 2 žlici paradižnikove mezge, premešamo, pustimo par minut in prilijemo 2 dl vode. Po 10 minutah dušenja dodamo kislo zelje (če je preveč kislo, ga prej dobro operemo) in ponovno dušimo 15 minut. Prilijemo 1,5 l vode, dodamo pest makaronov in pustimo, da zavre. Solimo in "vegetamo" po okusu. Ko zavre, primešamo podmet, ki smo ga naredili iz 5 žlic moke in malo vode. Pustimo, da se zgosti. Primešamo kuhan fižol. Poskusimo makarone in odstavimo.


Opombe

Če kdo ne mara podmeta iz moke, lahko za zgostitev uporabi 2-3 krompirje. Jaz delam brez krompirja, ker jo večkrat pogrejemo (jemo jo 2-3 dni).

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

sladkosnedko  

kuha že od: 6.2.2008

Št. objav: 223

Objavljeno 5.11.2009 ob 12:39

kalcicl a si ta recept sprovala. Sama sem ga in podala svojo oceno. Ko je bilo skuhano nam pač ni šlo. Sestavine gor al dol.

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 5.11.2009 ob 12:44

Sladkosnedko, kaj pa če recepta ne bi ocenila in napisala samo, da jota z makaroni ni bila po vašem okusu? Kajti, če bomo vsi tako kritični, kmalu ne bo več novih receptov na kulinariki, ker jih preprosto noben ne bo upal objavljati.

sladkosnedko  

kuha že od: 6.2.2008

Št. objav: 223

Objavljeno 5.11.2009 ob 13:15

Sem upoštevala in se ocenjevanju odrekla.

pe3ca  

kuha že od: 9.1.2009

Št. objav: 292

Objavljeno 5.11.2009 ob 22:00

Hedonist:Tako da pe3ca tole sploh ni kul in se v bodoče vzdrži takih in podobnoh receptov. Ti boš meni pravil, da se naj vzdržim takih receptov? Da ne bom bruhnila nad to izjavo!!! Glej, če ti kaj ne ustreza, ne rabiš komentirati. To pa mi dvigne pritisk, da me nekdo, ki me ne pozna "komandira". Jaz delam enako kot anamarija1. Če mi kaj ne ustreza ne dodam. In nikoli ne komentiram, da ni dobro. Tako da, dokler bom dihala, bom recepte (ki jih bom jaz objavila)poimenovala kakor bo meni ustrezalo, pa če se mi hedonist po trepalnicah meče na kulinariki.

Rimljanka: tole z zrezkom je pa res neposrečena primerjava, ker takšni zrezki so pri nas imenovani NA PARIŠKI NAČIN.

mambica in kozamurnik: točno tak' tudi jaz mislim.

Zdaj pa samo še kdo naj reče, da se naj zadržim svojega mnenja, ker je pod tem mojim receptom nastala več kot le zanimiva razprava-mislim, da bi bila zrela za oddajo PIRAMIDA.

In samo še tole.. če jo je moja babica (ki je v naši familiji najbolj izbirčna in nevsejeda oseba) jedla in pohvalila, potem mislim, da le ni tako zanič.

Desire  

kuha že od: 5.4.2007

Št. objav: 50

Objavljeno 6.11.2009 ob 0:10

pe3ca!

Razmišljam podobno kot ti in mislim, da nima nihče pravico drugemu pamet solit in mu govorit, kako naj poimenuje svojo jed. In če nekomu že apriori ni všeč neki recept, ga naj pač ignorira, kdo ga sili da kuha po njem.

Pa kaj češ,negativci so itak povsod,najboljše jih je preskočit.

Lep pozdrav!

petkica  

kuha že od: 15.12.2006

Št. objav: 744

Objavljeno 6.11.2009 ob 2:27

Se strinjam, ne kuhat po receptu, ki ti že na oko ni všeč. Vseeno pa mislim, da ne moremo vsakega recepta, kjer uporabljamo vlečeno testo, imenovat burek in vsake sladice iz mascarponeja tiramisu, ker taka imena, če ne drugega, zavajajo tistega, ki želi določen recept, naleti pa na takega, ki ima pravo samo ime. To je zelo nerodno predvsem za tiste brez pluska, ki imamo omejeno število zadetkov. Jaz sem mislila, da se pod tem imenom skriva ena super dobra prva liga jota, pa vidim, da to sploh ni jota. Še vedno se recept da poimenovat tako, da je unikaten, a ni zavajajoč.

sonic  

kuha že od: 1.3.2006

Št. objav: 319

Objavljeno 6.11.2009 ob 8:16

Hm. Bo pa imela tale "jota, ki to ni" veliko ogledov, na račun te debate :).

Drugače pa ne vem, zakaj je vedno problem, če nekdo da slabo oceno. Če že imamo ocenjevanje, naj bo realno. Torej tudi z slabimi ocenami. Če so pa te ocene le pohvala za objavljen recept, pa naj se ocene preimenujejo v pohvale. No, pa smo spet pri poimenovanju.

adalbert  

kuha že od: 2.2.2008

Št. objav: 285

Objavljeno 6.11.2009 ob 10:06

Veste da taka debata prav poživi kulunariko in gotovo da vsak svoj recept hvali.Sem mnenja da vsaka jed, ki vsebuje kislo zelje ali repo še ni jota,sem primorka pogosto kuham te jedi vendar jota je le ena jota.Nič ni narobe dodati okusom primerno, tudi sama dodam makarone le imenujem mineštra.Pe3ca ne zgubi korajže le improviziraj po svojih željah in podeli recepte z nami.

Mimigrede meni tudi ni sedlo ko sem brala recept o carskem pražencu z jabolki,bilo je podobno omleti,vemo zakaj se imenuje praženec praženec a ne. Pozdrav

sladkosnedko  

kuha že od: 6.2.2008

Št. objav: 223

Objavljeno 6.11.2009 ob 11:51

"Drugače pa ne vem, zakaj je vedno problem, če nekdo da slabo oceno. Če že imamo ocenjevanje, naj bo realno. Torej tudi z slabimi ocenami. Če so pa te ocene le pohvala za objavljen recept, pa naj se ocene preimenujejo v pohvale. No, pa smo spet pri poimenovanju. "

Prav to je tudi mene zmotila, podala sem oceno in obrazložila zakaj. kasneje sem jo umaknila. Torej če naj bi se jed ocenjevalo od 1 do 5.... Ali pa se gremo sistem nižjih razredov OŠ, kjer je dobiti 1 nemogoče tudi za neznaje.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 6.11.2009 ob 12:54

Spet ni kul kar si napisala ,Pe3ca. In to zato, ker ti si jemlješ pravico pisati kar češ, meni pa jo odvzemaš. In pri tem trdiš, da boš ti tako delala in pika , tudi na račum mojih trepalnic. Ampak to je pač stvar tvoje osebne kulture in komunikacije in v to ne bom več drezal. Se bom pa vedno oglasil, če bo nekdo tako speminjal osnovni recept, kot si ti storila z joto in ga pri tem še vedno imenoval z enakim imenom. Nobenega problema ni, ti kar spreminjaj recepte kakor hočeš vendar pa jim daj novo ime, ki z starim ne bo imelo nobene zveze. Samo to sem hotel povedati že v prvem postu in to povem še enkrat. Pa če ti je to prav ali ne. Sicer pa je kar nekaj kolegic opazilo da tvoja jota pač ni jota. In to kljub temu, da je zelo všeč tvoji stari mami, ki je, bojda, zelo zbirčna.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.