piknik,žar,poletje,pomlad,glavne jedi,mesne jedi,kosilo,večerja,Tabasco

Pijana Kokoš

Pijana kurika z Union premium nefiltriranim svetlim pivom 

Premium Kuharija   20.3.2023
2023-03-20
Pijana Kokoš
    žar
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Pozabite na Chef's table, Michelinove zvezdice, zapleteno molekularno kuhinjo, čas je za demokratizacijo kuhanja, za več zabave in manj vzvišenih pristopov. Štirje mladi a z zvezdniških prahom že začinjeni kuharji, so vsak v svoji izvirni kuharski maniri predstavili štiri recepte, vsakega z enim od Union Premium piv.

Pripravite brbončice na divjo vožnjo in spoznajte nekaj svežih trikov in nasvetov, kako narediti kuhanje sproščeno in za obliznit dobro.

Hudomušni kuhar Žiga Gabrovec je takoj po gimnaziji svoja krila razprl po Evropi in se za nekaj časa ustalil na Nizozemskem. Vse popotniške izkušnje zdaj s pridom uporablja pri snovanju vedno izvirnih jedi. Žiga je lani jeseni odprl tudi svojo restavracijo. Zanjo je izbral prav posebno ime – Žigola.

Sestavine

1 cel piščanec

1 piksna Union premium nefiltriranega svetlega piva

Sestavine za posip:

1 žlica dimljene paprike

2 žlici rjavega sladkorja

2 žlici česen v prahu

1 žlička čilija v prahu

1 žlica črnega popra

2 žlički soli

Sestavine za marinado:

200 g ketchupa

100 g sladkorja v prahu

100 g jabolčnega kisa

2 žlici česna v prahu

2 žlici sojine

2 žlici Worcestershire omake

2 dcl Union premium nefiltriranega svetlega piva

Postopek

Priklopi pečico ali smoker na 160°.

Suhe sestavine z žlico premešaš v skledici. V dlan vzameš izdatno prgišče začimbne mešanice in kuriko dobro premažeš – zunaj in znotraj. Porabiš vso začimbno mešanico, da je kurika lepo prekrita. Mažeš jo nad naoljenim pekačem. Ko se prepričaš, da je pramazana vsaka pora, jo odložiš na pekač.

Odpreš pivo, malo predahneš, ga poskusiš. Odpiješ par požirkov, ne preveč, sicer bo kurika težko pijana. Piksno zabašeš kuriki med bedra. Postaviš jo na piksno, tako da gleda vertikalno navzgor.

Pečeš jo 1 uro.

Vmes pripraviš marinado.

Po eni uri kuriko vzameš iz pečice jo premažeš z marinado, najbolje s čopičem, da se ne popečeš. Če si bolj hrabre, utrjene narave, lahko tvegaš dotik kože na kožo. Pečeš še dodatnih 30 min.

Na dosegu roke je še vedno nekaj piva, ki je ostalo od priprave marinade. Prihrani si ga za na konec.

Ko poješ zadnji grižljaj hrustljave pijane kurike, počakaj nekaj sekund. Štej vsaj do pet, dokler tvoja usta res ne prosijo požirka hladnega piva. Da še bolj izzoveš občutek žeje, si predstavljaj, da kozarca nimaš. Da piva nimaš. Šele takrat sezi po kozarec in naredi dolg, počasen požirek. Za popolno ekstazo okusa, pivo prelij v ohlajen kozarec s tankim robom. Smisel vsakdanjega življenja je ravno v podrobnosti, prav te sprožajo največje užitke.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.