Njoki iz semolino (Gnocchi di semolino)

odlična priloga

Vanja_v_ZDA  Izvor: Italija
Njoki iz semolino (Gnocchi di semolino)
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2 do 3 osebe

7,5 dl mleka

110 g semolino (fini zdrob iz durum pšenice)

1 žlica masla

0,5 žličke soli

100 g parmezana

2 rumenjaka

Postopek

Mleku dodamo maslo in sol ter zavremo. Med neprestanim mešanjem z metlico dodamo semolino, da dobimo žgance. Dodamo nariban parmezan. Ko se masa nekoliko ohladi, dodamo rumenjaka.

Njoke lahko pripravimo na dva načina:

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač premažemo z maslom, vanj stresemo maso in pečemo, dokler njoki niso zlato - rjavi.

2. Spečemo v ponvi na malo masla, kot ameriške palačinke.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 5.10.2013 ob 17:07

Ups, pozabla ocenit, bom zdajle!!! Ko pojem še zadnjega :S

A lahk dam štirko, ker jih ne morem nehat jest!!??

Tudi jaz nisem hotla odrezkov, ker sem se branila pred tem da jih pojedla še pred kosilom.. na koncu sem pojedla pa isto količino :S

ribica  

kuha že od: 31.10.2002

Št. objav: 525

Objavljeno 5.10.2013 ob 17:32

@ bannanna: prav imas! Si poleg tega, da si sla gledat slicice, prebrala tudi sestavine? V kolikih receptih je med sestavinami navedena SEMOLINA? Nisem sla brat prav vseh, med recepti, ki so objavljeni na prvih dveh straneh, pa nisem zasledila sestavine SEMOLINA.... (pa morda sem prevec povrsno brala sestavine)

Dodajam samo za informacijo: dizionario della lingua italiana (zalozba Giunti, leto 1999) besede SEMOLINA ne pozna.

Sicer pa ni treba iskat podatkov po slovarju italijanskega jezika, dovolj je, da v google vtipkate besedo SEMOLINA, pa boste videli, koliko rezultatov dobite in kaj naj bi SEMOLINA pomenilo.

In se nekaj: bodimo spostljivi do svojega materinega jezika! Ceprav prihaja recept iz tuje drzave, poskusimo poiskati primerno poimenovanje v svojem jeziku. Meni je npr. poimenovanje, ki ga je predlagala bannanna (cmoki iz finega psenicnega zdroba) zelo vsec. Tudi s slovenskimi besedami lahko izrazimo cisto vse, ni nujno, da tako na veliko uporabljamo tujke. Mene npr. dobesedno strese, ko preberem recepte, v katerih uporabljate rikoto, pa saj to je vendar albuminska skuta!! Seveda veliko bolj enostavno je (in morda se komu zdi tudi veliko bolj imenitno) prevzeti tujo besedo in jo vnesti v slovenski jezik, kam to dolgorocno vodi, pa ne ve nihce. Naj bo jasno: to nima veze s tem receptom, (Vanja iz ZDA pise v izredno lepi slovenscini, pa ceprav ze kako desetletje zivi v tujini) moti me, da na splosno uporabljate toliko tujk v svojem izrazanju, kot ce bi ne imeli tudi v slovenskem jeziku dovolj primernih besed, da bi vse to izrazili.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 5.10.2013 ob 18:01

Vesel

Hhh ? v prvih štirih receptih trikrat napiše semolino, enkrat semolo .. tako da v bistvu ne vem kaj želiš povedati... da bi moralo pisati iz semolinota? ne iz semoline? to je amerikanizirani poslovenizirani italijanski recept :D ha ha ha..

Lej, dober je! Je veliko lažje v trgovini poiskati vrečko na kateri piše semolino kot na drobni deklaraciji fini pšenični zdrob.

tulka  

kuha že od: 9.8.2008

Št. objav: 2960

Objavljeno 5.10.2013 ob 20:39

Ne razumem, zakaj trdovratno iščete izraz v italijanskem slovarju, če že ob prvem vtipkanju besede v Google lahko ugotoviš, da je beseda angleška? Celo v imenu članice navedena angleško govoreča država.

Iskanje besede 'semoline', kjer gre za preprosto (slovensko) sklanjanje besede 'semolina', je tudi nekaj boljšega; in spet v italijanskem slovarju. V to, da je ena članica omenila, da druga 'pride z gira', se seveda ne bo nihče vtaknil, ne?

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 6.10.2013 ob 10:21

Po kulinarični plati me recept ne navdušuje in mi je zdrob, aja, semolino (bodmo no fensi) kuhanem na mleku bolj hrana za mačke ,kot zame :) vsi anglo ali italiofili pa si vzemite za vzgled Ribicin post,kateremu se klanjam :))))

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 6.10.2013 ob 11:28

Vesel

No,pa malo razčlenimi po Hedonistovem prepričanju tako hvaljen Ribicin post:

-definitivno semolino,kot ga Vanja navaja NI enak našemu pšeničnemu zdrobu (kupljeno in preverjeno) včeraj kupljen v Italiji skuhan v Sloveniji,tekstura jedi drugačna ,bolj prfinjena (Bannanna je lepše to napisala,preberi njen post).

-gnocchu di semolina pa daleč,zelo daleč od tega kar trdi Ribica ,da so to naši zdrobovi žličniki..ma res zelo daleč..pogooglaj recepture..ali pa kakšno kuharsko knjigo poglej.

-in glede do spoštovanja slovenskega jezika..ja VSI bi ga lahko imeli..tudi Ribica,naprimer lahko svoj recept ko ga je imenovala spaetzle,preimenuje v špecli,ali pa nugat bi lahko bil lešnikov namaz ali krema,pa še kaj si se našlo.

-nič nimam proti Ribici,super recepte imam..samo malo po moje "ugovarjam" njenim besedam..

-nič nimam proti Hedonisti,malo mi ga je pa žal ,ker opažam ,da na zelo ozko kulinarično usmerja svoj pogled.Iz pšeničnega zdroba kuhanega na mleku,se izpelje veliko odličnih receptur..ena je tudi spodaj ..moja :))

http://www.kulinarika.net/recepti/18239//spinacno-zdrob

Vanja ,se ti opravičujem ,ker sem pod tvoj recept dala svoj link..toda ...enim v idejo..

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 6.10.2013 ob 12:27

Jej, jej, Vrtejbenka, naj ti ne bo žal zame, tega res ne rabim. Moj kulinarični pogled je kar precej širok, ne skrbi, je pa res, da sem bolj zaprisežen mesojedec, kot pa zdrobomlekojedec. In te vprašam, ali lahko to mojo usmeritev javno deklariram ali ne ? Ali lahko dvignem svoj glas proti mrcvarjenju mojega materinega jezika ? Ali pa ta prtal postaja zgolj in le privilegij nekaj ,da ne bom rekel kaj grdega, dam ? Ker tudi brisanje postov ne dela ravno v prid komunikativosti, zanimivosti in kreativnosti Kulinarike. Ribici pa še enkrat en priklon, tokrat do tal. Če nisi doumela kaj je z njim sporočila ti pač ne morem pomagati .

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 6.10.2013 ob 13:16

haha Uživač, a to so ti kdaj ponudili te zadeve poleg gojenih rib, da so se ti tako zamerle? Ali so samo kakšne travme iz otroštva :D

Uuu jaz sem pa takooo uživala, ko sem gledala kako v eni restavraciji z michelinovo zvezdico nad ognjem, v posebni posodi, mešajo polento v neskončnost. Tisti, ki imamo radi vse, kar je povezano s kulinariko, pa itak jemo vse z veseljem! Da je le kvalitetno.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 6.10.2013 ob 16:18

Vesel

Hedonist..tvoj kulinarični pogled je širok na morje..pa mogoče čez kakšen hribček čez...ampak samo hribček.Tudi pri nas smo mesojedci,k sreči pa ne "zaničujemo" drugih zvrsti...nasprotno,uživamo tudi v njih.Če nam paše pojemo,če ne pa ne..nikakor pa ne žalimo da je to hrana za mačke.

Glede brisanja tvojega prejšnjega posta..sem ga imela na srečo še čas prebrat,preden je bil izbrisan..in dam moderatorju prav,da ga je izbrisal,ker si bil res žaljiv in nesramen.

Samo glej da se ne prikloniš pregloboke,ker te mogoče še v križu kaj zagrabi,pa boš težko vstal.

Glede kuhanja tako imenovane zdrobomlečne jedi inposledično tudi polente,potrebuješ res nekaj izkušenj..sploh z polento..pa ne govorim to o instant polenti.

Vanja še enkrat se opravičujem za smetenje tvojega dobrega recepta..aja,ocenjujem ga z čisto petko..sprobano in pika.

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 7.10.2013 ob 21:51

Zelo vesel

Odlično! Bomo kmalu ponovili, toplo ali hladno - super zadeva, s solato njami kosilo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.