Lazanja - mesno zelenjavna

okusna lazanja iz mletega mesa, paradižnika, bučk in korenčka

Sansa  
Lazanja - mesno zelenjavna
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6

Mesna omaka:

1 srednje velika, nasekljana čebula

2 nasekljana stroka česna

olje

500 g mletega mesa

2 žlički sladke rdeče paprike

2 sesekljana paradižnika ali 2 dl pelatov

peteršilj, origano, bazilika, sol, poper

Zelenjavna omaka:

1 srednje velika nasekljana čebula

2 nasekljana stroka česna

olje

500 g bučk, narezanih na koščke

3 grobo naribani korenčki

1,5 dl kisle smetane

peteršilj, bazilika, sol, poper

Bešamel omaka:

3 velike žlice masla

2 zravnani žlici ostre moke

5-7 dl prevrelega mleka

sol, muškatni orešček

Postopek

1. Mesna omaka:

na olju prepražimo čebulo, česen in malo posolimo. Dodamo mleto meso in ga pražimo, da povre tekočina. Dodamo mleto papriko, sol, poper, peteršilj, origano in baziliko. Zalijemo z 1 dl vroče vode. Dušimo kakšnih 5 minut in dodamo paradižnik ali pelate. Dodatno kuhamo še 5 minut.

2. Zelenjavna omaka:

na olju prepražimo čebulo, česen in malo posolimo. Dodamo narezane bučke in nariban korenček. Dušimo do mehkega. Solimo, popramo, dodamo peteršilj, origano, baziliko in kislo smetano. Dušimo še 5 minut.

3. Bešamel omaka:

maslo stopimo, dodamo moko, premešamo z metlico, počasi prilivamo prej prevrelo mleko, pristavimo na rahel ogenj ter ves čas mešamo z metlico. Solimo in dodamo muškatni orešček po okusu.

4. Pekač, velikosti 22 x 34 cm, namažemo z maslom, vanj naložimo prvo plast testenin za lazanjo (ne kuhanih!), dodamo 2/3 mesne omake, prelijemo z bešamel omako, ponovno položimo testenine, polijemo z vso zelenjavno omako, katero prelijemo z bešamel omako, položimo zadnjo plast testenin, katero prelijemo s preostankom 1/3 mesne omake, čez njo prelijemo bešamel omako in po želji še nariban sir. Pečemo na 190 stopinjah 40 minut.


Opombe

Lazanja je zelo okusna in tudi zelo nasitna. Začimbe lahko dodajamo po okusu. Najbolje, če so sveže iz vrta. Pri nas prevladuje od začimb v lazanji peteršilj, medtem ko sta origano in bazilika samo za piko na i ter z njima ne pretiravamo. Količina mleka pri bešamelu je odvisna od tega, kako mokasto želite omako. Sama najprej zalijem maslo in moko s 5 dl mleka, nato še postopoma dodajam mleko (max. še 2 dl mleka), vse do ravno pravšnje gostote bešamela. Če želite, lahko vsako plast tudi naribate s sirom. Bučke lahko zamenjate tudi z drugo zelenjavo po okusu (gobice, melancane itd.), nam najbolj teknejo in pašejo bučke. Pa dober tek!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.