Karamelna torta

Torta s karamelom in čokolado

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Karamelna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za obod 26 cm

Za biskvit:

6 jajc

6 žlic sladkorja

6 dag temne čokolade

6 žlic gladke moke

1 dl gazirane mineralne vode

ščepec soli

Karamelna omaka: delamo jo dvakrat in sicer enkrat jo uporabimo kot sestavino za kremo, drugič pa kot karamelni preliv za dokončanje torte).

Sestavine za omako kot komponento kreme:

15 zvrhanih žlic sladkorja

1,5 - 2 dl smetane

1 dl ruma (lahko navaden, lahko svetel)

Karamelna omaka kot preliv za dokončanje torte:

15 zvrhanih žlic sladkorja

1,5 - 2 dl smetane

Preostale sestavine:

50 dag temne čokolade

5 dl sladke smetane

150 g grškega jogurta

150 g mascarponeja

2 vrečki želatine fix

Postopek

1. En dan prej naredimo osnovo za pariško kremo in sicer tako, da 50 dag temne čokolade in 5 dl sladke smetane zmešamo. Tvarino ohladimo in jo pripravimo za naslednji dan.

Prav tako lahko pripravimo karamelno omako, ki jo bomo uporabili za kremo. Pripravimo dve kozici. S karameliziranjem začnemo v večji kozici. Sladkor naj pokrije dno (npr, kakih 5 žlic sladkorja, več ne gre naenkrat), kanemo še nekaj kapljic vode in potem segrevamo in čakamo, da se začne delati karamel. Ko se sladkor karamelizira, odmaknemo s štedilnika, dolijemo smetano (se naredi pena) in to mešamo. To kozico premaknemo na drugo ploščo, ki je blago ogreta. V drugi kozici pa karameliziramo še preostali sladkor (npr. 5 žlic naenkrat) in ta karamel dodajamo v večjo kozico in malo premešamo. Ko smo v treh verzijah naredili karamelno omako, jo premešamo, odstavimo z ognja, dolijemo rum, premešamo in počakamo, da se shladi. Omako bomo uporabili pri pripravi kreme.

2. Biskvitno podlago bomo delali v dveh kosih. Ena bo imela premer 24 - 26 cm, druga plast testa pa bo imela 13 - 15 cm (najmanjši obseg raztegljivega obroča). Zato je udobno, da najprej na plitvem pekaču dimenzij 42 x 35 cm preverimo, kako postaviti posodo za torto in obroč za torto (v katerem bomo pekli manjši biskvit), pripravimo pekače in peki papir in se šele nato lotimo mešanja testa.

Priprava biskvita gre takole:

stopimo 6 dag čokolade, vmešamo 6 beljakov in sol v trd sneg,

vmešamo 6 rumenjakov in 6 žlic sladkorja v penasto kremo.

Jajčni mešanici dodamo stopljeno čokolado in mešamo dalje,

tej mešanici vmešavamo moko, vsako žlico posebej,

po treh žlicah moke dodamo mineralno vodo in nadaljujemo z vmešavanjem moke. V to maso blago vmešamo sneg.

Maso potem razdelimo v oba pripravljena pekača. 2/3 mase gre v veliko posodo za torto, 1/3 pa v obroč z majhnim premerom.

Pečemo 19 minut na 180 stopinjah.

3. Večji biskvit po kakih 10 minutah peke prestavimo na krožnik, na katerem bomo delali torto. Obilno in izdatno ga navlažimo z 2/5 karamelne omake (to znese približno 1,5 dl), ki smo jo naredili prejšnji dan in pokrijemo s folijo, s katero preprečimo nepotrebno izsuševanje. Manjši biskvit damo na papirnat krožnik in prav tako namažemo s karamelno omako in pokrijemo s folijo.

4. Zmešamo grški jogurt in mascarpone in v to tvarino vmešamo 1 vrečko želatine fix. Potem stepemo stopljeno smetano s čokolado in jo vmešamo v želatinirano belo tvarino. Če se zdi, da se zadeva malo grudiči, nič hudega. Damo še pol vrečke želatine fix. Nakar dolijemo vso karamelno omako in premešamo. Mešalnik mora puščati lepo vidne sledove metlic. Dodamo še zadnjo polovico želatine in premešamo.

5. Obroč, oblečen v alu-folijo namestimo okrog biskvitne podlage. Vsipamo dobro polovico kreme iz prejšnje točke in poravnamo kremo. Položimo manjši biskvit. Nadaljujemo z vsipavanjem druge polovice kreme. Na vrhu poravnamo. Glede na količine, bi moral biti rob obroča kak 1,5 cm višji, zato se kreme ne da lepo poravnati z glazurnim nožem. Namesto tega je bolje, da se finalno ravnanje izvede s silikonskim čopičem, ker dobi krema zanimivo nazobčano teksturo. Tako pripravljena torta gre za 3 ure v hladilnik.

6. Delamo karamelni preliv. Pripravimo dve kozici. S karameliziranjem začnemo v večji kozici. Sladkor naj pokrije dno (npr, kakih 5 žlic sladkorja, več ne gre naenkrat), kanemo še nekaj kapljic vode in potem segrevamo in čakamo, da se začne delati karamel. Ko se sladkor karamelizira, odmaknemo s štedilnika, dolijemo smetano (se naredi pena) in to mešamo. To kozico premaknemo na drugo ploščo, ki je blago ogreta. V drugi kozici karameliziramo še preostali sladkor (npr, 5 žlic naenkrat) in ta karamel dodajamo v večjo kozico. Nastane gost tekoč karamelni preliv, ki ga zlijemo na torto in počakamo, da se preliv razleze. NE prelivamo, NE mažemo, ker lahko vsak tak gib povzroči luščenje zgornje plasti kreme in potem nastane madež v karamelnem prelivu. Če smo delali prav, imamo sijoč gost in dišeč karamelni preliv na kremi. Na sobni temperaturi počakamo kakih 20 minut, potem gre torta spet v hladilnik, kjer je najmanj 8 ur.

7. Pred serviranjem odpremo obroč, snamemo folijo in z glazurnim nožem poravnamo rob torte.


Opombe

Ko se karameliziranemu sladkorju doda smetana, mora priti do penaste reakcije. Če se zmes ne openi, se bo omaka sesirila. Torej, če vam pri dodajanju smetane pena ni nastala, ponovite ves postopek in se opremite s potrpežljivostjo.

Prikaz izdelave je tule:

http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=8j29v0w51tv9a5

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 10.4.2009 ob 12:48

Stana.r pri rezinah si uporabila enako količino kreme kot je navedena v receptu? Ker po sliki sodeč je med biskvitoma zelo tanka plast čokolade in ne debelo namazana krema.

Prav gotovo je recept vredno preizkusit, pa bi rajši delala rezine.

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 10.4.2009 ob 21:13

Klea, uporabila sem enako količino.

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 11.4.2009 ob 11:26

Hvala. Bom pekla.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 11.4.2009 ob 17:13

Vesel

Tole torto imam v planu za naslednji rojstni dan.

Moram pa izrecno poudariti, da si, ne glede na to, ali so sestavine komu po okusu ali ne, avtorica(i) zasluži(ta) vse pohvale,ker so recepti tako nazorno, lepo in jasno napisani, da o fotkah ,ki vse skupaj bistveno olajšajo, sploh ne govorim.

Zato vnaprej prilepim petko, obema.Vredno posnemanja!

tulka  

kuha že od: 9.8.2008

Št. objav: 2960

Objavljeno 11.4.2009 ob 20:51

Čudovito... Čestitke obema.

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 29.4.2009 ob 10:25

Spekla sem rezine v velikem pekaču od pečice in so prišle idealne velikosti za v roko vzet. Krema se v hladilniku popolnoma strdi (čeprav sem dala samo eno vrečko želatine). Sem pa ugotovila eno zanimivo stvar. Karamel omako sem delala enkrat z navadno sladko smetano (ne rastlinsko) in enkrat z tisto, ki jo uporablja stana. Moram rečrt, da je slednja neprimerno boljša. Tista navadna je dala malo čuden okus - kot da bi se skisala. Skratka slika postopka zelo olajša izdelavo peciva.

Vložena Marelica  

kuha že od: 14.2.2008

Št. objav: 202

Objavljeno 19.5.2009 ob 15:40

Končno sem sprobala to pecivo! Vse je šlo gladko, edino karamelna omaka mi je prvič (za kremo) prišla pregosta, drugič (za preliv) pa malo preredka, ker sem vlila preveč ruma. Slednjič sem tudi karamelizirala vse naenkrat, pa ni bilo nič narobe. Okus je slasten, pecivo kremasto, padale so same pohvale. In dala sem kar celi maskarpone (250g) in ni bilo nič preveč. Seveda ocenjujem s 5ico.

masters  

kuha že od: 23.5.2009

Št. objav: 188

Objavljeno 23.5.2009 ob 13:02

mene pa zanima ko vmešaš smetano v karamel mora biti le-ta hladna ali sobne temperature?

ewschy  

kuha že od: 26.3.2009

Št. objav: 21

Objavljeno 23.5.2009 ob 18:33

Pozdravljene,

končno sem se spravila delat to torto, ki me že dolgo mika. Samo pri karameliziranju se mi je zataknilo. Ko sem dodala smetano se je ta spenila, a je takoj za tem postala kepa karamele v vodeni smetani. Jo moram potem še pokuhati, da se karamela stopi, ali sem kje naredila kaj narobe?

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 27.5.2009 ob 13:21

Za masters in ewschy

Moram priznati, da se meni še nikoli ni naredila taka nesreča s smetano pri karamelu, mi je pa Stana rekla, da se njej enkrat je....

Bom zato povedala, kako to delam. Sladkor karameliziram toliko časa, da je že tako rjav, da že skoraj (poudarek na skoraj) deluje malo "preveč rjavo". Uporabljam tisti dan kupljeno smetano in to ne kakšne "trgovinske znamke", ampak tisto iz "najvišjega" cenovnega razreda. Pred uporabo še pretresen lonček (konec koncev, to je emulzija in gre maščoba na vrh in je dobro to pretresti). Iz hladilnika jo vzamem takrat, ko se lotim karameliziranja.

No, sva s Stano ugotovili, da se nesreče pri karmeliziranju dogajajo predvsem takrat, kadar nisi z glavo pri stvari (ali misliš, oh tole pa že znam, nič lažjega, ali pa imaš preveč tremo - oboje je slabše). Zato je najbolje, da si pripravita višek smetane in sladkorja in če prvič ne uspe, samo očistita kozico in se ponovno lotita zadeve - tako, kot moraš pri padcu s konja takoj spet v sedlo. Drugič ponavadi uspe. Če ne drugič, pa tretjič.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.