Torta vredna greha - čokoladna

tjasa79  Izvor: Italija
Torta vredna greha - čokoladna

Sestavine

Biskvit:

3 jajca

1 jogurtov lonček moke

1 jogurtov lonček sladkorja

1 jogurtov lonček kakava

1 jogurtov lonček mletih orehov

1 kisla smetana

pol lončka olja (no, malo manj)

1 pecilni prašek

1 vanilijev sladkor

Krema:

200 g sira Philadelphia (lahko tudi 250 g) ali 200 g mascarponeja (italijanski je boljši, bolj kompakten)

12 dag sladkorja v prahu

0,5 l sladke smetane

2 kremfixa (poleti tudi 3)

DEKORACIJA:

čokoladni ostružki ali mrvice

Postopek

Penasto umešamo rumenjake s sladkorjem in vanilijo in v to maso (ne z mešalcem) počasi umešamo vse ostale sestavine. Priporočam, da moko s pecilnim praškom in dobro stepene beljake umešamo na koncu. To damo v tortni model in pečemo cca. 40 minut na 160 stopinj. Jaz dam take čokoladne torte peči na zadnji nivo v pečici in na sredini pečenja jih pokrijem s peki papirjem na vrhu, da ne zažge vrhnje plasti. Ker se to rado zgodi, zaradi čokolade oz. kakava.

Z zobotrebcem preverimo, če so pečene. Zabodemo ga v testo in če potegnemo ven čist zobotrebec, je pečeno.

Ohlajeno torto namočimo s kavo in rumom (malo zredčimo z vodo, da ne prevlada ta okus). Po vrhu namažemo kremo iz Philadelphie ali mascarponeja in potresemo s čokoladnimi mrvicami ali ostružki (ali nečim podobnim). Koščke čokolade lahko tudi narahlo vmešamo že kar v kremo (tip stracciatella). Vsekakor pa odsvetujem to kremo obliti s stopljeno čokolado, ker mislim, da bi se krema sesirila.

Za kremo smetano trdno stepemo s kremfixom (po navodilih na vrečki), tako da postane res zelo trda. V drugi posodi z navadno žlico, metlico ali pač nečim, samo ne z mešalcem, počasi zmešamo Philadelphio ali mascarpone in sladkor v prahu in v to maso dodamo smetano (previdno in počasi vsaj prvič, ko boste delali, da dobite občutek).

To namažemo na mrzel in namočen biskvit. Jaz to počnem kar v tortnem modelu in okoli roba tortnega modela dam peki papir, da krema ostane lepo na vrhu. Pa še lepše zgleda, ko papir potem potegneš stran.


Opombe

Torto lahko prerežemo tudi na pol in damo kremo vmes, na vrh pa čokoladno glazuro: 100 g jedilne čokolade počasi stopimo z 1 dcl sladke smetane in 1 žličko masla (jaz to naredim kar v mikrovalovki na najnižji temperaturi).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 14.3.2008 ob 18:18

Je (že spet) v pečici.

Genny.G  

kuha že od: 17.12.2004

Št. objav: 10

Objavljeno 26.10.2009 ob 15:32

Torta je požela veliko pohval!

- Uporabila sem lonček pravega kakava, ker sem šele kaseje opazila, da bi morala uporabiti Nesqick. Bala sem se, da bo preveč čokoladna, a je bila ravno pravšnja! Če uporabite pravi kakav, bo testo temnejše in tudi bolj suho, zato ga morate precej dobro namočiti!

- V kremo sem dala Philadelphijo (z manj maščobe) in malo vailjine esence. Zelo okusna! Ravno Philadelphija je tista, ki naredi kremo posebo, saj imajo sicer vse smetanove torte približno enak okus. Namočila sem jo samo z vodo in malo ruma, ne pa s kavo.

- Torto sem razpolovila na polovico in kreme je bilo obilo za premaz po sredini in povsod okrog torte! Okrasila sem jo s svežimi jagodami in lističi mandljev. Naslednjič bom morda dodala mandlje v testo namesto orehov, ker se orehi v to jagodno kombinacijo nekako niso zelo dobro podali.

- Enostavna priprava!

Tati Jasha  

kuha že od: 21.12.2009

Št. objav: 1

Objavljeno 21.12.2009 ob 21:09

Me veseli, da ste tako številni poskusili to torto. Objavljeni bosta še dve moji fotki. Eno je torta narejena za lanski Božič, isti recept, le da sem noter dala kremo, po vrhu pa oblila s čokolado in s preostankom kreme naredila snežaka, zvezdice so pa iz rdečega marcipana. Na drugi sliki pa je isti recept, le da sem polovico koščkov potresla s pravim kakavom in dala gor bel srček (ima podoben okus kot Tiramisu, sploh če je namočen biskvit s kavo), na drugo polovico koškov pa kokos in črne srčke. To sem delala za poroko in moram reči, da so bili gostje navdušeni. (p.s. Sem zamenjala uporabniško ime: tjasa79 v Tati Jasha). Lepe in sladke praznike vsem.

Euforija  

kuha že od: 29.1.2010

Št. objav: 18

Objavljeno 29.1.2010 ob 7:50

Jaz pečem to torto že nekaj let, vedno mi je uspela in recept se mi zdi krasen!Biskvit uporabljam tudi za višnjevo torto, namesto mascarpone sira pa včasih dodam skuto!Edino kar pri receptu spremenim je, da namesto celega lončka kakava, dam samo pol, če uporabljam pravi kakav, ker pride drugače pregrenko.Drugače: super, vsi so vedno zelo zadovoljni

katka23  

kuha že od: 9.11.2009

Št. objav: 13

Objavljeno 21.2.2011 ob 12:10

Pozdravljeni, zanima me ker mam rojstni dan čez par dni in bi torto sama delala ali ta sir prodajajo zdaj že povsod? + torto bi naredila da bi bikvit prerezala na pol in vmes dodala to kremo ali morem potem na vrhu še namazat kremo če ostane ali ne, vmes se mi zdi, da sem videla da ne ker se bo sesirilo? In še nekaj ko piše dva kremfiksa koliko je to dve ploščici ali dva paketa? p.s. prvič bom delala torto pa se ne spoznam najbolj na te količine. ok za kremo sem videla na eni sliki da se dajejo gor ostružki, če pa jo želiš zaliti s čokolado potem na pa nrhu nesmem met kreme ne. če dobim jagode kje v tem času bom dala gor jagode. kako pa bi se odnesle banane? hvala za odgovore in lep pozdrav :)

alena1  

kuha že od: 25.1.2011

Št. objav: 25

Objavljeno 13.11.2011 ob 21:14

Zelo vesel

v petek sem to torto res pekel z mamino pomočjo in je nastal en veliki greh.

star pa sem devet let in je moja prva torta, katera je bila dobra in lepa

Vilma  

kuha že od: 30.8.2004

Št. objav: 560

Objavljeno 4.12.2011 ob 19:21

Zelo vesel

Tjaša, kapo dol. Čista desetka za to torto! Sicer jih nisem prav ogromno do zdaj pripravila. Nutelino, čokoladno, speculas, skutino... Otroci ne marajo sadnih, tako da sem malo omejena pri pripravi. Sem doglo pregledovala bazo, kaj bi lahko pripravila. Macarpone sem danes privč uporabila in še ga bom. Čudovito, tole torto bomo definitivno jedli pri nas še parkrat.

Su Sabina  

kuha že od: 12.7.2012

Št. objav: 5

Objavljeno 14.3.2013 ob 0:03

Fantastična...........recepta nisem niti malo spremenila in je ful,ful dobra torta

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.