Čokoladni kanelon s pomarančnim mascarponejem

hrustljava čokolada z aromatično mascarponejevo pomarančno kremo

Čokoladni kanelon s pomarančnim mascarponejem
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 2 osebi

200 g temne čokolade (vsaj 50% kakavovih delcev)

250 g mascarponeja

1 srednje velika pomaranča

1 ravna jušna žlica sladkorja v prahu

čajna žlica finega jedilnega škroba

bela čokolada (za okras)

približno 1 dl pomarančnega likerja (za okras)

Postopek

Iz peki papirja izrežemo 2 kvadrata, vsak s stranico dolgo 10 cm. Vsak kos peki papirja zvijemo v cev (v tem receptu je premer 3 cm). Na zunanji strani peki papir zalepimo z lepilnim trakom.

Temno čokolado nalomimo na koščke in jo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo. Počakamo, da se nekoliko ohladi (mora biti še vedno gladko tekoča). Obe cevi iz peki papirja postavimo pokonci na ravno podlago in s pomočjo lijaka vanje vlijemo stopljeno čokolado (cevi napolnimo približno do višine pol centimetra do vrha). Počakamo približno dve minuti, kar bo zadostovalo, da se čokolada tik ob peki papirju nekoliko strdi in vsako papirnato cev previdno dvignemo ter podržimo v zraku toliko, da odvečna čokolada odteče. Papirnato cev, čigar notranjost je zdaj obložena s čokolado, postavimo pokonci v hladilnik, da se čokolada do konca strdi. Ko je čokolada strjena, previdno odstranimo peki papir.

Iz pomaranče stisnemo sok in ga precedimo. V skledi temeljito pomešamo mascarpone, sladkor v prahu in pomarančin sok, da dobimo gladko kremo. Kremo prestavimo v dresirno vrečko in z njo previdno napolnimo čokoladna kanelona.

Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici in z majhno papirnato dresirno vrečko obrizgamo čokoladna kanelona.

V majhno ponvico damo pomarančni liker in jedilni škrob, premešamo, da se jedilni škrob enakomerno razporedi po likerju (da ne bo grudic) in na nizki temperaturi segrevamo, da se škrob raztopi. Po potrebi (če je mešanica pregosta) dodamo še pomarančni liker in mešamo, dokler ne dosežemo konsistenco gostljatega sirupa.

Okrasimo z nekaj kapljicami sirupa iz pomarančnega likerja.

Serviramo dobro ohlajeno.


Opombe

Debelina čokoladnega kanelona bo odvisna od tega, koliko ohladimo čokolado, preden z njo napolnimo papirnate cevi. Če je čokolada višje temperature, bo kanelon tanjši in obratno.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 15.12.2010 ob 6:20

Dobra ideja!

Imam pa še en predlog za tiste, ki se nočejo ukvarjati z idelavo tulcev, imajo pa doma silikonski model za muffine: Čokolado stopimo po istemu kot zgoraj in s čopičem premažemo notranjost kalupa za muffine. Ohladimo, da se strdi, potem postopek ponovimo, da dobimo malo dbelejšo steno. Ohladimo še enkrat in previdno vzamemo skodelice ven iz kalupa. Potem jih napolnimo z istim ali poljubnim nadevom. Sedajle se bolj ukvarjam z izdelavo pralinejev, tako da bom ob prvi priliki objavila tudi slikco s čokoladnimi skodelicami.

Liiu  

kuha že od: 18.7.2010

Št. objav: 363

Objavljeno 15.12.2010 ob 20:41

Mene pa zanima , če iz tega nadeva prideta samo dva kanelona.

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 15.12.2010 ob 20:53

Iz tega nadeva prideta dva polna kanelona, nadeva ostane še za kakšni dve jušni žlici.

Liiu  

kuha že od: 18.7.2010

Št. objav: 363

Objavljeno 15.12.2010 ob 21:00

sarabande hvala za hiter odgovor ,mislim , da jih bom tudi jaz kmalu naredila . Slikica več kot odlična.:) :)

Liiu  

kuha že od: 18.7.2010

Št. objav: 363

Objavljeno 29.12.2010 ob 18:31

Zelo vesel

Naredila za božič.Pojedli prehitro.Sem pa upoštevala nasvet od Sweetie in namesto tulcev naredila v silikonskem modelu in je izpadlo odlično.Ocenjujem z oceno odlično.

SLONCICA  

kuha že od: 12.3.2004

Št. objav: 321

Objavljeno 5.5.2011 ob 23:05

Sarabande, ste po poklicu kuhar? Ker vsak vaš izdelek je tako prefinjen, da že kar malo sumim,hihi. ;) Imate zelo domiselne recepte, tako da nas karše naprej razveseljujte z njimi.

Lep pozdrav!

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 6.5.2011 ob 9:21

Sloncica, hvala za prijazne besede. Nisem kuhar, vendar kuham rad in rad tudi jem. Lahko rečem, da mi je kuharija hobi.

tomcstein  

kuha že od: 3.5.2007

Št. objav: 9

Objavljeno 26.8.2011 ob 22:38

Noro, kako tole dobro izgleda. Sicer še nisem probal, ampak že samo zaradi prezentacije si zasluži čisto petico (in takoj, ko si ob prvi priliki obliznem vseh 10 prstov, jo tudi podelim) ;)

Še takih receptov, prosim!

kačča  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 121

Objavljeno 14.2.2012 ob 19:31

Še ena ideja za izdelavo kanelonov:

Meni se je zdelo nalivanje 200g (kakovostne) čokolade v tulce za 2 kanelona preveč potratno, sploh za študentski žep, silikonskih modelčkov pa nimam, zato sem tulce naredila po sledečem postopku:

Stopila sem okoli 80g čokolade (prej manj kot več) in iz tega dobila 3 10x10 kanelone po sledečem postopku: peki papir sem narezala na malo večje kvadrate (npr 13x13), na katere sem nato z žlico nanesla stopljeno čokolado. Nič nisem čakala na hlajenje. Namazala sem površino 10x10, s tem da se je ena stranica kvadrata dotikala roba peki papirja, ostale pa ne. Ta kvadrat sem nato zvila tako, da sem del, namazan do roba, spodvila do nasprotne stranice čokoladnega kvadrata oz. približno 2mm čez, tako da se je zadeva zlepila skupaj in od znotraj še malo razmazala z žlico. Tulce sem postavila pokonci in jih dala na krožik nato pa hladit na okensko polico. Čokolade mi je še ostalo, mislim, da bi lahko naredila vsaj 5 kanelonov. Kanelončki so super uspeli, na pultu pa je bilo sicer malo čokoladne packarije. :)

Sicer pa super ideja, super recept, ni niti slučajno tako kompliciran, kot se sliši. Ekspresno hitro narejeno pa vseeno prefinjen izgled in odličen okus.

Gloss  

kuha že od: 28.4.2015

Št. objav: 6

Objavljeno 28.4.2015 ob 16:58

Zelo vesel

Waw

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.