božič,novo leto,rojstni dan otroka,valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Bajadera - dobra

odlična, hitro pripravljena sladica

Bajadera - dobra

Sestavine

30 dag kristalnega sladkorja

9 žlic vode

25 dag margarine

20 dag mletih keksov (albert)

20 dag mletih orehov

5 dag jedilne mlete čokolade gorenjka

Čokoladna glazura:

1 dl smetane za kavo

10 dag mlete čokolade

žlička masla

Postopek

Sladkor in vodo daš v večji lonec in pustiš, da zavre. Dodaš margarino in mešaš, da se stopi. V to daš mlete kekse in orehe ter dobro zmešaš. Polovico mase daš v drugi lonec. V prvo polovico mase daš mleto čokolado in dobro zmešaš. V manjši pekač daš prvo polovico mase in jo zravnaš, tako da je ravna plošča. Na to maso daš drugo, svetlo maso in jo tudi lepo zravnaš. Nato poliješ čez čokoladno glazuro in pustiš, da se ohladi.

Režeš lahko poljubno, na rezine, kocke idr.

Smetano daš v lonček, segreješ, da bo vroča, dodaš mleto čokolado (ne sme vreti), na malem ognju mešaš. Ko se čokolada dobro stopi in je masa gladka, dodaš maslo in odstaviš od ognja, mešaš, da se maslo lepo stopi in se malce ohladi in počasi strjuje. Poliješ na maso v pekaču in počakaš, da se strdi.


Opombe

Ta bajadera mi lepo uspe, naredim pa jo iz dvojne mase, ker uporabim malo večji pekač. Ni primeren teflonski, ker moraš bajadero rezati v pekaču. Bajadero dam v zamrzovalnik.

Naložim rezine v manjše plastične posode za zamrzovalnik in vzamem posodo en dan prej iz zamrzovalnika ter dam v hladilnik.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

baklica  

kuha že od: 17.8.2005

Št. objav: 1

Objavljeno 20.9.2005 ob 12:11

Super zadeva, samo premehka (vsaj meni je ratala taka - saj če jo zamrzneš je OK). Jest sem jo hotla dat za ˝šeškalco¨ pa sem ugotovila, da tole ne bo ravno najbolje. Ker sem jo naredla dvojno porcijo jo bomo imeli kar za nekaj časa, če seveda ne bo preveč na vidiku, ha ha. LP Lucija

borovnicka  

kuha že od: 2.12.2005

Št. objav: 13

Objavljeno 2.12.2005 ob 15:31

Zelo vesel

Super recept! Sploh za nas sladkosnede. Hitro pripravljeno in zelo dobro! Me pa samo zanima, če se je tudi vam tako prijelo za pekač? Jaz sem narezala večje kocke in skoraj pol mase pustila v pekaču. Kakšen nasvet?

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 26.2.2006 ob 9:22

Jučeri sem imel "slaščičarski" popoldan.Seveda krofi, pa bajadera po zgornjem receptu. Moja sprememba: obarval sem spodnji del s kakavom namesto s čokolado. Baklica pravi da je premehka, pri meni ni, ravno taka kot mora bit, tudi se za pekač ni nič prijela. Jučeri sem je naredo, malo prej izvado iz hladilnika in narezal. ČUDOVITO; PRVOKLASNO.

Glazuro sem naredil po svoje, sam čokolada in margarina.

Pekarica  

kuha že od: 10.10.2005

Št. objav: 255

Objavljeno 7.8.2006 ob 9:24

Včeraj smo si po nedeljskem kosilu privoščili bajadero,ki sem jo pripravila že prejšni dan. Odlična zadeva, le čokoladni preliv se mi je zdel malce preveč mazav. Ali mora biti tako ali pa sem jaz kaj narobe naredila? Ponavadi delam čokoladni preliv po malce drugačni recepturi. Je pa okus preliva izredno všeč mojim jedcem.

jankica  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 856

Objavljeno 16.8.2006 ob 8:46

Zelo vesel

Naši sladkosnedi imajo izmed vseh bajader najrajši tole po tem receptu. Včasih naredim različice z lešniki, kokosovo moko, jedilno čokolado ali grenkim kakavom. Enkrat sem jo na hitro naredila kot torto presenečenja: na okroglem pladnju, robove sem posula s kokosovo moko, napis pa naredila z velikimi kristalnimi sladkorčki in pisanimi mrvicami. Presenečenje je uspelo, le razrezana je bila malo prehitro (še topla) in takrat se je tudi prijela pladnja. Zdaj pekač po dnu vedno posujem s kokosovo moko in se nič ne prime (tj. nasvet za "borovnicko"). "Pekarica", če ti je nadev preveč tekoč, pa dodaj jedilno čokolado in malo masla.

ursula.s  

kuha že od: 13.8.2006

Št. objav: 125

Objavljeno 18.8.2006 ob 19:19

Vesel

Sem jo naredila po drugem receptu; prav tako iz forma. Je super! Prvi dan je bila res zelo slatka; drugi dan pa božanska! Sem jo naredila v malo večjem pekaču, pa je bilo čisto dovolj mase. Po vrhu sem jo prelila kar z 2 mlečnima čokoladama, z nekaj mrgarine; stopljene v vodni kopeli. Sem pa količino kar takoj razpolovila, naredila vsako posebaj in v eno polovico dala čokolado. Naredila sem pa prav tako kot je na fotografiji. Drugič bom pa plasti zamenjala; tako, da bo spodaj bela, na sredini temna, po vrhu pa jo bom prelila s stopljeno belo čokolado.

Sladica si res zasluži čisto 5 !!

LP,Ursula.S

matilda  

kuha že od: 16.8.2006

Št. objav: 1981

Objavljeno 18.8.2006 ob 21:14

Jaz dam spodaj in na vrh eno oblato od napolitanke, potem prelijem s čokolado in posujem čokoladne mrvice. Ko se dobro ohladi dam kar celo ven iz pekača, da jo lepše razrežem na deski. Super pecivo, pa še hitro narejeno.

daisy2  

kuha že od: 11.7.2004

Št. objav: 9

Objavljeno 21.10.2006 ob 17:31

Zelo vesel

naredila sem točno po receptu. odlične so samo kaj ko jih gostje niso pojedle. sedaj pa že cel dan hodim v hladilnik

lanna  

kuha že od: 4.11.2006

Št. objav: 80

Objavljeno 31.12.2006 ob 13:49

Vesel

recept je božanski;)

Lipa  

kuha že od: 28.7.2003

Št. objav: 243

Objavljeno 2.1.2007 ob 13:54

Zelo dobro. Upoštevala sem nasvete: manj sladkorja (drugič še manj-stvar osebnega okusa pač) in kakav. Preprost recept in lep rezultat.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.