Paradižnikovi koščki (shranek)

pasterizirani paradižnikovi koščki, idealni za omake... hitra in enostavna priprava

rimljanka  Izvor: moja kuhinja
Paradižnikovi koščki (shranek)
    ozimnica: slani shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: poljubno

zrel paradižnik

sol - ni nujna

Postopek

Paradižniku odstranimo del, kjer je bil pritrjen na pecelj. Ne lupimo ga in ne odstranjujemo mu semen. Narežemo ga na drobne kocke, največ 1 cm.

Nadevamo v poljubne kozarčke (zelo priročne so tudi stekleničke od sokov, 2 dl, ki imajo široko ustje in pokrovček na navoj), malo potlačimo, na vrh lahko dodamo ščepec soli, ni pa nujno.

Pokrijemo s pokrovčki.

Pasteriziramo. Zadošča, da od trenutka, ko voda zavre, pustimo vreti 20 minut. Če so kozarci večji, čas podaljšamo na pol ure. Vroče kozarčke ali stekleničke zložimo na debelo plast časopisnega papirja, pokrijemo in pustimo, da se počasi ohladijo. Lahko pa, če imamo eno samo serijo, ohladimo kar v loncu.


Opombe

Predpripravljen shranek je zelo uporaben. Uporabimo ga povsem enako kot bi uporabili svež paradižnik.

Začimb in dišav ne dodajam, ker je tako res vsestransko uporaben.

Povsem enak postopek je uporaben za marsikatero sadje (marelice, breskve, slive,.....), seveda uporabimo malo sladkorja in ne soli. Tudi z bučkami, melnacanami, papriko,....bi šlo enako.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tonsk  

kuha že od: 16.1.2012

Št. objav: 144

Objavljeno 2.11.2013 ob 15:30

Letos je bilo paradižnika v izobilju, pa je ta recept prišel zelo prav. Postopek je zelo enostaven, tako smo že tretjič vlagali shranek. Prvič smo ga paserizirali v vodi, ostale pa v pečici. Sem ga že preizkusil, ima res prvotni okus. Zdaj ko počasi zmankuje svežega paradižnika, bo prišel zelo prav.

lp

talijaa  

kuha že od: 16.7.2007

Št. objav: 30

Objavljeno 27.2.2014 ob 10:54

Tudi jaz sem poletne viške paradižnika vložila po tem postopku. Za probo le dva velika kozarca in moram reči, da je super uspelo in se mi ni nič pokvarilo. Predvčerajšnjim sem odprla drugi kozarec, ga porabila polovico, danes pa bom še ostalo. Po istem postopku sem vložila tudi korenje (voda + sol) in je ravno tako še do danes dober, jedli pa smo ga kot samostojno solato in v francoski solati.

Skratka, recept je odličen in bom letos vložila več zelenjave po tem receptu!

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12664

Objavljeno 8.8.2014 ob 18:32

Lepo pozdravljeni,ravnokar sem naredila paradižnik po tem postopku. Zaenkrat samo par kozarčkov,bomo videli,kako se bo obneslo in bom kasneje naredila še več kozarčkov. Sem pa pasterizirala na štedilniku 30 minut. Izgleda v redu,Rimljanka hvala,ker si mi posredovala ta recept.

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 15.8.2014 ob 19:40

Ker je govora tudi o korenju : letos imam veliko korenja, pa eksperimentiram različne postopke shranjevanja; v slanici se je lani dobro obnesel, čeprav s tem načinom nimam kaj dosti izkušenj.

Ampak jaz bi rada imela tudi sladek, nariban, za torto!

Zato sem naredila poskusno dva kozarca po tem principu,vendar drobno naribanega, enega samo korenje in enega z jabolki in korenjem; nisem dodala ne sladkorja in ne soli. Pasterizirala sem skoraj 3/4 ure. Res upam da uspe, da ne spremeni okusa in da ga bom pozimi porabila za korenjevo torto.

Vsekakor poročam.

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6950

Objavljeno 20.8.2014 ob 19:57

Prvi letošnji paradižnikovi shranki, ker se je lani vse tako dobro ohranilo

Didica  

kuha že od: 25.8.2013

Št. objav: 92

Objavljeno 9.7.2015 ob 23:34

Tako enostavno se bere ta recept... Pa skoraj ne morem verjeti, da se kumare in korenje obnesejo v kozarčkih brez vode...

Za paradižnik in sadje mi je logično, ker je pač sočno.

No, kakorkoli vsekakor imam namen poskusiti, z manjšo količino seveda na začetku.

In sporočim izkušnjo ;)

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 10.7.2015 ob 8:15

Vesel

Korenja v receptu ne omenjam in tudi nimam izkušenj z njim (mi je mnogo bolj okusen suh, ki se popolnoma nič ne razlikuje od svežega, ne po okusu, ne po videzu), kumare pa imajo veliko vode, več, kot večina sadja.

Talijaa, ki v svojem zapisu omenja korenje pa je uporabila sol in vodo pri pasterizaciji korenja, tako konzervirano korenje kupiš tudi v trgovini, torej se obnese.

Didica  

kuha že od: 25.8.2013

Št. objav: 92

Objavljeno 12.7.2015 ob 22:53

Zelo vesel

O ja, pa res ;) Prebrala sem vse komentarje, potem pa vse vrgala v isti koš - nehote.

Amapak sem pa hvaležna za ta recept, ker bo letos moj paradajz ves v kozarčkih, ker ga je res veliko. Glede na pozitivne odzive, mislim da tudi jaz ne morem zgrešiti pri pripravi.

Poskusila sem pa že z stročjim fižolom in kaže, da je stvar uspela. Sem pa dodala malo vode.

Fora  

kuha že od: 28.12.2012

Št. objav: 136

Objavljeno 26.7.2015 ob 8:15

Že lansko leto sem paradižnik "pretopila" v kozarce, ker ga je bilo zelo veliko in se super obnese. Nekatere paradižnike sem zmlela predenj sem jih dala v kozarce. Zelo, zelo uporaben recept☺.

Didica  

kuha že od: 25.8.2013

Št. objav: 92

Objavljeno 20.8.2015 ob 16:16

Pa sem poskusila tudi jaz s paradižnikom. In zdaj vsakodnevno opazujem kaj se dogaja. 2 kozarčka nista uspela, ker sta pokrovčka izbočena, tako da jih bom po hitrem postopku porabila.

Stročji fižol pa mi ni ratal. Po 3 dneh je zavrel in sem 3kg tega vrgla proč. Mi je bilo prav žal. Pa ni bila kriva pasterizacija ali čas kuhanja, vsega tega sem se dosledno držala. Pokrovčki so zatajili, na žalost sem prepozno ugotovila. Nasl.leto bom zagotovo kupila nove, se ne splača šparati.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.