Nekaj idej za pico

14 različic pic

    ostale jedi: polizdelki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

po občutku, željah in okusu

Postopek

Ker prepogosto jemo le najbolj klasične pice, po možnosti vsakič enake, je tukaj nekaj idej za popestritev jedilnika. Marsikatero pico se da narediti tudi tako, da naročimo margherita pico in ko jo pripeljejo, sami dodamo nadev. Poskusil sem izbrati nekaj najbolj okusnih kombinacij.

Kar se sestavin tiče, delamo po občutku. Okusi se razlikujejo in nekateri imajo radi na primer dvakrat več sira kot kdo drug... Namen tega ni narediti pice po receptu, ampak dati nekaj idej. Receptov za testo je pa itak že veliko na tem portalu.

Z radičem in slanino:

na paradižnikovo omako posujemo 2/3 sira, ki paše na eno pico. Uporabimo gaudo ali edamca. Gor položimo svež rdeč radič, tako da kar na debelo pokrije pico. Med peko se bo močno skrčil. Dodamo še ostali sir, prekrijemo s slanino. Tudi slanina se bo skrčila, ampak z njo ni potrebno pretiravati tako kot z radičem. Ko je pica pečena, jo posujemo z grobo ribanim parmezanom.

Z jajcem, pršutom in šparglji:

po paradižnikovi omaki potresemo sir (gavda ali edamec), čez položimo pršut, lahko je natrgan na manjše koščke in šparglje. Šparglje pred tem na hitro pokuhamo in narežemo na 4 cm dolge kose. Najboljši so sveži zeleni šparglji. Na sredino ubijemo eno jajce. Beljak lahko malo razlijemo naokoli, da ne bo le na sredini. Če jajce ubijemo malo pred koncem pečenja, bo rumenjak ostal tekoč. Tako lahko vanj pomakamo hrustljavo skorjico pice.

S tuno in koruzo:

na paradižnikovo omako namečemo koščke tune iz konzerve. Pred tem jo odcedimo. Pokapamo z gosto tržaško omako in prekrijemo z mešanico koruze in sira. Koruze damo lahko veliko, saj njen okus ne bo prevladal. Uporabimo lahko gaudo/edamca ali mozzarelo

Napolitana:

na testo namažemo malo večjo količino paradižnikove omake, nanjo položimo koščke mozzarele. Najbolje se obnesejo male kroglice, ki jih še razrežemo na polovico. Dodamo par listov bazilike.

S figami:

uporabimo sladke sveže fige. Razrežemo jih na koščke velike 3 cm. Če hočemo lep izgled, dobro zažge tudi ena velika figa razrezana na krhlje na sredini pice. Fige damo na paradižnikovo omako, okoli razprostremo koščke mozzarele, dodamo čebulo in kak list bazilike. Če hočemo še bolj sladek okus, lahko čebulo karameliziramo.

Humus, artičoke in sušeni paradižnik:

na paradižnikovo omako raztresemo sir, naredimo nekaj majhnih kupčkov iz dovolj gostega humusa, okoli položimo rezine sušenega paradižnika in potresemo s koščki artičoke.

S špinačo in mandlji:

na malo paradižnikove omake razvrstimo poparjeno in dobro odcejeno špinačo. Lahko je tudi v manjših kupčkih, potresemo s sesekljanimi mandlji ali mandlji v lističih. Naredimo nekaj kupčkov iz ricote ali drugega svežega sira.

Najboljša zelenjavna kombinacija:

sir (katerikoli za na pico) potresemo na paradižnikovo omako. S količino ne pretiravamo, saj nadev ne bo suh. Dodamo koruzo, kolesca svežih paradižnikov. Biti morajo tanki, da ne spustijo preveč vode, zeleno papriko (najlepše izpade, če je narezana na tanka kolesca), koščke artičoke, na kolobarčke narezan por in nekaj oliv.

Pikantna:

med paradižnikovo omako lahko namešamo malo tabasca ali čilija v prahu. Posujemo z mozzarelo, dodamo malo gob in kolesca pikantne salame. Ker se bodo skrčili, naj se kar tiščijo eden drugega. Med salamo damo katerega od pekočih čilijev. Najbolje pašejo tisti majhni, dva centimetra dolgi. Moramo jih po dolgem razpoloviti in odstraniti semena. Ko je pica pečena, damo nanjo dve žlici kisle smetane. Če nas začne preveč peči, lahko z njo malo pogasimo jezik in grlo.

Z brijem in pršutom:

na paradižnikovo omako posujemo le malo sira (gavda ali edamec). Na to položimo rezine pršuta, tako da prekrijejo celo površino. Gor položimo koščke brija in par oliv

S salamo in čebulo:

po paradižnikovi omaki posujemo sir (gavda ali edamec). Manj kot običajno, ker bomo dodali še gorgonzolo. Na to položimo koščke karamelizirane čebule in kolesca suhe salame. Dodamo še nekaj koščkov gorgonzole ali drugega podobnega sira in nekaj oliv.

Brokoli in korenje:

korenje narežemo na kolobarčke in damo kuhati. Po petih minutah dodamo še na majhne koščke narezan brokoli. Kuhamo še 3 minute. Odcedimo. Zelenjavo razprostremo po paradižnikovi omaki, dodamo ricotto ali drug sveži sir ter kak list bazilike.

Z mletim mesom:

najprej pripravimo mesno omako. V kozici na žlici olja posteklenimo čebulo. Dodamo nasekljan česen, da zadiši in v kozico stresemo mleto meso. Pražimo, da meso dobro zakrkne. Zalijemo z malo paradižnikove mezge in malo vode. Začinimo s poprom, soljo, majaronom in origanom. Kuhamo, dokler ni omaka zelo gosta. Na koncu moramo stalno mešati. Na paradižnikovo omako naložimo pol toliko sira kot normalno. Dodamo mesno omako, ki ni treba, da je enakomerno razmazana. Na koncu dodamo še 2-3 žlice nacho sira in kak čili ali feferon, lahko tudi olivo.

Slana pica brez paradižnika:

na testo za pico damo mešanico navadnega sira (gavda, edamec) in ribanega parmezana, navadno pol-pol. Pokapljamo z žličko olivnega olja in posolimo s ščepcem soli. Na to položimo vejice origana, če ga nimamo, lahko tudi liste bazilike. Pečemo na nekoliko manjši temperaturi kot pico in malo dlje, da postane bolj hrustljavo kot običajna pica.


Opombe

Karamelizirano čebulo naredimo tako, da na nekaj olja ali masla popražimo obročke čebule. Na koncu dodamo malo sladkega sirupa, redkega medu ali sladkorja, zmešanega z malo vode in mešamo dokler ne karamelizira.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 31.1.2011 ob 14:32

Ma ti si čisto pravi pica-frik !

Fajn.

lp

MancaS  

kuha že od: 28.9.2007

Št. objav: 107

Objavljeno 31.1.2011 ob 15:48

Mmmm, s figami mora biti zanimivo. Super ideje!

sonic  

kuha že od: 1.3.2006

Št. objav: 319

Objavljeno 31.1.2011 ob 17:44

Kr nekaj zanimivih idej. Hvala.

miis  

kuha že od: 24.3.2008

Št. objav: 173

Objavljeno 1.2.2011 ob 12:06

Komaj čakam, da poskusim varianto s humusom. Hvala za super ideje!

GOMAJ  

kuha že od: 16.5.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 1.2.2011 ob 22:18

A mi lahko opišete, kaj je humus in še kaj v zvezi z njim. Jaz ga namreč ne poznam.Hvala.

kutikula  

kuha že od: 25.5.2008

Št. objav: 37

Objavljeno 1.2.2011 ob 22:28

Kaj je humus?

Obožujem fige, obožujem nenavadne kombinacije okusov. Komaj čakam na sezono, da jih sprobam še na pici! :)

EvaLuna  

kuha že od: 22.6.2010

Št. objav: 114

Objavljeno 2.2.2011 ob 6:45

njam njam, kako bi mi zdajle pasal en kos....:)))

gerna  

kuha že od: 26.11.2007

Št. objav: 228

Objavljeno 2.2.2011 ob 9:46

Humus je namaz iz čičerike, imaš v bazi dva recepta.

Tanaya  

kuha že od: 10.12.2010

Št. objav: 152

Objavljeno 2.2.2011 ob 13:02

Zanimivo, ogromno kombinacij. Jaz, pa dam na vegetarijansko pizzo lečo in potrosim z sirom http://www.kulinarika.net/recepti/14679/prikuhe/leco/

bolk  

kuha že od: 2.2.2011

Št. objav: 1

Objavljeno 4.2.2011 ob 20:10

njam

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.