Nadevana telečja prsa Damijanos

telečja prsa za izjemne priložnosti

Damijanos  Izvor: Slovenija
    mesne jedi: teletina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 6 oseb

2 kg telečjih prsi (najbolje, da se dogovorite pri mesarju, da vam izdela vdolbino)

4 - 5 žemelj ali 1,5 francoske štruce

50 g pršuta, zrezanega na drobno

1 sladka smetana

4 žlice drobtin

1 - 2 jajci

100 g masla

2 - 4 žlice moke

1 - 2 žličke soli

2 žlički vegete

Postopek

1. Masa za nadev:

Kruh ali žemljice narežemo na krogce in jih počasi popečemo na maslu ali pa v pečici, toliko da zarumenijo in se posušijo (včasih se je to delalo s starim kruhom). V povišani ponvi cca. 28 cm na olju ali maslu počasi prepražimo čebulo, katero malo posolimo. Ko zarumeni, jo odstavimo in počasi dodajamo ostale sestavine. Pri oblikovanju mase moramo nenehno drobiti kruh oz. žemljice s kuhalnico. Gosta mora biti toliko, da če jo dvignemo s kuhalnico, zelo počasi pade dol. V primeru, da je pregosta, dodajamo mleko, če pa je preredka, dodajamo moko ali drobtine ob stalnem mešanju in hkrati drobljenju prevelikih kosov kruha -oz. žemljic. Masa naj počiva 15 minut.

2. Polnjenje:

Telečja prsa počasi nadevamo z maso. Sprva damo v prostor prib. tri žlice mase in jo s pritiski z zunanje strani stlačimo do konca, nato pa počasi polnimo do roba, kjer jih zašijemo z vrvico ali pa pretaknemo z zobotrebci (nadevati jih ne smemo preveč, ker se med peko skrčijo - mehka morajo biti na otip). Preostalo maso (če) pa damo v naoljano alu - folijo v obliki salame in zavito pečemo zraven mesa.

3. Priprava za peko:

V pekač vlijemo pribl. 1 dl. olja in 5 kolutov (1 cm) čebule, na katero položimo nadevana telečje prsa, katera predhodno namažemo z mešanico česna (2 glavici), mlete kumine (1/2 žličke), 1 žlice soli in 2 žlic olja. Okoli mesa položimo na drobne koščke narezan korenček in prilijemo 2 dl vode.

4. Pečenje:

Pečico segrejemo na 150 stopinj (ventilatorsko oz. na 180 navadno). Pred peko meso polijemo z močno segretim oljem in postavimo v pečico. Med peko večkrat polijemo s sokom od pečenja (če je soka premalo, dodajamo vodo) in pečemo do nežno rjave barve. Po 90 - 100 minutah pečenja meso postavimo na desko za rezanje in počakamo približno 30 minut, da se ohladi (zaradi lepšega rezanja). Omako, ki je nastala pri pečenju, pa prelijemo v manjšo posodo in jo pretlačimo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom. Z mlekom in malo moke jo nato segrejemo, da se zgosti.

5. Serviranje:

Z ostrim nožem razrežemo nadevana prsa na 2 cm debele kose in jih enega za drugim (prekrito) položimo na servirni pladenj in prelijemo črtasto z omako, katero smo naredili. Ostanek mase, ki se je pekel v foliji pa narežemo na krogce in položimo po robu pladnja. Okrasimo s peteršiljem in limonino lupinico.


Opombe

Masa za nadev je tudi za telečje zrezke, svinjsko ribico, puranja prsa. Zgleda težko, ampak ni, za tiste, ki radi kuhajo. Dobro !!!!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

slavkofpvv  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 36

Objavljeno 18.5.2007 ob 14:50

****

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.