Suši na izi

najpreprostejši, najenostavnejši in najhitreje narejen suši

sushifreak  Izvor: japonska
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6 'rolic' po 10-14 sušijev

400 g arborio riža

4 žlice sojine omake

4 žlice mirina (riževo vino)

6 listov nori alg

2 majhni kumari

skodelica vode

ribja ali sojina omaka, po želji

bambusova podlaga/prtiček,...

Postopek

1. Riž skuhamo po navodilih z vrečke in dobro odcedimo. V skodelici zmešamo 4 žlice sojine omake in 4 žlice mirina. Mešanico dodamo rižu in premešamo.

2. Kumari olupimo, odstranimo semena in narežemo na palčke, široke pribl. 7-8 mm.

3. Pripravimo skodelico z vodo. Na bambusovo podlago položimo nori algo, prste pomočimo v vodo ali pa s čopičem narahlo poškropimo nori algo. Na začetni rob nori alge najprej položimo 2 palčki kumare, za njima pa z rižem oblikujemo pribl. 4-5 cm široko in pribl. centimeter debel pravokotnik, ki naj sega od enega konca do drugega.

3. Najprej pritisnemo na palčki kumare in počasi začnemo zavijati suši, z bambusovo podlago ga utrdimo tako, da podlago položimo čez zavit del in povlečemo nazaj, da se suši utrdi in drži obliko. Tako nadaljujemo do konca.

4. Vsak zvitek zavijemo v prozorno folijo in konca zavijemo, vsakega v drugo smer in položimo v hladilnik za vsaj 3 ure, dobro je tudi več (čim dlje bo suši v hladilniku, tem boljši bo).

5. Zvitke vzamemo iz hladilnika in jih odvijemo. Z ostrim nožemjih razrežemo na cm-cm in pol široke sušije. Postrežemo z ribjo ali sojino omako.

Dober tek :)


Opombe

-To je prirejen recept, ki ne vsebuje "pravega" sushi riža in ga ne kuhamo po nekih zapletenih navodilih... vse je, kot že ime pove "na izi" in cilj je, da čim enostavnejše doma pričarate suši, tudi brez "pravih", pri nas ne tako poznanih sestavin.

-Ni nujno, da uporabite kumaro. Zraven se dobro podajo tudi kuhane ali pečene (marinirane v sojini omaki) kozice, morda losos, tuno, ostale ribe... lahko uporabite tudi papriko, mango, tofu...

-Če vam prvič ne uspe najbolje, ne odnehajte. Vsak potrebuje nekaj vaje. Ne jezite se, saj to ni nič nenavadnega, le večkrat boste morali poskusiti. Če boste to počeli večkrat, vam bo kmalu popolnoma uspelo!

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mamka Bršljanka  

kuha že od: 24.5.2012

Št. objav: 255

Objavljeno 3.7.2012 ob 15:31

enkratno! zelo podobno delam, samo da je obvezna tudi wasabi pasta ;) in že v naprej vem, da so čista 5ka! imam pa samo vprašanje (sem že drugje morila s tem :D), katero znamko nori alg kupuješ oz. kje? teli moji nori listi, ki jih imam sedaj, so predebeli (oz. preveč jih je potrebno žvečit) in preveč morski, napram makijem in ostalim dobrotam iz moysushija.

sushifreak  

kuha že od: 29.6.2012

Št. objav: 1

Objavljeno 15.7.2012 ob 16:45

Pozdravljena! :)

Znamka alg, ki jih uporabljam je yaki sushi nori. Dobim jih v sparu, maximarketu... Na oddelku z azijsko oz. tujo hrano. Meni se ne zdijo predebele :)

Ja, moysushi je super! :D

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.