rojstni dan otroka,valentinovo,pečenje,poletje,sladice

Čokoladno-pomarančna torta

lahka, hladna in osvežilna torta za vroče poletne dni

PUPIKA001  Izvor: Slovenija
Čokoladno-pomarančna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8-10 kosov

Biskvit:

3 jajca

75 g sladkorja

50 g moke

25 g kakava v prahu (svetujem kakav iz trgovine Hofer, saj je zelo aromatičen in kvaliteten)

0,5 vrečke pecilnega praška

Krema:

500 ml sladke smetane

30 g želatine (svetujem želatino fix, ki je v prahu, proizvajalca Dr. Oetker)

60 g sladkorja

2 srednje veliki pomaranči

1 žlica ruma (po želji)

Pariška krema:

čokolada

sladka smetana

Postopek

Rumenjake ločimo od beljakov ter beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem ter zmes dodamo snegu ter previdno premešamo. Presejemo moko, kakav in pecilni prašek ter ga počasi primešamo v zmes jajc in sladkorja. Pečemo v okroglem, s peki papirjem obloženem pekaču premera 26 cm v pečici pri 180 stopinjah.

Stepemo sladko smetano. Že med stepanjem ji dodajamo polovico želatine. Eno pomarančo očistimo (znebimo se tudi tistih belih nitk) ter jo s paličnim mešalnikom dobro spasiramo. Drugo pomarančo očistimo ter s prsti nežno nadrobimo k prvi pomaranči tako, da se vidijo koščki pomaranče (kožico zavržemo). Zmesi ob dobrem mešanju dodamo še preostanek želatine. Masi previdno združimo.

Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz modela ter mu odstranimo peki papir. Pekač obložimo s prozorno živilsko folijo ter vanjo vlijemo pomarančno kremo. Kremo enakomerno razporedimo, na njo pa postavimo hladen biskvit. Biskvit prepojimo s 100% pomarančnim sokom (lahko dodamo tudi nekaj ruma), pokrijemo s prozorno folijo ter postavimo v zamrzovalnik za eno uro.

Nad vročo vodo stopimo čokolado ter ji dodamo nekaj sladke smetane, da zmes postane gosto tekoča.

Torti odstranimo folijo na vrhu ter jo z biskvitom na dnu prevrnemo na mrežasti podstavek. Torto prelijemo s še vročo čokoladno (pariško) kremo. Pomagamo si s paleto. Ko se krema strdi, torto prestavimo na pladenj in jo damo za uro ali dve zopet v zamrzovalnik. Pozorni moramo biti na to, da nam torta NE zmrzne (odvisno od nastavljene temperature zamrzovalnika). Torto lahko poljubno okrasimo in narežemo preden jo damo, ali po tem, ko jo vzamemo iz zamrzovalnika (odvisno od dekoracije - sadje je priporočljivo, da se na torto daje sveže).


Opombe

Za izboljšavo recepta lahko dodamo biskvitni masi še pred peko 100 g kandirane pomarančne lupinice ali naribano lupino dobro umite pomaranče.

Kremo lahko naredimo tudi iz kakšnega drugega sadja (maline, borovnice, jagode, mango ipd.)

Poleg torte lahko serviramo kozarec 100% soka ali smoothija (spasirano celo sadje) s kocko ledu za maksimalno osvežitev.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nikki  

kuha že od: 1.3.2007

Št. objav: 80

Objavljeno 17.10.2014 ob 22:34

glede na to, da sem že kar nekaj tort spekla, mi postopek do zdaj ni delal težav, zato ga pred samo pripravo tudi ne berem, enostavno preverim sestavine in dokupim kar je treba....res nisem pričakovala nepopolnega recepta..še komentarje sem šla brat v upanju, da bo kakšen dodatni podatek tam.

po okusu je torta top, ampak sem jo malo spremenila, biskvit pa sem pekla 22 minut

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 18.10.2014 ob 21:36

Zelo vesel

Če bi preverila sestavine ,bi videla da za ganaše niso napisane količine..pa tudi postopek je drugačen kot pri drugih tortah..meni je torta prišla dovolj visoka,če pogledaš zadnjo sliko v obliki srčka,pa je velikost 26 cm...Nam je bila krema odlična..sem pa kar pozabila nanjo..bo v naslednji torti..hvala ker si recept izpostavila :)...

ela  

kuha že od: 28.9.2006

Št. objav: 735

Objavljeno 23.10.2014 ob 12:47

nikki... glede na to, da si spekla kar nekaj tort, kot praviš, ti čas peke in količina za preliv res ne bi smela delati težav ;)

Bi pa tu rada dodala, da je preliv ganache, kot je napisala gogad in ne pariška krema, kot je napisano v receptu. Pariška krema ima drugačno razmerje kot ganache in je v njej več smetane kot čokolade in se po ohlajanju stepe. Ganache pa se ne stepa...

mateja_s  

kuha že od: 1.12.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 1.12.2014 ob 10:23

torta je ODLIČNA!

super za tiste malo manj sladokusne :) imela sem le prevelik pekač (28) in je bila meni osebno malo prenizka, je pa res, da je takšna bolj luštna za jest :) dala sem 3,5dcl smetane, 250g mascarponeja in tri pomaranče, po vrhu pa namesto čokolade krhlje pomaranče in preliv za torte.

za vikend se nam obeta še eno praznovanje in sestra me je prosila za takšno torto, vendar z jagodami. Ne vem pa ali naj uporabim sveže ali vložene? kaj bo boljše? vložene bodo sicer dale od sebe več okusa, obenem pa tudi več barve.

vlkapika  

kuha že od: 7.8.2010

Št. objav: 57

Objavljeno 8.12.2014 ob 12:06

Pozdravljeni,

ta torta je zelo dobra :) pri preki biskvita sem uporabila mlete mandlje namesto moke in malo stopljenega masla

za kremo sem tri pomaranče zmiksala in eno narezala na koščke, v malo soka sem dala eno želatino in pol v prahu, jo pustila, da se strdi, jo stopila ter vlila v ostale zmiksane pomaranče, to pa potem v stepeno smetano, vse skupaj pa na biskit

torta zleda tako kot vaša na prvi sliki :)

Lopatka  

kuha že od: 28.4.2011

Št. objav: 354

Objavljeno 19.12.2014 ob 8:45

Shranjeno v beležko, čaka na prvo priložnost :)

svincnik  

kuha že od: 30.1.2013

Št. objav: 4

Objavljeno 21.12.2014 ob 14:19

super dobra, edino pomaranč lahko daste mirno ene par več. jaz sem dala tri pa za moj okus še ni bilo preveč okusa po pomaranči, bi lahko dala še dve sigurno. v biskvit sem dala veliko več kakava, da je krema prišla bolj temna, ker če daš točno po receptu kakava, je biskvit presvetel...

Blanchy  

kuha že od: 22.12.2005

Št. objav: 2016

Objavljeno 19.1.2015 ob 17:44

No, tudi pri nas je končno padla tale torta - sem jo imela že kar nekaj časa nagledano. Tudi jaz sem uporabila 4 debele pomaranče: tri zmiksane in eno narezano na koščke. Smetani sem dodala še maskarpone in posledično je zadoščalo 10 gramov želatine namesto 30. Pa v čokoladno kremo/preliv sem dodala malo vinjaka. Torta je bila res odlična, tako da bo sigurno še kdaj prišla na vrsto.

Martinčica  

kuha že od: 14.8.2009

Št. objav: 5

Objavljeno 5.2.2015 ob 21:16

Vesel

Ta torta je res top. Naj bo s pomarančami ali katerim drugim sadjem. Vedno uspe in je okusna! Čista petka!

the tina  

kuha že od: 5.10.2013

Št. objav: 302

Objavljeno 28.2.2015 ob 13:37

Super torta. Kremo sem sicer naredila iz 2 zmiksanih (200 ml) in 2 na koščke narezanih pomaranč, 360 g kisle smetane, 340 ml sladke smetane in 250 g mascarpone sira. Posledično sem dodala 2 želatini fix (40 g). Super osvežilna krema. Delam sicer v večjem pladnju, tako da zaradi tega vedno povečam količine kreme. Ganache vedno delam iz 200 g čokolade in 100 ml sladke smetane.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.