božič,miklavževo,novo leto,pust,velika noč,pečenje,kruh

Vsestransko testo

rogljički, štručke, krofi, pizza, pogačice, pletenice ...

golubić  Izvor: Srbija
Vsestransko testo
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1,3 kg moke

1 kocka kvasa

2 žlici sladkorja

1 žlica soli

2 kozarca kislega mleka

2 kozarca navadnega mleka

1 kozarec olja

2 jajci

margarina

1 jajce

sladkor v prahu

sezam, mak, kumina ...

Postopek

V malo toplega mleka damo kvas, sladkor in 1 žlico moke. Pustimo, da kvas začne delovati. Medtem moko presejemo, jo damo v večjo posodo, dodamo kislo mleko, olje, preostalo navadno mleko, sol in jajca. Ko je kvas vzhajan, ga dodamo in vse dobro zmešamo (lahko z mešalnikom). Ko se testo začne ločevati od posode, ga damo v vrečko in pustimo v hladilniku za najmanj 2 - 4 ure.

Ko je testo vzhajano, ga damo na delovno površino, ki smo jo prej pomokali z ostro moko - da se ne lepi. Testo narahlo zmešamo in začnemo delati kar hočemo:

Rogljički: testo razdelimo na hlebčke, ki jih razvaljamo v kroge, kroge pa razrežemo na trikotnike in jih napolnimo z marmelado, lahko tudi s sirom. Pustimo jih še nekaj časa, da vzhajajo (v pekaču), jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s sezamom ...

Pletenice: iz testa vzamemo tri "žogice" in iz vsake posebej oblikujemo "klobaso", naredimo pletenico in pustimo, da še malo vzhaja. Preden damo v pečico, na vsako damo po košček margarine. Ko so na pol pečene, jih premažemo z maso: 2 žlici moke, 1 žličko soli in malo vode (kot za palačinke).

Krofi: testo razvaljamo, s kozarcem izrežemo krofe, pustimo jih, da še malo vzhajajo in jih ocvremo v vrelem olju. Ko so gotovi, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Pogačice: razvaljamo testo, s kozarcem izrežemo pogačice, jih premažemo z beljakom in posujemo s sezamom ali makom, kumino ... Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo, dokler ne porumenijo.


Opombe

Pri tem testu je najboljše to, da ga lahko damo v hladilnik v vrečki in pustimo v njej 7 dni. Uporabimo ga po potrebi. Ko odvzamemo nekaj testa, preostalo še naprej vzhaja, tako da bo videti, kot da nismo nič vzeli.

Lahko je tudi podloga za pico ali pa: kos testa razvaljamo (20 x 15 cm) in ga premažemo s skuto, zmešano z jajcem. Prepognemo, stisnemo ob robovih in ocvremo v vrelem olju, kot neke vrste piroške. Ko so gotove, jih položimo na papirnati prtiček, da se odvečna maščoba odcedi.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

lollypop  

kuha že od: 16.1.2011

Št. objav: 175

Objavljeno 11.7.2012 ob 22:43

Super testo. Delala sem z jogurtom. Mali je bil navdušen, da je lahko ves teden vsak dan gnetel, tlačil, obračal...svojo kepo testa, nato pa gledal kako se barva v pečici. Zelo rahlo, s tanko in mehko skorjo. Testo v hladilniku sem imela kar v plastični posodi, pokrila s servetom, na posodo pa le poveznila pokrov. Nič se ni sušilo in ne duha ne sluha o skorji. ocena 5+

SlavicaJ  

kuha že od: 24.4.2011

Št. objav: 158

Objavljeno 22.10.2012 ob 7:11

Naredila to opevano testo. Prebrala vsa mnenja in se ga lotila.Nisem imela kislega mleka dala jogurt vse ostalo po receptu.Nabavila močne vrečke testo se res povečalo vendar ostalo v vrečki.

Kako zelo je uporabno, če imaš goste kdo bi mesil in je tolk druge kuhe.

Zjutraj najprej razvaljala in slane kruhke z raznimi posipi, nato razvaljala potresla z praženimi gobami položila gor bolj tanko faširano štruco prej sem jo popekla in ohladila zavila v to testo premazala z beljakom še malo vzhajala dala peči do zlatorumene barve. Zavila v folijo za urco dokler vse drugo ni bilo pripravljeno. Čudovito. Zavila tudi hrenovke in jih ocvrla zelo dobro tudi hlade so te jedi bile dobre.

Res je vsestransko to testo.Na dan, ko človek kaj praznuje ali samo povabo ljudi na srečanje je to prednost saj samo vzamemo zvaljamo ter filamo po svoji domišljiji pa še svsže imamo.

Hvala za ta čuudovit recept. enostavno odlično.

kajnajkuham  

kuha že od: 14.2.2012

Št. objav: 31

Objavljeno 23.11.2012 ob 21:07

Zelo vesel

Sprobala. Danes smo jedli pizzo. Super testo. Jutri so kifeljčki na vrsti.

sardelica  

kuha že od: 30.4.2004

Št. objav: 5

Objavljeno 3.12.2012 ob 6:38

Zelo vesel

Ojoj, tole je pa bilo nekaj! Zjutraj pripravila testo, po kosilu spekla iz polovice rogljičke z orehi in marmelado - in potem...niti ohladili se niso, ko so že pošli!Najbolj pa me veseli, da me v hladilniku čaka še polovica testa. Peka se nadaljuje!

ODLIČEN RECEPT!

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4526

Objavljeno 27.2.2013 ob 16:58

Za pokušino sem naredila iz polovičnih količin in testo prenočila v hladilniku.

Prvi dan sem delala slano: "rozeta" iz štirih nadevov: feta sir, suh paradižnik, pesto genovese in črne olive.

Drugi dan so padli rogljički, polnjeni s slivovim džemom.

Tretji dan ...bo prihodnjič, ko naredim iz celotne količine

Katarina80  

kuha že od: 16.4.2012

Št. objav: 66

Objavljeno 28.3.2013 ob 20:42

Danes popoldne sem naredila testo in komaj sem počakala 2 uri. Naredila sem nekaj rogljičkov za večerjo ter 3 pletenke in nekaj bombic za jutri. Kar nekaj testa je ostalo. Zaradi moje neučakanosti je bilo pecivo rahlo popokano, saj je testo premalo vzhajalo. Kar nekaj testa pa še čaka v hladilniku. Naredila sem iz pirine polnozrna te moke in krušne moke (850 tip). Razmerje je v prid pirini moki.

Lp,

kresna noč  

kuha že od: 5.11.2011

Št. objav: 10

Objavljeno 30.10.2013 ob 11:29

ali bi bilo to testo tudi za potico?

berti  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 55

Objavljeno 26.4.2014 ob 10:25

Odlično testo!!! Naredila sem ga z jogurtom in iz njega oblikovala žemljice. Še naslednji dan so bile mehke in so se kar topile v ustih. Danes pa ga bom uporabila za pico. Če ga pa še kaj ostane, pa za rogljičke z marmelado za nedeljski zajtrk.

Katarina Prva  

kuha že od: 10.2.2011

Št. objav: 153

Objavljeno 26.4.2014 ob 12:49

Kako dolgo in na koliko stopinj se pa tole potem peče (če so recimo žemljice ali rogljički)? Z ventilacijo ali brez?

berti  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 55

Objavljeno 2.5.2014 ob 13:39

Sama sem pekla tam pri cca 180 stopinjah, mislim da nekje 20 min - ventilacijska. Sicer pa sem preverjala vmes, da niso bili preveč zapečeni.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.