član od 200415858 sporočil
Ma res, ti urniki. Jaz niti en dan v letu nimam enakega delovnega časa, tako da mi je skoraj vseeno, če sem kak dan malo več v službi (da bi bila kak dan malo manj pa se tudi zgodi, to že moram priznati). Mi je kar lepše pri srcu, ko vidim, da še kdo ob sobotah kam hiti, ko mu ne bi bilo treba.
No, danes sem celo uspela iti domov na kosilo, pa sem prinesla recept za vloženo zelenjavo. recept je za 10 kg zelenjave, pa naj si vsak preračuna potrebne sestavine za količino, ki jo potrebuje. Tako vložena zelenjava je res sveža, pozimi še posebej tekne, ko je domače, sveže bolj malo.
Zelenjava, primerna za tak način vlaganja, je paprika, zelje (glava, narezana na večje kose), zelen paradižnik, cvetača (v kosih) paprika (v celem), kumare, korenje, gomolj zelene, bučke, narezane navečje kose.
Za 10 gk zelenjave je potrebnih 8 litrov vode, 1 liter kisa za vlaganje, pol kg soli, vrečka popra, 1 vinobran (imajo ga v lekarnah in semenarnah), pet lovorjevih listov, po želji tudi feferoni.
Vodo z začimbami zavremo in jo ohladimo. Zelenjavo dobro operemo in malo posolimo, naložimo v posodo (lahko v lesen čebriček, veliko steklenko ali platsičen sodček) in preliješ z hladno tekočino. DObro obtežiš (s prekrižanima lesenima palčkama na primer), da se ne dviguje. Po dobrem tednu dni bo zelenjava že primerna za uporabo.
Tej zadevi rečejo v exYu turšija, če pa to ni čisto ta prava zelenjava v slanici, kot si predstavlja Stanka, pa bo moral pomagati kdo drug. Meni je opisana varianta všeč, ker ne maram kuhane in dušene zelenjave, svežo pa obožujem.
Mamamia
mamamia