Slovenska narečja
Vendy, ti je pa nabilo adrenalina.
Seveda bi ti jaz one moje sorodnike, nekaj je že mrtvih, z veseljem odstopila, da bi lahko razumela, kaka pokora so lahko ljudje, ki spadajo v črno kroniko in ne v družniski album. In če doživljaš njihovo žlahtno govorico že od malega kot spremljavalca nečesa silno neprijetnega, potem je najbrž razumljivo, da tudi kasneje ostane kaka averzija.
Sama mislim, da ni neprijetnih narečij, so samo bolj ali manj razumljiva.So tudi ljudje, ki različno razumejo in ki so različno neprijetni. Najbolj nas plaši tisto, česar ne razumemo in tisto, kar nam vsiljujejo.
Večja kot je izobrazba ljudi, saj najbrž v šolah zahtevajo pa le kako zborno izreko ( mama moje prijateljice, ki je učila nižje razrede je pred leti govorila izrazito v koroškem narečju, sama pa je Prekmurka, tako da temu niti ne verjamem zelo), bolj se umika narečje v domove.
Pojav tistega načina govorjenja, ki izvira iz prevzemaja neslovenskega načina govora, pa ne znem umestiti niti med sleng niti med narečja. Tisti " l " namreč izrečejo na drugačen način, s konico jezika na gornjih zobeh in ne na nebu, zato zveni popolnoma drugačno. Mladostniki si pač hočejo biti podobni, isti način govorjenja pa jih najbrž združuje. Če je to cena za nacionalno pregrete strasti v našem mestu, pa naj bo.
F r i n a
| Issi je napisal/a: |
| Točno vem kakšen "L" ima v mislih Frina, tudi meni para živce. Pa mogoče je še "Š" izrečen na tak, čuden način. Issi |
Ja, tudi izgovorjava "Š" in zveze "lj" je drugačna. Jezik postavijo drugače. Najprej sem pomislila, da gre za govorno motnjo, potem pa sem ugotovila, da tako govori mlajša populacija, niso starejši kot 30 let. In ker gre za otroke iz slovensko govorečih družin, mislim, da je to del scene. Ta nov jezik ima tudi socilano dimenzijo, tako ne govorijo npr. gimnazijci, ki naj bi uporabljali pravilno slovenščino. Nekateri starši pa si menda pulijo lase, ker froci govorijo "bosansko sloveštino " v nacionalno že tako pregretem mestu.
F r i n aKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | NENA58 |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Nadevani paradižniki po grško (Gemista)

Jajčevci s sirom na veganski način