božič,novo leto,piknik,pust,rojstni dan otroka,valentinovo,kuhanje,pečenje,praženje,poletje,pomlad,brez laktoze,veganstvo,vegetarijanstvo,glavne jedi,ostalo,priloge,tople predjedi,rižote,zelenjavne jedi,kosilo,slovesnost,večerja

Špargljeva rižota

primerna za vse ljubitelje špargljev

Spomlad  Izvor: Slovenija
Špargljeva rižota
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 4

olje

sol

poper

manjša čebula

2 stroka česna

šparglji zeleni

riž

1/4 skodelice sojinega mleka

zelenjavna jušna osnova 1/2

ščepec muškatnega oreščka v prahu

žafranika 1/2 čajne žličke

drobnjak

Postopek

Pripravimo vse sestavine.

Vzamemo skodelico in jo do vrha napolnimo z rižem. Nato riž damo v cedilo in ga spiramo toliko časa, dokler voda ni bistra. Počakamo, da se riž malo osuši.

Ta čas narežemo šparglje na manjše koščke. Moramo biti pazljivi, da konec šparglja odlomimo, kajti če ga zaužijemo, ni niti okusno, niti mehko.

Nato ponev z oljem položimo na ploščo in segrejemo. Vanjo stresemo čebulo in jo popražimo, da postekleni, nato dodamo česen. Pražimo še 1 minuto, nato dodamo šparglje in pražimo približno 4 minute. Istočasno dodamo začimbe, vino, sojino mleko.

Nato zalijemo riž z 2 skodelicama čim bolj tople vode. Prvi skodelici tople vode dodamo še 1/2 zelenjavne jušne osnove in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi in zalijemo.

Pokrijemo s pokrovko in kuhamo toliko časa, kolikor je potrebno, da se riž skuha (piše vam na embalaži od riža). Po potrebi dolijemo še vodo, da se riž skuha al dente.

Na koncu začinimo po potrebi, premešamo. Dodamo drobnjak in ga posujemo po vrhu rižote. Rižoto pustimo stati še 10 minut, nato jo posujemo z drobnjakom za dekoracijo.

Pa dober tek želim!


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 14.4.2020 ob 12:20

Brez zamere, morda si mlada kuharica, a to je zgrešen način priprave rižote. Pod prvo, riž za rižoto se nikdar, ampak res nikdar ne izpira pod vodo. Ker z izpiranjem odstranimo škrob, ki prispeva k temu, da je rižota kremasta (ne spacana in lepljiva, takšna postane, če riž prekuhamo). Kremasta mora biti, takšne strukture, da se po krožniku skorajda malce razleze. Ker to je značilnost rižote - kremoznost. In predvsem se rižota kuha s postopnim zalivanjem. Torej se naenkrat doda toliko tekočine, da je riž dobro pokrit, in ko ta tekočina povre, se doda nova. In vmes se riž s sestavinami previdno, rahlo večkrat premeša. Nikakor pa se rižota s tekočino ne zalije naenkrat (to je potem že pilav, tak riž se pripravlja z enkratnim zalivanjem). In na ta način je tudi večja verjetnost, da se riž razkuha, če dodamo preveč tekočine. In gre jed rakom žvižgat.

Ne vem sicer, kaj sojino mleko išče v rižoti, ampak ok, stvar okusa.

Pa še to - izpira se samo dolgozrnati riž (basmati, jasmin in druge podobne sorte), ker tadva

nista namenjen za rižote. In mora zato škrob proč, da med kuhanjem ali pečenjem riž ostane puhast in rahel, da je vsako zrno zase, da se torej ne lepi. Vsak riž ima pač svoj namen in parboiled riž ali dolgozrnati na primer nista za dobre, okusne, slastne rižote. Za te so srednje in okroglzrnati riži, najbolj znan je arborio.

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8688

Objavljeno 14.4.2020 ob 13:11

Se pridružujem pripombam mamamie. Meni še na koncu manjka 1 dl belega vina, rezina masla in pest parmezana.

Pozdravček!

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 14.4.2020 ob 13:27

mamamia: ne razumem čisto dobro,. V prvem odstavku pišeš, da se riž za rižoto NE pere, ker mora škrob ostati, v zadnjem pa, da se ravno zato pere,da gre škrob proč. Sem površno prebrala ali pa je tebi med tipkanjem kaj ušlo?

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 14.4.2020 ob 14:36

Cila, hvala za opozorilo. Seveda se riži za rižote NE izpirjao, izpirajo se dolgozrnati riži - najbolj znana jasmin in basmati, kot sem napisala in tudi zakaj ne.

rebecca  

kuha že od: 19.3.2002

Št. objav: 2739

Objavljeno 14.4.2020 ob 15:11

Iz slike je razvidno da gre za dolgozrnat riž. Eni bi temu morda rekli pilav, zame pa je tudi to rižota. Žal sem malo čudna, saj kremastih rižot ne maram preveč.

Jaz dam manj vode (1c riža, 1,5C vode), ko zavre pokrijem, dam ogenj na minium in kuham 12-15 min, odstavim in pustim še 10 minut (vmes nič ne odkrivam), nato premešam. Pa vršičke spargljev dam nekje na polovici v rižoto

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 14.4.2020 ob 16:59

mamamia: hvala, sedaj razumem, da je nujnost pranja odvisna tudi od vrste riža. Sama sem doslej splakovala vse, razen parboiled rižev. Kuham ga pa enako, kot rebecca. S še malo manj vode na 1 enoto riža približno 1,2 enote vode. Če pride presuh ga naknadno prelijem z žlico ali dvema vode.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 14.4.2020 ob 19:30

rebecca, saj itak vsak dela po svoje, kar je tudi prav. Jaz sem velik ljubitelj riža in zato morda bolj pikolovska kot kdo drug, vsaj pri uporabi riža za različne namene. Podobno kot ti in Cila pripravljam jaz basmati in druge dolgozrnate riže, torej dam kuhat v hladno vodo, ko se pojavijo mehurčki na vrhu pa ugasnem ogenj in v pokriti posodi pustim, da riž vpije vso tekočino. In tudi vršičke špargljev dam v rižoto šele proti koncu kuhanja, tam nekje po tretjem zalivanju, saj tako ostanejo lepo hrustljavi, ne pa da so razkuhani.

Spomlad  

kuha že od: 3.4.2020

Št. objav: 1

Objavljeno 16.4.2020 ob 13:07

Vsak recept se da se nadgraditi s sestavinami. Očitno vam more vsak dati točne napotke, kaj dati v jed. Imate recept potem ga pa po želji tudi lahko spreminjate. Dodate parmezan, vino,... Imate prosto voljo...

In glede riža, basmati je dolgozrnati riž :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.