božič,novo leto,piknik,velika noč,pečenje,jesen,zima,sladice,kruh,slovesnost

Panettone

kvašen kolač z rozinami

marta  Izvor: Italija
Panettone
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 10

500g moke

40 g svežega kvasa...1 kocka

200g sladkorja

1 zavitek vanilijevega sladkorja

100 g margarine Rama za peko ali masla

5 rumenjakov

160 ml vode

50 ml belega vina

1 čajna žlička soli

150 - 300 g rozin namočenih v rumu

naribana lupina 1 limone

Postopek

Kvas (sobne temperature) raztopimo v malo mlačne vode, kateri smo primešali 1 žličko sladkorja. Po površini posujemo 1 žličko tople moke, pokrijemo in pustimo na toplem, da kvasec vzhaja. V skledo damo toplo moko; v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vzhajan kvasec. Ob mešanju z električnim mešalcem dodamo preostalo mlačno vodo, rumenjake, sladkor, sol, naribano limonino lupinico, vanilin sladkor, vino in nazadnje stopljeno, a ne vročo margarino. Pazimo, da maščoba, sol in vino ne pridejo v direkten stik s kvascem (zato te sestavine dodamo k masi bolj proti koncu mešanja). Nazadnje testo dobro pregnetemo z roko. Nastati mora mehko, voljno testo, ki se ne oprijemlje rok, kar uravnavamo s količino dodane moke oz. vode - glede na vrsto moke, ki jo uporabimo, je lahko potrebno več ali pa manj moke. Dobljeno testo pustimo pokrito na toplem, da vzhaja na dvojno velikost. Nato z roko vmešamo v rumu namočene rozine, ki morajo biti mlačne. Vse skupaj prestavimo v majhen tortni model (premera 15-20 cm); dno tortnega modela obložimo s peki papirjem; prav tako s papirnim vencem obložimo obod modela in sicer tako, da je model vsaj za polovico višji. Testo pustimo vzhajati še 30-60 minut. Nato površino testa križasto zarežemo z nožem ter damo v predhodno ogreto pečico, kjer pečemo 20 minut pri 170 stopinjah, nato pa temperaturo nekoliko znižamo in pečemo tako dolgo, da je pletilka, ki jo potegnemo iz sredine peciva, popolnoma čista. 20 minut po začetku peke (prej pečice ne smemo odpirati) panettone pokrijemo z alu folijo, da površina peciva ne potemni preveč.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rag_doll  

kuha že od: 24.8.2011

Št. objav: 505

Objavljeno 19.12.2013 ob 22:26

Zelo vesel

Naredila z brezglutensko moko in zato z malenkost več tekočine, namesto vina in vode pa mleko in voda; vzhajala po sili razmer v prvo več kot 2 uri in potem še enkrat. Res je lepo uspel. Malo sem zafrknila edino sama, ker sem, zgleda, pretiravala z rumom, pa se mi ni zdelo (samo za namakanje rozin, sem jih pa res potem skupaj s to tekočino, ki je ostala od namakanja, dodala v testo). Zdaj, ko je še topel, ima močan vonj po rumu in tudi okusi se zelo, morda se bo potem malo porazgubilo. Ker sem imela prevelik model za šarkelj, mi kolač ni tako zelo zrasel, je pa rahel, mehek in ravno prav luknjast. Že zaradi brezglutenske moke bo pa jutri itak že precej suh, ampak kot pravijo predhodniki, če pogreješ, je spet super (ali pa namakaš v kavo/mleko/čaj:). Podeljena petka!

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12652

Objavljeno 19.12.2014 ob 22:24

Pozdravljeni, ravnokar se mi je spekel ta kolač. Vse sem delala po receptu, le da sem namesto vode in vina, dala mleko. Namesto masla sem uporabila kokosovo mast. Jutri poročam in ocenim. Panettone je res dober, tudi drugi dan, ko je bolj suh, ni problema. Ocena 5.

mačka27  

kuha že od: 11.12.2012

Št. objav: 79

Objavljeno 8.2.2016 ob 10:19

Zelo vesel

Uffff... tudi jaz sem se ga prvič lotila....Sicer po sili razmer (suhi kvas, brez vina, brez limon, pomaranč, rozin in ruma sem dala polovico moke (250g)in sladkorja(50 g), 1 suh kvas, in dodala arancine, 2 rumenjaka, 30 g olja- da boljše naraste; ter 1/2 esence mandlja, ruma, limone- pač stara zaloga in imamo samo pekač 30 cm).... 3x vzhajal v nulo, spekel fenomenalno, moj dragi pa celega zmazal... se že veselim naslednje peke... big THX, Marta <3 <3 <3

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.