božič,martinovo,miklavževo,novo leto,piknik,pust,rojstni dan otroka,valentinovo,velika noč,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,sladice

Baklava (boljša od klasične)

zelo enostavna za pripravo in tako okusna, da jo boste večkrat pripravljali

Baklava (boljša od klasične)
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg vlečenega testa

1 kg mletih orehov

5 jušnih žlic sladkorja

5 jušnih žlic krušnih drobtin

500 g masla

3 dl jedilnega olja

polovica limone

700 g sladkorja

1 l vode

Postopek

1. Skuhamo 700 g sladkorja in 1 l vode s polovico limone, narezane na rezine (krogi) in pustimo, da se ohladi.

2. V eni posodi zmešamo orehe, 5 jušnih žlic sladkorja in 5 jušnih žlic drobtin.

3. Stopimo 500 g masla in 3 dl olja skupaj v zmes, katero bomo uporabili za mazanje testa.

4. Vzamemo posodo za baklavo in jo namažemo. Najprej vanjo položimo prve tri plasti testa, vsako testo namažemo z mešanico olja in masla in potresemo z orehi.

Za naslednje plasti testa uporabimo samo dve plasti testa, seveda ju namažemo z mešanico olja in masla in potresemo z orehi. Tako nadaljujemo do konca.

5. Preden končamo z zlaganjem testa, pečico segrejemo na 160 stopinj.

6. Za konec baklave pustimo tri kose testa, od katerih namažemo samo dva, tretjega pustimo suhega. Z manjšim, ostrim nožem razrežemo baklavo na v obliko kvadratov ali trikotnikov.

7. Narezano baklavo postavimo v pečico, ogreto na 160 stopinj in jo pečemo 2 uri, potem pa zvišamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še dodatnih 20 minut, da postane zlato -rumene barve.

8. Pečeno baklavo prelijemo z ohlajenim prelivom vse do vrha in jo pritisnemo z drugo posodo enake velikosti. Pustimo jo na mrzlem prostoru in postrežemo drug dan.


Opombe

V povezavi video s kompletnim procesom, kako naredite baklavo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mygrace

Št. objav: 6506

Objavljeno 25.5.2017 ob 7:30

Mahhh...se najbolj vazno je, kako kvalitetni so orehi.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 25.5.2017 ob 9:20

Ker še vedno ne vem, zakaj sem jih od Dragičke dobil po prstih se moram še enkrat oglasiti potem pa nič več. Novi član , ki ga tudi jaz pozdravljam itak nas je moških sploh tistih pravih izjemno malo tukaj, je po komentarjih takoj dvignil nivo znanja slovenščine, kar pomeni da zna, če hoče. In v tem je hec . Mamomio povsem razumem, kaj je hotela povedati vem pa tudi, da zagotvo ni mislila nič slabega, pa ne mislim biti tukaj njen odvetnik, bo že še sama pojasnila ali pa tudi ne. Se mora pa novi član zavedazi tudi tega, da če nekaj javno objavi se s tem izpostavi in ne more pričakovati samih pohval (čeprav jih večina tukaj deli na levo in desno, pa smeškoti, pa palci gor, pa ne vem kaj še.....brez ustreznega komentarja , diabetes pač !!) . Tudi sam včasih napišem kaj v slangu ali uporabljam neslovenske besede vendar izključno iz razloga da je zapis bolj živahen in hudomušen. Ob tem se zavedam, da to ni prav vendar pa tudi doma z svojo ženo ali v družbi ne govorimo v čisti materinščini. Lahko pa to tukaj odpravim seveda če se bomo tega vsi držali. Kakor koli že, bom pa vedno dvignil glas proti mrcvarjenju slovenskega jezika, kajti vsak, ki to le želi se ga lahko nauči. Kajti v tujini ne pridem daleč, če govorim samo po slovensko. Pika .

kumkvad  

kuha že od: 25.5.2017

Št. objav: 3

Objavljeno 25.5.2017 ob 19:24

dragi(a) hedonist, dolgoletni gledalec kulinarike se je vpisal le zaradi tebe. preden kritiziraš ljudi, ki so se potrudili napisati recept v njim tujem jeziku, bi bilo dobro, da obvladaš svojega. s tem seveda mislim na vejice, njihovo odstotnost, kjer bi morale biti, in kar tako nametane, po občutku. imam občutek, da te moti hrvaški jezik. ker se za primer na https://www.kulinarika.net/recepti/tiskanje/?id=8336 ni nihče pritožil.

barbra  

kuha že od: 9.8.2002

Št. objav: 355

Objavljeno 25.5.2017 ob 21:55

Zelo vesel

Pozdravljen, Alex Starsky! Mene niti najmanj ne moti tvoj jezik, celo cenim, da si se potrudil s slovenščino. Me bolj motijo drobtine. Če že pečem baklavo, dam samo orehe...

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 25.5.2017 ob 23:54

Citiram: "dragi(a) hedonist, dolgoletni gledalec kulinarike se je vpisal le zaradi tebe. preden kritiziraš ljudi, ki so se potrudili napisati recept v njim tujem jeziku, bi bilo dobro, da obvladaš svojega. s tem seveda mislim na vejice, njihovo odstotnost, kjer bi morale biti, in kar tako nametane, po občutku. imam občutek, da te moti hrvaški jezik. ker se za primer na https://www.kulinarika.net/recepti/tiskanje/?id=8336 ni nihče pritožil.

Zbodlo me je le to, da kukvad hedonistu napiše, naj se nauči svojega jezika. Kaj pa pri tebi, kumkvad, ko začenjaš vsak stavek z malo začetnico? Velika začetnica ne sodi k obvladovanju jezika?

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 26.5.2017 ob 10:40

Čeprav sem napisal, da se v tej temi ne bom več oglasil se moram. Kumkvad, ne, nič nimam proti hrvaščini nasprotno, ta jezik mi je ljub sploh, ker imam na Hrvaškem ogromno odličnih prijateljev. Tudi sicer mi ni noben tuj jezik zoprn. Zagotovo pa ne maram hudobnih, sovražnih in nestrpnih jezikov. In z enim skoraj takim si začel(a) svojo aktivno kariero na Kulinariki ravno ti :(

kumkvad  

kuha že od: 25.5.2017

Št. objav: 3

Objavljeno 27.5.2017 ob 15:26

pikapoka po bučki

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.