Prebranac po Makedonsko (original)

vale11  Izvor: Makedonija
    priloge: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe

60 dag belega fižola tetovca

7 - 8 večjih čebul

olje

sol

1 žlička Vegete

1 žlica sladke, mlete rdeče paprike

4 - 5 strokov česna

po želji klobase, slanina, suha rebrca

Postopek

Bel fižol, ki smo ga predhodno namočili, skuhamo. Prestavimo ga v keramično posodo ali v pekač in ga zalijemo s toliko tekočine, da bo približno 1 cm nad fižolom. Posolimo in dodamo Vegeto. V ponvi na olju prepražimo čebulo, da bo zlato rumena, dodamo 1 žlico rdeče paprike in samo eno minuto pražimo, da ne potemni preveč. Čebulo stresemo na vrh in jo razporedimo po celem pekaču. Potem z leseno žlico samo prešpikamo po površini, ker mora čebula večinoma ostati na površini in jo ne mešamo s fižolom. Na koncu razporedimo po površini še 4 - 5 strokov česna in v že ogreti pečici na 200 stopinj pečemo fižol tako dolgo, da tekočina ne povre popolnoma, ampak se po površini še vedno delajo mehurčki.


Opombe

Drugače po makedonsko je to Gravče na Tavče. Dober tek.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 6.2.2007 ob 6:54

Mene pa zanima, kje bi pri nas dobila suhe paprike, ker če se jih ne, bi jih bilo dobro doma posušit za take jedi. Kaj pa za čebulo, ali je vseeno katera je - bela, rdeča, navadna?

Prebrala sem oba recepta zgornjega in od Kalipso, pa se mi niti ne zdita ne vem kako različna.

LP

LP

Kalipso  

kuha že od: 29.8.2006

Št. objav: 199

Objavljeno 6.2.2007 ob 8:44

Zelo vesel

vale oprosti, nisem hotela biti groba, včasih posti izpadejo bolj žaljivo in grobo, kot je bil namen, tako da te nisem hotela užalit.

res je, da je to domač kmečki recept in je pasulj od nekdaj bil hrana revežev, samo če je preprost, ne pomeni, da je tudi povprečen. in tudi če napišeš v naslov, da je to gravče na tavče po makedonsko in originalni recept, pač moraš recept temu primerno napisat.

lijana sej res ni toliko različen, pasulj je pasulj, bi rekel moj prijatelj, ampak kulinarično vrhunski pasulj pa delajo finese. in če te nekdo v postu vpraša, če lahko da fižol iz konzerve in mu kuhar reče, ja dej ga no , probaj, mogoče bo pa, potem pač mislim, da ta kuhar ne ve kaj dosti o tej hrani.

sicer pa vsak lahko kuha, kakor mu srce želi in po kateremkoli receptu in knjigi in kaj še vem kaj... ker je naslov recepta gravče na tavče po makedonsko, sem pač dodala svojo različico, ki verjamem da je boljša (sem jedla oboje)

lijana, v makedoniji sušijo te rdeče podolgovate paprike in jih nizajo na vence. potem jih ponavadi uporabljajo za vse take jedi: paprikaše, pasulje, solate, namaze, polnijo jih,...dajo izvrsten okus jedi. verjetno bi si jih morala posušit, ker tu ne vem če se kje dobijo. čebulo pa dajo navadno la pa belo

nena-morje: lahko je tavče grav, tavče gravče, gravče na tavče, meni je bilo samo smešno, ker jankica ni vedela in je rekla tavče na gravče, kar je tava na fižolov način. zato sem razložila :)

ljudje ne se jezit, kuhajte kakor vam paše! lep pozdrav

vegeta sucks  

kuha že od: 9.5.2010

Št. objav: 9

Objavljeno 9.5.2010 ob 19:43

rdečo papriko ni dobro pražit ker zgubi barvo in lahko postane grenkasta.raje jo dodamo pred peko z malo tekočine in olja.

boberček  

kuha že od: 6.9.2011

Št. objav: 7

Objavljeno 14.8.2012 ob 11:30

Vprašali Makedonca in pravi, da je postopek oz. recept od Kalipso točno tak, kot ga sami uporabljajo. In še presenečenje: dejansko res dodajo tudi malo Vegete, kakor koli se sliši čudno

barbaronca  

kuha že od: 26.4.2005

Št. objav: 45

Objavljeno 13.10.2015 ob 13:59

Zelo vesel

Danes prvič delala prebranac,..,mmmmmm,zelo okusno.nisem imela "original" fižola,uporabila iz domače njive....okusno zelo

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.