Pomarančno - limonina marmelada

marmelada prijetnega okusa z lupinicami citrusov

mamaF  Izvor: You Tube
Pomarančno - limonina marmelada
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pribl. 3 litre marmelade

6 - 8 neškropljenih pomaranč

6 neškropljenih limon

pribl. 3 l vode (odvisno od količine sadja)

1 - 1,5 kg sladkorja

1 - 2 vrečki želina - po želji*

oster nož

merilna posoda

velik lonec

Postopek

1. Sadje operemo in osušimo. Obarvano lupino pomaranč in limon na tanko olupimo in zelo na drobno sesekljamo.

Sesekljane lupinice damo v manjši lonec, zalijemo z vodo, toliko, da so dobro pokrite in na štedilniku zavremo. Vrejo naj 5 minut, nato vodo odcedimo in zavržemo. Lupinice vrnemo v lonec, zalijemo s svežo vodo in spet prevremo ter odcedimo. Postopek ponovimo še enkrat (torej skupaj trikrat).

2. Pomarančam in limonam odstranimo vso belo lupinico in peške ter jih na drobno sesekljamo (jaz sem jih kar s paličnim mešalnikom).

Sadno maso stresemo v merilno posodo, dodamo prekuhane lupinice in izmerimo njeno prostornino (meni je naneslo 1,5 litra).

3. Sadno maso pretresemo v večji lonec ter ji dodamo 2 krat toliko vode, kolikor je mase (v mojem primeru 3 litre). Gospod v priloženem videu je dodal kar 3 - kratnik vode, meni se je to zdelo odločno preveč, pa sem količino zmanjšala.

Pokrijemo in postavimo v hladilnik za vsaj 12 ur (čez noč).

4. Naslednji dan vzamemo lonec iz hladilnika in vsebino odkrito segrevamo do vrenja. Vre naj 45 minut do 1 ure, da kar precej vode izhlapi.

5. Medtem operemo kozarčke in pokrovčke in jih pripravimo za polnjenje. Sama jih v pečici segrejem na 100 stopinj.

Natehtamo sladkor in ga v kovinski posodi segrejemo kar v pečici, ko segrevamo kozarčke.

6. V vrelo sadno maso začnemo ob stalnem mešanju dodajati sladkor (če bomo uporabili Želin, ga vmešajmo v sladkor), da se lepo raztopi. Marmelado kuhamo, dokler se ne začne gostiti - to lahko traja tudi pol ure ali več.

7. Kozarčke vzamemo iz pečice in vanje polnimo še vročo marmelado. Zapremo s pokrovčki, postavimo nazaj v izklopljeno pečico in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Lahko pa polne kozarčke postavimo kar na pult in počakamo, da se počasi ohladijo pokriti z odejo.


Opombe

Recept je malo po moje prirejen s filmčka, ki sem ga našla na

YouTubu.

1. Kljub temu, da se mi pri neškropljenem sadju to sicer ne zdi potrebno, sem se delno držala prvega navodila in dvakrat (namesto predpisanih trikrat) prevrela lupinice. Morda je predhodno kuhanje lupinic dobro zato, da se zmehčajo....ne vem. Res pa je, da kuhinja potem zelo lepo diši! Naslednjič bom uporabila kar "surove".

2. Na lastno pest sem zreducirala količino dodane vode (2-kratnik sadja namesto 3-kratnik, kot je v originalu), ker se mi je zdelo, da bo sicer vse skupaj preveč vodeno. Poskusite in presodite sami. Malo mi je sicer nelogično, da najprej vodo dodajamo in jo potem z izparevanjem odvzemamo, pa naj bo za tokrat.

3.*Tretja stvar je Želin. Sami citrusi vsebujejo veliko pektina, vendar sem bila prav zaradi toliko dodane vode malo skeptična in sem ga v sladkor dodala 1 vrečko. Na koncu sem videla, da to ne bi bilo potrebno, saj je moja ohlajena marmelada zelo čvrsta - kot trd žele.

Sklep: po mojem mnenju dodatna želirna sredstva res niso potrebna, marmelada bi bila dovolj gosta že brez njih.

4. Količine sladkorja nisem posebej spreminjala - kuhar v filmu da na 4 skodelice sadne mase 4 skodelice sladkorja, jaz sem za mojo maso uporabila 1,3 kg, pa se mi zdi marmelada ravno prav sladka.

Najboljša letos, pravi moj mož:))

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 14.10.2008 ob 12:30

Država izvora ti je pa prva liga! Way to go, girl.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 14.10.2008 ob 12:33

Če praviš, da rase ta sorta tudi na Siciliji, bom pa malo prečekirala tiste prodajalce, ki s kamionov prodajajo pomaranče po Gorici, v glavnem so vsi "od tam dol".

Če ne, pa drugo leto poleti - imam projekt potovanja po Siciliji in Kalabriji, pa ni vrag, da ne bi našla par kil seviljk.

In glede sladkorja - v glavnem ga v receptih priporočajo res veliko (kar 1:1 včasih), kar je za naš način razmišljanja in vkuhavanja domačega sadja zelo dosti, pa vendar, če so toliko drugačne od navadnih pomaranč, bo to kar pravilno.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 14.10.2008 ob 12:37

Pa še nekaj: poleg pešk se splača v tisti mošnjiček iz gaze (ki ga namakamo in kuhamo v sadni masi) zaviti tudi belo "podlupino", ker baje tudi vsebuje dosti pektina.

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 14.10.2008 ob 12:57

Mama F,- poleti jih ne bos nasla -( kar pojdi, Sicilija je cudovita!)- te pomarance so zrele sele konec novembra ali decembra, morda ti jih bo pa kdo od prodajalcev res zrihtal.

Vprasat pa tudi ni greh,-Sicilijani so sicer(zal) na slabem glasu zaradi znanih dejstev, ampak iz prve roke lahko povem da so neverjetno prijazni in ustrezljivi.

To s sladkorjem pa tudi drzi.

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 14.10.2008 ob 13:32

Tole marmelado sem delala za vikend in je res dobra. Enako mi je ratalo 1,5 l sadne kaše + lupinice. Zalila sem s tremi litri vode in se tudi sprašujem, zakaj je to sploh potrebno, ker je potem potrebno kar nekaj časa, da povre na tri litre. Dodala sem 1,5 kg sladkorja - lahko bi dala manj, bi bilo verjetno tudi dovolj sladko in en želin, katerega bom drugič izpustila, ker marmelada zelo želira.

A je katera že delala z manjšo dodano količino vode, ker tole res traja in traja.

Lotti  

kuha že od: 13.10.2006

Št. objav: 343

Objavljeno 14.11.2008 ob 10:17

Žalosten

Sama sem to marlemado delala pred par dnevi. Po okusu je fantastična, imela pa sem problem, ker mi ni želirala. Dodala sem 1,5kg sladkorja in kar dva želina pa nič. Mi lahko kdo pomaga zakaj je temu tako? Pa vnaprej hvala!

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 14.11.2008 ob 11:46

Lotti, saj takoj po koncu kuhanja marmelada še ni prav trda, strdi se pozneje, ko se ohladi. Kaj pa, ko si jo med kuhanjem malo kanila na krožnik, se je strdila?

Oziroma zdaj, po nekaj dnevih, je že kaj bolj trda?

Majdina  

kuha že od: 27.9.2007

Št. objav: 281

Objavljeno 24.11.2008 ob 10:37

Tudi jaz sem jo naredila med vikendom.Lepo se je strdila,a okus ni v redu.Lupinice nimajo kaj delati v tej zmesi,saj je celoten okus trpek prav zaradi lupinic.Se jo bom delala,a brez lupin.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4733

Objavljeno 24.11.2008 ob 10:41

Sem že kar nekaj marmelad s pomarančami, limonami in mandarinami naredila v zadnjem času, najbolj dobra za moj okus pa je iz runde, ko sem dodala tudi lupino (pomaranč in limon). Čisto tanko olupljeno sem kuhala kar kakšnih 15 minut, se mi zdi, da je bila res mehka, nato sem jo naseckala na majhne rezančke in kuhala z ostalimi sestavinami. Super aromo naredi lupina!

V marmelade nisem nikdar dodala vode.

Božanska je s speculass začimbami in koščki čokolade, skoraj enako dobra pa le z ingverjem in cimetom.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 24.11.2008 ob 14:43

Vesel

Zgornjoi izjavo Ognjič podpišem, podčrtano, čeprav njene marmelade nisem sposkusila (še). In prava marmelada iz agrumov mora malo pogreniti, vsaj meni je taka prava.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.