Pomarančno - limonina marmelada

marmelada prijetnega okusa z lupinicami citrusov

mamaF  Izvor: You Tube
Pomarančno - limonina marmelada
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pribl. 3 litre marmelade

6 - 8 neškropljenih pomaranč

6 neškropljenih limon

pribl. 3 l vode (odvisno od količine sadja)

1 - 1,5 kg sladkorja

1 - 2 vrečki želina - po želji*

oster nož

merilna posoda

velik lonec

Postopek

1. Sadje operemo in osušimo. Obarvano lupino pomaranč in limon na tanko olupimo in zelo na drobno sesekljamo.

Sesekljane lupinice damo v manjši lonec, zalijemo z vodo, toliko, da so dobro pokrite in na štedilniku zavremo. Vrejo naj 5 minut, nato vodo odcedimo in zavržemo. Lupinice vrnemo v lonec, zalijemo s svežo vodo in spet prevremo ter odcedimo. Postopek ponovimo še enkrat (torej skupaj trikrat).

2. Pomarančam in limonam odstranimo vso belo lupinico in peške ter jih na drobno sesekljamo (jaz sem jih kar s paličnim mešalnikom).

Sadno maso stresemo v merilno posodo, dodamo prekuhane lupinice in izmerimo njeno prostornino (meni je naneslo 1,5 litra).

3. Sadno maso pretresemo v večji lonec ter ji dodamo 2 krat toliko vode, kolikor je mase (v mojem primeru 3 litre). Gospod v priloženem videu je dodal kar 3 - kratnik vode, meni se je to zdelo odločno preveč, pa sem količino zmanjšala.

Pokrijemo in postavimo v hladilnik za vsaj 12 ur (čez noč).

4. Naslednji dan vzamemo lonec iz hladilnika in vsebino odkrito segrevamo do vrenja. Vre naj 45 minut do 1 ure, da kar precej vode izhlapi.

5. Medtem operemo kozarčke in pokrovčke in jih pripravimo za polnjenje. Sama jih v pečici segrejem na 100 stopinj.

Natehtamo sladkor in ga v kovinski posodi segrejemo kar v pečici, ko segrevamo kozarčke.

6. V vrelo sadno maso začnemo ob stalnem mešanju dodajati sladkor (če bomo uporabili Želin, ga vmešajmo v sladkor), da se lepo raztopi. Marmelado kuhamo, dokler se ne začne gostiti - to lahko traja tudi pol ure ali več.

7. Kozarčke vzamemo iz pečice in vanje polnimo še vročo marmelado. Zapremo s pokrovčki, postavimo nazaj v izklopljeno pečico in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Lahko pa polne kozarčke postavimo kar na pult in počakamo, da se počasi ohladijo pokriti z odejo.


Opombe

Recept je malo po moje prirejen s filmčka, ki sem ga našla na

YouTubu.

1. Kljub temu, da se mi pri neškropljenem sadju to sicer ne zdi potrebno, sem se delno držala prvega navodila in dvakrat (namesto predpisanih trikrat) prevrela lupinice. Morda je predhodno kuhanje lupinic dobro zato, da se zmehčajo....ne vem. Res pa je, da kuhinja potem zelo lepo diši! Naslednjič bom uporabila kar "surove".

2. Na lastno pest sem zreducirala količino dodane vode (2-kratnik sadja namesto 3-kratnik, kot je v originalu), ker se mi je zdelo, da bo sicer vse skupaj preveč vodeno. Poskusite in presodite sami. Malo mi je sicer nelogično, da najprej vodo dodajamo in jo potem z izparevanjem odvzemamo, pa naj bo za tokrat.

3.*Tretja stvar je Želin. Sami citrusi vsebujejo veliko pektina, vendar sem bila prav zaradi toliko dodane vode malo skeptična in sem ga v sladkor dodala 1 vrečko. Na koncu sem videla, da to ne bi bilo potrebno, saj je moja ohlajena marmelada zelo čvrsta - kot trd žele.

Sklep: po mojem mnenju dodatna želirna sredstva res niso potrebna, marmelada bi bila dovolj gosta že brez njih.

4. Količine sladkorja nisem posebej spreminjala - kuhar v filmu da na 4 skodelice sadne mase 4 skodelice sladkorja, jaz sem za mojo maso uporabila 1,3 kg, pa se mi zdi marmelada ravno prav sladka.

Najboljša letos, pravi moj mož:))

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 24.11.2008 ob 16:54

Majdina, ti kar naredi po svojem okusu, saj nima smisla, da se človek drži recepta kot pijanc plota, če mu ni všeč rezultat :)).

Meni osebno je ta trpek, grenkast okus, ki ga dajo lupinice pri marmeladi iz citrusov neizogiben, zato jih uporabljam na veliko.

Lupinice (sicer v manjši količini) dodajam tudi v marmelado iz kakijev, ker se mi brez zdi kar nekako "plehka". Ampak to je pač moj okus, da ne bo zamere.

tadeja 13  

kuha že od: 8.11.2007

Št. objav: 226

Objavljeno 16.12.2008 ob 21:47

Sem jo delala dvakrat, prvič točno po receptu,drugič pa sem dodala 3 jabolka, obakrat pa brez želina. Težko bi rekla katera je boljša, obe sta odlični.

Lennyka  

kuha že od: 31.3.2014

Št. objav: 48

Objavljeno 31.12.2016 ob 14:33

Naredla že parkrat, pa isem komentirala in ocenla. Ocena odlično. Na 2 kg pomaranče in 0,5 kg lupinic dodala 1,25l vode in 1 kg sladkorja, kuhala pa malo časa. Rezultat odličen.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.