Priročni čili za začinjanje

v naglici in nuji izmišljen način shranjevanja pekočega čilija kot začimbe se je izkazal za zelo praktičnega

666  
    ostale jedi: dodatki jedem
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

pekoči čiliji

sol

česen

Postopek

Čilije operemo in jim porežemo peclje. Če želimo milejšo začimbo, lahko odstranimo semena. Očistimo tudi česen; oboje nasekljamo (ni treba prav na drobno). Zložimo v kozarec za vlaganje ali drugo primerno posodo, vmes izdatno solimo (ugibal bi, da sem dal po prostornini le nekaj manj soli, kot je bilo česna in čilija). Kozarec shranimo v hladilniku.

Čez nekaj dni se bosta česen in čili zjokala - spustila sok. Nikar ga ne odlivajmo; vsebine kozarca se lotimo s paličnim mešalnikom, dokler ne spominja na frutek (po videzu, jasno, hehe).

Hranimo v hladilniku; jedem dodajamo po noževih konicah (ljubitelji pekočega pa po žlicah) na samem koncu kuhanja, toda dobro premešamo! Pri kuhi upoštevamo, da je tako pripravljen čili zelo slan.


Opombe

Shranek je nastal, ko sem bil zdoma, imel pa pri roki nekaj izvrstnega čilija ter česna, skoraj cel kilogram soli in prazen kozarec od marmelade. Čili in česen sem nasekljal in solil ter se odpravil domov. Doma sem, da bi bila zadeva bolj priročna za začinjanje, vse skupaj na fino zmlel.

Odlično se obnese za začinjanje vsakovrstnih omak in juh, z malo spretnosti pa tudi solat in prelivov zanje. Jedi, ki zahtevajo daljše kuhanje začimbe, je bolj smiselno začinjati s čilijem v prahu.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 12.10.2010 ob 7:43

Hvala za idejo! Koliko časa pa to lahko hraniš v hladilniku? Se bojim, da lahko splesni.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 12.10.2010 ob 20:50

Sam hranim takole že od srede avgusta in ne kaže znakov plesnenja, niti jih ne pričakujem - koncentracija soli je le prevelika za kvarnike.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.