zdrava "kavica" malo drugače

nadomestek kave, ki ga lahko brez težav pijemo tudi pozno popoldne, če nam prava kava takrat povzroča težave

    napitki: brezalkoholni
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 5 minut 5 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 zvrhana čajna žlička kakava (po možnosti presnega)

1 čajna žlička kokosovega sladkorja

1 kavna skodelica vode

Postopek

Vodo s kokosovim sladkorjem zavremo, nato jo odstavimo, dodamo kakav ter postrežemo. Po želji lahko dodamo še cimet, vanilijo, mleko, smetano, potresemo z mletimi oreščki..


Opombe

Ena skodelica ima cca. 40 kcal

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rebecca  

kuha že od: 19.3.2002

Št. objav: 2739

Objavljeno 17.7.2015 ob 15:51

napitek je cisto soliden kakav, o zdravih nadomestkih imam itak svoje mnenje. Me pa v resnici zanima, ce se kakav z vrelo sladko vodo res lepo razpusti. Vcasih sem ga namrec kuhala podobno kot puding, se pravi zmesas kakav in sladkor nato dodas malo vode in vmesas v vrelo vodo, pocakas da zavre in ohladis. Sicer so rade nastale grudice.

sweet T  

kuha že od: 29.4.2013

Št. objav: 39

Objavljeno 17.7.2015 ob 18:43

Rebecca kar se tiče kakava je zelo odvisno katerega uporabiš. Nekateri se zelo lepo razpustijo (npr. manjmasten iz hoferja), pri presnem pa je ponavadi najprej treba kakav zmešati z manjšo količino mleka, da se razpusti.

Glede zdravja pa tako: ne pravim, da prava kava ni zdrava. To je bolj stvar posameznika, kakšnim prehranjevalnim smernicam verjame in seveda kako prava kava vpliva na njegovo počutje. Osebno sem prepričana, da je najbolje uživati tisto, kar nam pač paše. Ta "kavica" ima pridevnik zdrava zato, ker ne vsebuje belega sladkorja in ker je kakav zelo zdravo živilo, posebno presen. Tudi s projo ni nič narobe, meni le njen okus ne odgovarja, zato si raje nadomestek kave pripravim na svoj način. Napitek je sicer zelo primeren za pitje zvečer, če si zaželimo kave, vendar potem ne moremo spati. To je pa tudi vse in ne razumem, kaj imate nekateri tako proti tem receptu. Če vam alternative in razne zdrave zadeve niso všeč se v to pač ne poglabljajte pa bo stvar rešena.

Lep pozdrav vsem.

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 18.7.2015 ob 0:22

Kava tako ali tako ne vsebuje sladkorja.

Ce si zazelim kave, pijem kavo. Tako kot ce si zazelim steak, ne bom jedel soje ali cicerike.

limnol  

kuha že od: 16.11.2001

Št. objav: 5188

Objavljeno 18.7.2015 ob 7:51

Kava ali kakav, oba sta poživili in tu glede zdravja ni kake razlike. Ravno tako pa tudi ne pri sladkorju. Kokosov sladkor vsebuje 70 - 80 % saharoze, preostanek sta pa glukoza in fruktoza v različnih razmerjih. Kar je še preostanka mineralnih snovi in inulina, jih je v eni žlički tako nepopisno malo, da nima prav nobenega učinka oziroma sladkor zdravilnost več kot učinkovito kompnezira s svojo "škodljivostjo". Ravno tako, kot če misliš, da je himalajska sol bolj zdrava od "navadne" morske. Saj verjameš lahko - na zdravju se pa vseeno nič ne pozna.

Se pravi, da edino, kar šteje, ostane vprašanje, ali je napitek dober ali ne. Enim je zaneljivo všeč, enim pa ne, tako kot prav vsi ostali recepti.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.