Ščuka v limoninem maslu

prefinjeno okusno

omnivor  Izvor: Slovenija - jasno
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 lačne jedce

ščuka 2 - 2,5 kg

15 dag masla

1 limona

1 velika žlica kaper

1 slana sardela ali inčun

2 dl ribje osnove

1 mala žlica škroba

2 veliki žlici kisle smetane

muškatni orešček

timijan

sesekljan peteršilj za serviranje

Postopek

Najprej ujamemo primerno ščuko in jo očistimo. Ker je riba precej sluzava, jo polijemo s kisom in pustimo tako 5 minut, da se lažje razluska. Nato jo filetiramo: položimo jo na desko, prej jo dobro obrišemo s papirnatimi prtiči, primemo za rep in zarežemo z zelo, zelo ostrim filetinim nožem po hrbtu od repa do glave do kosti. Izrežemo hrbtno plavut po obeh straneh, prav tako spodnjo predrepno plavut. Nato odrežemo zgornji filet: z nožem prepičimo na koncu odprte trebušne votline in potegnemo proti repu in odrežemo od kosti. Potem odrežemo še proti glavi, izrežemo prsne plavuti in odločimo prvi filet. Ribo obrnemo in postopek ponovimo. Oba fileta razrežemo na kose širine dlani.

Filete rahlo nasolimo in pokapljamo z limono. Razsoljujejo naj se cca 1/2 ure.

Medtem iz ostankov od filetiranja (glava in hrbtenica) skuhamo nevtralno ribjo osnovo.

V ponvi raztopimo maslo na rahlem ognju in na hitro ocvremo filete, ki smo jih poprej obrisali do suhega in povaljali v moki - največ 5 minut! Temperatura naj bo nizka, da se maslo ne bo prežgalo! Ocvrte filete shranimo na toplo, npr. v mlačno pečico.

Maslo, na katerem smo pekli ribo, precedimo skozi gosto sito ali tkanino, da odstranimo tropince, ga vlijemo v kozico, ki naj bo dovolj velika, da bodo vanjo šli vsi kosi ocvrte ribe. Po potrebi dodamo še svežega masla.

V ribjo osnovo (ohlajeno!) dobro vmešamo škrob (s paličnjakom, da ne bo grudic). Vlijemo na maslo, ki ga grejemo na majhnem ognju in mešamo z metlico, dodamo sok pol limone, lahko tudi zelo malo limonine lupine, zelo fino sesekljane kapre in filet, timijan (kar korajžno) in muškatni orešček. Kisla smetana je opcijska, v primeru, da se odločimo zanjo, jo dodamo nazadnje in dobro premešamo. Končno vložimo ocvrte filete in jih na zelo zelo majhnem ognju kuhamo pokrite še 5 minut.


Opombe

Ne pretiravajte s količino limoninega soka!

Solite skrajno previdno, saj je večina sestavin že slana!

Postrežemo na ogretem krožniku, priloga je kuhan krompir - brez zabele, ker je dosti maščobe že v jedi.

Zraven se bo prilegel kozarček suhega belega - l. rizling, šipon...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 13.5.2014 ob 13:11

hehehe, malo sem se nasmejala začetnemu delu recepta ... najprej ujamemo ščuko :) (s povdarkom, da mora biti še primerna) ... mislim da je tu potrebno receptu dodat konkretno mero navodil za lovljenje ščuke, pa še ne bo uspelo in pa omeniti strošek ribolovne karte in opreme :)

ščuka je sicer res okusna riba, ampak prideš do nje samo, če poznaš kakega ribiča, ki jih lovi in imaš dobre odnose z njim :)

tako da bi mogoče bilo za dodat, katera riba lahko, če je mogoče, nadomesti ščuko :)

omnivor  

kuha že od: 6.8.2010

Št. objav: 24

Objavljeno 13.5.2014 ob 13:42

Hja, saj ravno zaradi pomanjkanja tovrstne ponudbe v ribarnicah v SLO sem napisal, da jo ujemite... malo tudi za šalo. Velikost pa takole: riba naj bi bila "žive vage" okoli 2,5 kg. Izgleda veliko, a računajte, da je treba odstraniti drob, ima precejšnjo glavo, odstranite tudi hrbtenico in plavuti - pa to ne gre v nič, ker iz tega skuhate ribjo osnovo (ko je kuhana, imate še finega meseka za obirati s kosti...) Tko boste dobili kakšen dober kg filetov.

Zelo imenitno lahko ščuko nadomesti smuč, ki ga včasih dobite tudi v ribarnicah (cena: primerljiva z zobatcem ali šampjerom). Če ste kje v JV Sloveniji, imate blizu Zagreb - tam ga gotovo dobite v ribarnicah.

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 13.5.2014 ob 14:38

Ščuko občasno lahko dobite v ribarnici centralne ljubljanske tržnice.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.