Hobotnica iz pečice

Senior  
Hobotnica iz pečice
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4,6
  • Zanimivosti

Sestavine

večja hobotnica (ali dve manjši)

1 dcl olivnega olja

1 dcl sončničnega olja

3 srednje velike čebule

4-5 srednje velikih krompirjev

1 dcl belega vina

peteršilj

žlička "vegete"

sol in poper po okusu

Postopek

Potrebujemo kovinsko posodo s pokrovko, lahko tudi večjo jensko posodo s pokrovom ali pa "črepinjo".

Čebulo drobno nasekljamo in stresemo na dno posode. Dodamo olupljen in na štiri kose narezan krompir ter potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. Na vse to položimo očiščeno hobotnico, zalijemo z obema vrstama olja, po okusu solimo in popramo, prav tako po okusu dodamo "vegeto" ter zalijemo z belim vinom. Posodo pokrijemo s pokrovom, jo potresemo, da se sestavine premešajo in damo peči v pečico, ogreto na okoli 180 °C za približno 1,5 do 2 uri. Pred koncem pečenja hobotnico "prevalimo" pod krompir, da se še malo zmehča v olju.


Opombe

Na enak način lahko pripravimo tudi sipo ali lignje.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mzmdbt  

kuha že od: 10.10.2007

Št. objav: 3

Objavljeno 18.11.2007 ob 12:58

včeraj smo se prav mastili z sipami na ta način. njami

neznan uporabnik

Objavljeno 6.1.2008 ob 17:06

Prevec cebule, prevec olja, prevec vina. Skuhano tocno po receptu-nikoli vec. Katastrofa.

Kljub temu, da sva zaljubljena v morsko hrano. Ni vredno poskusiti.

Romanček  

kuha že od: 23.2.2008

Št. objav: 1

Objavljeno 26.2.2008 ob 11:57

Probajte to..., ne sekljajte čebulo, ampak jo dajte zraven kot bolj grobe kolobarje, dodajte še 2 paradižnika prerezana na pol in samo olivno olje! Pa toliko tekočine (vina ...), da se ne kuha, ampak bolj peče. (Sej to ni golaž) dejte še tri česne noter ( Samo jih stisnite z žlico, da se malo odpre, ne jih nasekljat!).

Girlica  

kuha že od: 11.9.2001

Št. objav: 31

Objavljeno 15.3.2008 ob 15:51

Zelo vesel

Super, samo naslednjič ne bom solila...

lunastar  

kuha že od: 30.11.2007

Št. objav: 8

Objavljeno 27.8.2008 ob 10:44

Mene pa zanima ali ima muškatna hobotnica kaj drugačen postopek priprave? Jo lahko prej skuham in potem dam pečt in za koliko časa? Kakšna je razlika, če jo pokrijem z alufolijo? Kaj pa naredim z tisto "vrečico" zadaj ki so jo očistili?Prosim za odgovor, ker hoba že čaka!

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 27.8.2008 ob 11:20

Vsem, ki ste bili razočarani sporočam mojo verzijo: na dno pekača dan krompir narezan na kolobarje. Nanj dam hobotnico. Vse skupaj poškropim z malo olivnega olja (če ga kdo ne mara naj da drugo ) in še z belim vinon. Res samo poškropim, za aromo. Ne doam nič drugega, ne čebule, ne česna saj je to čisto odveč . Še najbolj odveč pa je sol ,kot ste mnogi sami opazili. Hobotnica vsebuje ogromno vode in ta je slana. Tudi popra ta jed ne potrebuje. Sploh pa ne Vegete (se kar naježim ,ko jo vidim v receptu za tako plemenito jed ) In potem se ta reč peče. Nikoli je še nisem pekel pokrite ! Peče se od ure do dveh. Hobotnica je pečena ,ko z njenih lovk za lahkoto odtsranimo prilepke,ki jih zavržemo, to se pravi, da jih olupimo. To je vse. Spet zelo preprosto a božansko.

Lp

1000AN  

kuha že od: 13.1.2006

Št. objav: 68

Objavljeno 27.8.2008 ob 20:32

Se popolnoma strinjam kar se tice vegete. V moji kuhinji je ni. Hrana mora imeti okus po sestavinah in pika. Jaz sicer hobotnice se nisem pekel v pecici, vendar me je zmotilo to, da si rekel naj priseske zvrzemo. Zakaj? Domnevam, da se v pecici prezgejo in niso za jest. Zelo rad imam soloato iz hobotnice, vendar jo raje skuham sam, ker vecina ljudi priseske olupi in zavrze. Le-ti imajo izredno dober okus in zame je solata brez njih pusta.

LP

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 28.8.2008 ob 11:42

Če imaš priseske rad , jih pač pojej. Ni nič narobe s tem. Praviloma pa se olupijo in zavržejo, tako delajo vsi, tudi Dalmoši ! Me pa zanima, 1000AN, če daš v lonec k hobotnici plutovinast zamašek, da se skupaj kuhata. Skuhal sem že kar nekaj teh glavonožcev, pa še vedno ne vem kaj je s tem zamaškov. Ali to res kaj pomaga, da se hoba prej zmehča ali ne. To so me učili moji Lastovčani ampak sem vedno imel občutek , da se delajo malo norca z mene s takimi nasveti in se mi potem za hrbtom veselo režijo. Kdo bi vedel. Ne mofrem trditi, da se je zaradi zamaška hobotbica kaj prej skuhala. Torej, ti uporabljaš ta trik ?

LP

simond  

kuha že od: 6.4.2007

Št. objav: 60

Objavljeno 1.3.2009 ob 15:41

He he, zamašek.

Definitivno se ne skuha pej, sem sam preizkusil, kuhal se hobotnico 8 kg, in dem jo moral kuhati v 2 loncih, in ve enega sem doodal plutovinasz zamašek, pa ni bila nič prej kuhana.

Malo prej je mehka, če jo natolčeš z lesenim datom, prej, da jo daš kuhat.

Jaz jo potolčem samo če jo pečem, ko jo kuham za solato si pa vzamem čas in jo počasi kuham, priseskov tudi jaz ne zavržem.

Pečem jo pa tudi jaz tako kot je napisal Hedonist - brez čebule in z malo olja in vina, na dno dosam samo krompir, včasih dodam nekaj celih korenčkov.

redola  

kuha že od: 24.4.2009

Št. objav: 2

Objavljeno 11.5.2009 ob 10:47

Hobotnica mora biti kuhana optimalno, da ostane kompaktna, saj je prekuhana hobotnica nitkasta in razpada. Najlažje preizkusimo tako, da v najdebelejši del lovke zapičimo zobotrebec, in če sama zdrsne iz njega je zagotovo kuhana!

Razlika med "običajno" in Muškatno hobotnico je v njihovem živlenskem okolju; muškatna živi na pesku, "običajna" pa na skalah,( zato sta tudi različne barve) poleg tega je muškatna manjša in nekoliko blažjega okusa, skuha pa se približno 20 % hitreje.

uporaba kože in vsega ostalega je stvar okusa, večinoma pa se naj bi odstranjevala samo pri pripravi hobotnice v solati. Najbolj učinkovito mehčanje je zamrzovanje (očiščene)!!! hobotnice; brez bojazni lahko tudi dvakrat!

Greh je ne uporabiti vode v kateri se je kuhala, saj je odličen fond za razne morske rižote ali testenine, celo pri odličnem Šavoru se jo lahko uporabi, seveda vse previdno.

Lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.