piknik,pečenje,kruh

Koruzni kruh - slasten na kvadrat

vanjatajnsek  Izvor: Slovenija
Koruzni kruh - slasten na kvadrat

Sestavine

10 - 15 dag koruzne instant polente

0,9 kg gladke bele moke

2 žlički soli

1 žlička sladkorja

4 žlice olivnega olja

1 vrečka suhega kvasa

topla voda

Prvi dodatki:

čebula (količina po okusu)

slanina (količina po okusu)

Drugi dodatki:

bučnice golice (količina po okusu)

sezam, laneno seme,...

Postopek

Instant polento skuhamo v slani vodi in pustimo, da se nekoliko ohladi. Ta čas zmešamo gladko belo moko, sol, sladkor, olivno olje, 1 vrečko suhega kvasa in cca 3 dcl tople vode (odvisno, kako suho moko imamo). Temu dodamo delno ohlajeno, kuhano koruzno polento in zamesimo mehko (!) testo. Jaz mesim z mešalnikom - kavlji za testo cca 10 -15 minut. Pustimo, da vzhaja v pokriti posodi 1 uro. Potem zvrnemo testo na pomaščeno desko ali kar na kuhinjski pult in prerežemo na polovico. V eno polovico zamesimo na drobne koščke narezano, prepraženo čebulo in slanino, v drugo pa prepražene bučnice - golice, sezam,... vsako polovico testa še malo pregnetemo in damo vzhajat v pekač s peki papirjem. Hlebčka nekajkrat zarežemo, sicer nam bosta med peko skorji počili. Naj vzhajata še 30 minut. Ta čas ogrejemo pečico na 230 stopinj. V pečico vstavimo posodico z vodo. Na tej temperaturi pečemo kruh 15 minut, nato pa še 50 minut na 180 stopinjah. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz posode in ga zavijemo v krpo - pazimo, da ne bo imela vonja po mehčalcu, sicer bo kruh zanič.


Opombe

Na ta način pečem kruh že vrsto let in vedno znova je super. Seveda dodatki niso obvezni, niti jih nimamo vedno pri roki, pa tudi pašejo ne k npr. marmeladi ali medu. Testo je dokaj mehko, zato ga dajem peči v posodo - pekač. Lahko ga pečemo kar na pekaču, ki je v pečici, vendar bo bolj nizek.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 6.11.2010 ob 9:02

Oprosti, nisem opazila vprašanja.

Kruh se zavije v suho krpo. Pazi, da ne bo imel vonja po mehčalcu oz. čistilih.

lp,

janjakosenina  

kuha že od: 21.3.2003

Št. objav: 9

Objavljeno 12.1.2011 ob 13:35

Zelo vesel

ODLIČEN KRUH.....

barbi982  

kuha že od: 15.5.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 15.5.2011 ob 19:00

naredila tudi jaz... vsem je zelo všeč le mene je par stvari motilo, ker sem verjetno naredila napako... delala sem z 1 kocko svežega kvasa in se ga je kar precej čutilo...potemtakem moram drugič zmanjšat količino in malce cveč sladkorja dodat...glede ostalih sestavin in količin sem se držala recepta ampak mi je šlp očitno nekaj narobe, saj sem v začetku ko sem želela zmiksati vse sestavine, razen polentet, dobila eno težko shuho gmoto ... nato dodajam polento in je ta gmota še vedno trda in težka, tako da je mešalnik skorajda izdihnil, zato sem se lotila kar starega načinja.. gnetenja... dodala sem še ene 2-3 dcl mleka in zadeva je postala prepacasta. Zdej ne vem al mora bit ta gmota res tako težka in zbita da matra mešalnik al je šlo kaj narobe? In ker je bilo testo precej pacasto, da se mi je kar lepo prijemal na roke, sem dodala še nekaj moke.. vendar očitno premalo, saj se mi je kruh zdel po peki preveč moker, ko ga začneš jesti. Drugi so ga hvalili, samo meni ni bil čist tak kot bi moral biti in to pomoje zaradi tega ker sem dodala 1. preveč kvasa in 2. dodatne dodane količine tekočine mleka? So moje ugotovitve pravilne? Drugače vse štima, tud vaše slikce izkazujejo res dober kruh, samo jaz sem nekje nardila napako.

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 16.5.2011 ob 16:44

"sem v začetku ko sem želela zmiksati vse sestavine, razen polentet" Ne, ne, brez polente pač ne gre - polenta mora biti precej redka - jaz včasih vodo, ki mora biti v testu kar vlijem zraven že kuhane polente - tako se še prej ohladi in polenta rata še bolj redka -potem ni bojazni, da bi ratala "težka suha gmota". Ubogi mikser ;-) Verjetno se ti je potem podrl ves sistem, ko si dodajala moko, pa 2-3 dcl mleka - a še poleg predpisane vode? Upam, da ne. No, masa je precej mehka in ni ravno za na roke gnesti. Mogoče potem drugo rundo, ko je potrebno testo le na hitro pregnesti, sicer se ti preveč lepi in leze... Če se meni "ponesreči" preveč mehko testo, ga dam vzhajat v pleter, ki ga "oblečem" v naoljeno vrečko in potem, ko hlebček vhaja, ga kar zvrnem v pekač in nič ne dotikam z rokami.

Res upam, da ti bo drugič uspelo.

barbi982  

kuha že od: 15.5.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 23.5.2011 ob 12:50

ja točno to sem naredila in točno to sem si takoj trekla da to ni blo najbolj pametno kar sem nardila:) bo drugič bolje:)

marijajak  

kuha že od: 13.12.2009

Št. objav: 116

Objavljeno 5.9.2011 ob 7:41

Odlično! Končno dober kruh. Meni je celo boljši kot opevani Kruh brez gnetenja.

S polento sem imela nekaj težav, ker sem bila živčna in sem vso naenkrat vsula v krop in potem so se seveda naredile grudice. Pekla sem ga točno po navodilih in tudi količin sem se v celoti držala (le dodatkov nisem dodala). Ponavadi so moji kruhi taki, da so ali zbiti ali neslani ali nezapečeni ali tak, kot bi jedel pesek. Ta je bil prvi doslej, ki ni bil tak.

Moja ocena je 5. Priročen, dokaj hiter, okusen in zares sočen kruh.

anne85  

kuha že od: 21.4.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 6.11.2011 ob 19:41

Vesel

Kruh je uspel super!

Polovico sem ga spekla v krušni peči (za probo), polovico pa v pečici. Izpustila sem dodatke, a jih bom naslednjič gotovo dodala. Kruh je bil tudi čez dva dni še zelo dober in nič suh.

Imam pa pripombo glede imena "koruzni kruh" - res je mala količina polente, a okusa po koruzi sploh ni bilo čutiti. Je tudi pri vas tako?

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 23.11.2011 ob 13:48

Lepo, da ti je kruh uspel. Koruzni kruh je izredno zbit, trd, grenek. Pravzaprav sploh ne vem, če se ga da narediti iz čiste koruzne moke. Torej uporabljam mešanico - poizkusi z večjo količino polente - morda ti bo bolj všeč.

Lep dan,

http://zaspancki.si/

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 24.11.2011 ob 18:35

Po vseh prebranih pohvalah, sem ga morala tudi jaz preizkusiti...mmmmmm...nisem umetnik peke kruha, kruh že spečem in je užiten a je ponavadi trd ko kamen...no tale kruh pa je naravnost božanski , torej meni je uspel božanski kruh, prav ponosna sem sama nase. Velik lajk!!! In velika petica :) Naredila brez dodatkov in s koruznim zdrobom, ker je bil pri hiši

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 25.11.2011 ob 16:07

Oh, to pa je res lepo. Jaz dolgo časa nisem hotela peči kruh - nobenega, ker se mi je zdelo, da bom imela najmanj smrtni greh, če mi ne bo uspelo. No, nekega dne pa sem se le odločila - in zdaj najraje pečem takšne in drugačne kruhke, štručke, hlebce,...

lp

http://www.zaspancki.si/

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.