Sočen koruzni kruh s pomočjo kruhomata

zelo rumen, sočen koruzni kruh

Katja D  Izvor: moj recept
Sočen koruzni kruh s pomočjo kruhomata
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2 približno polkilogramska hlebčka

2 dl instant polente

8 do 8,5 dl gladke bele moke

4,5 dl vode

2 žlici sončničnega olja

2 čajni žlički soli

1 čajna žlička sladkorja

1,5 čajne žličke instant kvasa

Postopek

Osoljeno vodo zavremo. V vodo stresemo instant polento in jo ob stalnem mešanju kuhamo 2 minuti, potem jo odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

Še toplo polento damo v kruhomat. Dodamo sladkor, olje in 7 dl moke. Kruhomat nastavimo na program za gnetenje in vzhajanje testa in ga vklopimo. Počakamo nekaj minut, da kruhomat dobro zmeša vse sestavine, potem dodamo še instant kvas. Pustimo, da kruhomat testo do konca pregnete in vzhaja.

Vzhajano testo stresemo na delovno površino in vanj ročno vgnetemo še 1 do 1,5 dl moke, da dobimo mehko, še malce lepljivo testo. Potem testo razdelimo na dva dela, iz vsakega dela oblikujemo hlebček ter oba hlebčka položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Hlebčka na vrhu nekajkrat zarežemo z nožem. Pekač damo v hladno pečico. V pečico postavimo še posodico z vodo in temperaturo pečice nastavimo na 230 stopinj. Ko pečica doseže 230 stopinj, hlebčka pri tej temperaturi pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj in hlebčka pečemo še približno pol ure.

Pečena hlebčka vzamemo iz pekača in ju ohladimo na rešetki.


Opombe

Recept je nastal, ker smo si pri kruhu, pečenem po tem receptu: http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=12347, zaželeli kruh, ki bi imel še večji delež koruze. Količino sestavin sem določila z eksperimentiranjem. Recept je tak, da testo lahko dobro zgnete in vzhaja moj kruhomat, ki je v osnovi namenjen peki 500 do 1000 g kruha. Moj kruhomat ima tak program za gnetenje in vzhajanje kvašenega testa: 5 minut malo meša, 5 minut pusti počivati, 20 minut temeljito meša, potem pa še eno uro vzhaja.

Kot to opisuje recept, del moke v testo sama ročno vgnetem. To storim zato, ker je testo iz količin, ki jih kruhomat še zmore dobro zgnesti, po vzhajanju za moj okus preveč lepljivo (domnevam, da polenta pri vzhajanju spusti malo vode) in se pri vzhajanju v pečici in sami peki potem preveč razleze po pekaču. Če nekaj moke ročno vgnetem, se temu problemu izognem.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

alenka5  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 196

Objavljeno 21.6.2010 ob 10:34

Včeraj sem se lotila tegale kruha, moram priznat, da mi do zdaj še nikoli ni uspel koruzen kruh (pa mi ostale stvari kar uspejo, od tort do kakih bolj kompliciranih stvari) in ravno zato sem bila jezna sama nase. Ko sem sestavine pripravila, sem bila prepričana, da je v receptu napaka, da je premalo tekočine, saj sem imela polento, zraven pa cca. pol kile bele moke. Pa sem zaradi previdnosti zadevo prestavila iz kruhomata (da ne bi crknil zaradi pregostega testa) v multipraktik. In glej ga zlomka, stvar ni bila čisto nič pregosta, po vzhajanju sem brez problema dodala še tisto moko, ki se vgnete ročno, pekla sem kot je navedeno v receptu - kruh v mrzlo pečico...

Prvič mi je koruzni kruh uspel, kot je treba in zdaj vem, da je bilo narobe to, da sem ga vedno mesila v kruhomatu ali v multipraktiku in testo je bilo očitno premehko oz. je res, da se koruzna moka nekako "polula". Zgleda da je caka v tem, da na roke vgneteš tisi preostanek moke. No, zdaj bi rada čimprej probala še s poparjeno moko in če ima avtorica tega recepta kak namig glede količin, bo zelo prav prišlo.

Hvala za recept, predvsem pa je zadovoljena moja trma, kar mi veliko pomeni. Ocena je čista petka.

lp

Alenka

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 21.6.2010 ob 14:46

Vesel

Alenka, me veseli, da ti je kruh uspel

Glede koruzne moke pa ti ne morem svetovati, ker koruzni kruh vedno delam kar s polento. Tudi jaz sem imela z njim probleme, dokler sem uporabljala moko.

ssilva  

kuha že od: 23.2.2005

Št. objav: 428

Objavljeno 21.6.2010 ob 19:17

alenka5, poskusi speči kruh po receptu iz baze "Pol koruzni kruh

kruh iz bele in koruzne moke", avtor ssilva.

LP Silva

alenka5  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 196

Objavljeno 22.6.2010 ob 8:30

Ja, hvala za namig, ampak sem zelo skeptična glede količine kvasa. 9 g. se mi zdi pa na 1,5 kg moke absolutno premalo. Prvotni recept je bil na 90 g, kar je sicer precej, vseeno pa bolj logično. Torej, koliko kvasa je v pol koruznem kruhu?

hvala in lep pozdrav,

Alenka

ssilva  

kuha že od: 23.2.2005

Št. objav: 428

Objavljeno 24.6.2010 ob 6:10

alenka5, seveda imaš prav - 9 dekagramov in ne gramov! Spremembo sem oddala že zdavnaj in šele na tvoje opozorilo sedaj opazila, da še ni popravljeno. Recept sem popravila ponovno in upam, da bo sedaj OK.

Verjetno sem kaj zakvačkala...

Ampak kruh je pa resnično dober (sem imela srečo, da od tistih, ki so ga pekli nisem dobila kakšnega koruznega "cegla" v glavo). Dejstvo je, da začetnik tega verjetno res ne bi opazil in zato še enkrat hvala za opozorilo

En lep sončen pozdrav.

sharon  

kuha že od: 5.6.2004

Št. objav: 69

Objavljeno 22.5.2011 ob 11:34

Tudi sama že nekaj časa iščem tapravi recept za koruzni kruh in do sedaj ni bilo pozitivnega uspeha. No, včeraj sem pa slučajno našla ta recept in ga preizkusila. Rezultat - do sedaj moj najboljši koruzni kruh. Zelo mi je všeč okus, vendar mi je še vedno malenkost preveč zbit. Sicer dokaj svež, vendar kompakten. Mora bit tak ali sem kaj narobe naredila? Na koncu sem na roke vmesila le deci moke, ker je bil že tako in tako zelo gost.

sharon  

kuha že od: 5.6.2004

Št. objav: 69

Objavljeno 22.5.2011 ob 11:37

Bom naslednjič preizkusila še ta recept http://www.kulinarika.net/recepti/12347/kruh/slasten-ko

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 22.5.2011 ob 18:17

Sharon, ja ta kruh je res precej kompakten, tisti po drugem receptu pa je bolj rahel (a manj koruzen).

Tacyka  

kuha že od: 22.3.2007

Št. objav: 38

Objavljeno 8.6.2012 ob 14:23

Zelo vesel

Super koruzni kruhek! Petka. :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.