Bograč

pinki  Izvor: Slovenija
Bograč

Sestavine

Količina: 12

1,5 kg govedine (bočnik) lahko tudi stegno

40 dag svinjine

40 dag srne (divjačine)

1 dcl olja

12 čebul (srednje debelih)

5 strokov česna

5 nageljnovih žbic

1-2 čajni žlički začimb (timijan, rožmarin, šetraj) lahko mešanica "maestro" ali provansalska zelišča

2 lista lovorja

brinova jagoda

1 žlica sladke mlete paprike

žlica ajvarja

2-3 pekoči feferoni (po želji oz. okusu jedcev)

2-3 kg krompirja

2 dcl belega vina

1-2 knorr goveji kocki

Postopek

Postopek: kuhamo v 12l kotličku v naravi.

Na olju prepražimo čebulo, da postekleni, posolimo, da se spusti, mešamo in po malem zalivamo z vodo (svoje grlo pa s pivom).

Dodamo sesekljan česen in papriko, 2–3 minute mešamo ter dodamo govedino - narezano na koščke velike 3 cm! Malo premešamo ter dodamo 3–4 l vode, začimbe, ajvar. Premešamo in kuhamo eno uro in deset minut. Med tem popijemo še eno pivo in pazimo na ogenj pod kotličkom.

Dodamo svinjino in divjačino ter feferone. Ko zavre, dodamo na koščke narezan krompir in kuhamo toliko časa, da krompir izgubi ostre robove (nareznine) - ob mešanju. Poskusimo, po okusu dodamo kocko/e. Če ugotovimo, da je kuhano, zalijemo z dcl vina, povremo in postrežemo gostom! Z drugim dcl vina pa nazdravimo svoji mojstrovini.

Dober tek vam želi - avtor "Pinki"!


Opombe

Bograč a la Pinki.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mbarbe  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 186

Objavljeno 19.6.2004 ob 10:42

G. prekmurc, kako pa je naslov te vaše kulinarične knjige, kjer verjetno navajate avtohtone recepte. Bi me pa zelo zanimala gibanica. Ali je tudi kvašena gibanica avtohtona? Ta mi je sicer zelo všeč!

LP

otjasa  

kuha že od: 3.10.2004

Št. objav: 7

Objavljeno 13.10.2004 ob 1:18

Zelo vesel

Čeprav nisem znana kuharica bograča vam pa vseeno zaupam moj bograč:

Bistvo bograča je to da koliko mesa želiš skuhati, toliko čebule moraš prepražiti. Meso dodajaš po svojem okusu (goveje, svinjsko, divjačina,...). Za začimbe pa toliko: sol, poper, majaron.., paprika, gobovo juho iz vrečke dodaš na koncu, vino, krompir na koncu da se ne razkuha in na koncu ostre feferone, ki jih le nekaj časa kuhaš in jih odstraniš. Ko dodaš krompir več ne smeš mešati bograča.

Če vam je to kaj pomagalo . Če želite še kakšne racepte od naših "prekmurcev" pa kar pišite.

LP - silva

pinki  

kuha že od: 18.3.2003

Št. objav: 88

Objavljeno 27.10.2004 ob 11:54

Zelo vesel

Otjasa lepo, da zvemo še kak drugi način, zato kar objavi na KUL SLO,domače recepte saj jih bomo vsi, na kulinariki veseli.

LP

dida01  

kuha že od: 27.1.2005

Št. objav: 11

Objavljeno 7.6.2005 ob 10:23

Vesel

PINKI lep pozdrav: V nedeljo se je kuhal bograč v Gradičku pri izviru Krke na kmečkem turizmu Podržaj. bil je odličen in zvečer sem slišala. ko si stregel in se ob kotlu slikal z MATJAŽEM JAVŠNIKOM. da je to ta recept , ki je tukaj objavljen in da si bil kuhar ti, nosil si belo majico z napisom gostilna KRJAVELJ. Potem si ga kuhal tudi v Hočevju na kresovanju in veselici.Upam da dobim to potrditev pa lep pozdav.

pinki  

kuha že od: 18.3.2003

Št. objav: 88

Objavljeno 13.6.2005 ob 11:08

Zelo vesel

Dida lep pozdrav, ja bil sem jaz, drugič se kar oglasi pri meni pa bomo kakšno rekli. pa lepo se imejte.

župca  

kuha že od: 12.5.2004

Št. objav: 348

Objavljeno 8.7.2005 ob 11:45

Pinki, pozdravljen. S kolegom v službi se pripravljava, da skuhava bograč za 30 sodelavcev na prostem. Nekaj izkušenj že imava, ampak za 30 ljudi bograča še nisva kuhala. Bova hvaležna za še kakšen nasvet. Kuhala bova v kotličku na plinu. Količine v tem receptu sva množila s tri. Je še kaj, na kar bi midva ne-prekmurca morala biti pozorna?

pinki  

kuha že od: 18.3.2003

Št. objav: 88

Objavljeno 15.8.2005 ob 21:46

Zelo vesel

ŽUPCA LP se opravičujem z odgovorom kajti ves julij do danes sem bil odsoten in upam da vama je s kolegom bograč uspel in da so bili sodelavci veseli in siti in da bosta naslednjič zopet kuharja vidva.

Pajntar( PINKI)

ursnikk  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 3

Objavljeno 20.9.2005 ob 13:26

Zelo vesel

Bograč, kot ga opisuje recept je za "5", vendar sem ga sam malo spremenil. Dodal sem tudi piščančje meso ter namesto belega vina rdeče primorsko (merlot ali refošk). Nisem pa ga kuhal v "kotlu" temveč doma v loncu na štedilniku. Bil je vseeno fantastičen. Možno da zraven namesto kruha kot prilogo dodaste kruhove cmoke.

pinki  

kuha že od: 18.3.2003

Št. objav: 88

Objavljeno 3.10.2005 ob 14:23

Zelo vesel

ursnikk LP glede mesa pravijo za bograč več vrst mesa boljši je, za vino pač po okusu (ali kar imaš pri roki) pri nas oziroma pri moji ženi v prekmurju so doma pridelali vino belo, zato so uporabljali pač tisto kar je pri roki.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 4.10.2005 ob 8:40

Moram priznati, da sem se prav nasmejala ob tejle debati. Razumem Prekmurca, ki je čustveno vezan na "svoj" bograč in ga je zato tale izpeljanka malce razjezila. O (ne)avtentičnosti receptov je bilo že dosti govora, tudi sama sem se enkrat oglasila, ko je bilo "karnekaj" pod imenom tiramisu. Verjetno bi bilo najbolje, da takim modificiranim receptom damo pristavek (desni prilastek) v stilu: ... po moje, ... na način mame Francke, ... kot ga kuham na morju. Če je izvorno ime na prvem mestu, je potem tudi iskanje preprosto. Bograč je na prvem mestu, potem pa sledijo vse izpeljanke. Pravzaprav so vse jedi izpeljanke. Verjamem, Prekmurc, da je tudi v Prekmurju toliko različic kuhanja bograča, kot je gospodinj. Strinjam se, da ene stvari pač nikakor ne pašejo, vendar okusi so različni. Največja odlika Kulinarike je konstruktivna debata in kulturna izmenjava mnenj. Zato poskušajmo biti ustvarjalni v svojih pripombah in kritikah.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.