pust

Krofi

še eden izmed mnogih receptov

spela  
Krofi
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg gladke moke

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

5 rumenjakov

5 dag kvasa

½ l mleka

½ dl olja

½ dl ruma (lahko tudi več)

ščepec soli

limonina lupinica

1 pecilni prašek

Postopek

V posodo damo moko, sladkor, vanilijev sladkor, ščep soli in pecilni prašek. Na suho premešamo. V sredini naredimo jamico, damo vanjo nadrobljen kvas, žličko sladkorja in 2 dl toplega mleka ter premešamo (samo tisto, kar je v jamici). Ko kvasec vzhaja, naribamo limono, v posodo vlijemo preostalo mleko (toplo), olje, rum in dodamo rumenjake (jih prej nič ne stepamo). Gnetemo z električnim mešalnikom (nastavek za gnetenje) 10 minut, ali pa na roke 15 minut oz. dokler ni testo rahlo, voljno in se več ne oprijemlje.

Testo narahlo namažemo z oljem ali posodo pokrijemo z vrečko, da se med vzhajanjem ne naredi skorjica. Testo naj vzhaja na toplem (jaz ga dam na stol, stol pa k radiatorju oz. nad radiator, ker imam v kuhinji nizkega) najmanj eno uro, bolje 15 minut več. Ko je testo vzhajano, ga damo iz posode, na hitro pregnetemo (2-3 x), ga razdelimo na manjše dele, te pa še v manjše dele, ki jih nato v rokah oblikujemo v kroglice - krofe. Kroglice so velikosti od 7-10 dag, odvisno, kako velike krofe želimo imeti. Jaz kroglice polagam na stiropor, prekrit s prtom, krofke pa prav tako pokrijem s prtom in jih pustim vzhajati 15-20 minut samo na eni strani). Spet na stolu nad radiatorjem.

Krofe polagam v olje tako, da je vzhajana stran v olju, nevzhajana pa na vrhu. 4 minute jih pečem pokrite, nato jih obrnem in cvrem 3 minute odkrite. Cvrem na steklo keramični plošči in sicer nastavim na stopnjo 3,5, ko so pokriti in na 4, ko so odkriti. Vseh stopnje je pa 9. Je pa vse odvisno od samega štedilnika. Nekako pa velja, da so 4 minute pokriti in 3 minute odkriti.

Ko krofe položim v olje in tudi ko jih obrnem, posodo malo pretresem. Pravijo, da nastane tako lepši venček.

Ko jih vzamem iz olja, jih položim na papirnato brisačo, da le-ta malo vpije olje. Z marmelado jih nadevam, ko so topli, ko se pa čisto ohladijo, jih potresem s sladkorjem v prahu.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 19.2.2013 ob 10:29

V sredini naredimo jamico, damo vanjo nadrobljen kvas, žličko soli in 2 dl toplega mleka ter premešamo

Verjetno sladkor in ne sol..., raje popravi, da ne bo nevšečnosti...

Drugo leto, no mogoče še prej, jih naredim.

poticka1234  

kuha že od: 18.1.2013

Št. objav: 31

Objavljeno 19.2.2013 ob 10:55

Tudi jaz mislim da sol in kvas ne smeta priti v stik (tako so mene učili),ker potem kvas ne vzhaja lepo.Jaz ga dam na rob posode in šele potem ko kvas dovolj vzhaja zmešam najprej po sredini tam kjer je kvas vzhajal nato dam rumenjake in počasi vmešam tudi moko kjer je sol.

spela  

kuha že od: 31.8.2001

Št. objav: 350

Objavljeno 19.2.2013 ob 11:44

Joj! Hvala, mangobanana! Se opravičujem. Napaka pri tipkanju. Res je sladkor v jamici namesto soli. Sem že poslala popravek.

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 19.2.2013 ob 14:18

Mešaš lahko vse skupaj, tole s strogim ločevanjem kvasa in soli je že zgodovina. Na to temo je bilo na KulSlo že veliko napisanega.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.