pust

Krofi

pustna dobrota

Krofi
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine:

1 kocka kvasa Fala

1,5 dl mleka

95 dag moke

20 dag kisle smetane

10 dag sladkorja

2 vanilijeva sladkorja

1 pecilni prašek

1 dl olja

6 rumenjakov

1 jajce

3 žlice ruma

2 mali žlički soli

sok in lupinica 1 limone

Postopek

Moko presejemo, kvas Fala za sladka testa raztopimo v mlačnem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo rumenjake, jajce, kislo smetano, sladkor, vanilin sladkor, pecilni prašek, sok in lupinico neškropljene limone, rum in sol ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem dodajamo olje po kapljicah. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine res lepo povezane med seboj, da postane testo lepo gladko, svilnato in odstopa od posode. Posodo s testom prestavimo na toplo in jo prekrijemo s folijo, da se testo ne izsuši ter pustimo dobro uro vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult in pregnetemo ter oblikujemo valj. Razrežemo ga na približno 8 dag težke kose, vsakega pa nato v dlaneh oblikujemo v čim bolj gladke kroglice. Roke le toliko pomokamo, da se testo ne prijema, potem pa ne dodajamo več moke. Kroglice položimo na pomokano površino na toplo in prekrijemo s prtom.

Vzhajane položimo v vročo maščobo z gornjo stranjo navzdol in pečemo približno 3 minute na eni strani v posodi, pokriti s pokrovko. Ko se obarvajo, jih obrnemo in pečemo še na drugi strani do konca ob odkriti posodi. S penovko poberemo pečene krofe iz posode, napolnimo še vroče z marelično marmelado in ohlajene posujemo z mletim sladkorjem.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.