Jota brez krompirja

jed za na žlico za hladne dni, brez dodanega krompirja

pe3ca  
Jota brez krompirja
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  4,5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6-8 oseb

3 velike čebule

3 stroki česna

500 g prekajenega mesa

700 g zelja

ena pest makaronov

400 g fižola

2 žlički sladke paprike

2 žlici paradižnikove mezge

sol

vegeta

5 žlic moke za zgostitev

olje

Postopek

Čebulo nasekljamo in jo prepražimo na olju, dodamo nasekljan česen, da zadiši. Nato dodamo na koščke narezano prekajeno meso in pustimo 10 minut, da se prepoji. Dodamo 2 žlički sladke paprike in 2 žlici paradižnikove mezge, premešamo, pustimo par minut in prilijemo 2 dl vode. Po 10 minutah dušenja dodamo kislo zelje (če je preveč kislo, ga prej dobro operemo) in ponovno dušimo 15 minut. Prilijemo 1,5 l vode, dodamo pest makaronov in pustimo, da zavre. Solimo in "vegetamo" po okusu. Ko zavre, primešamo podmet, ki smo ga naredili iz 5 žlic moke in malo vode. Pustimo, da se zgosti. Primešamo kuhan fižol. Poskusimo makarone in odstavimo.


Opombe

Če kdo ne mara podmeta iz moke, lahko za zgostitev uporabi 2-3 krompirje. Jaz delam brez krompirja, ker jo večkrat pogrejemo (jemo jo 2-3 dni).

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 3.11.2009 ob 11:31

Vesel

Ker meso od svinjskih kotletov je ombolo...ha,ha.

Bom samo dodala, da po mojem mnenju recept, čeprav je podoben joti si ne zasluuži tako oceno.

Postavite se v kožo avtorice kako bi bilo vam, če bi dobili tako grdo oceno za recept katerega si vi mislite, da je daleč najboljši?

A ste vi pogledali oddajo z Damjanom( edino, ki mi je uspelo pogledati), ko je naredil lazanjo s kislim zelejem in mletim mesom? Je bila tudi lazanja...ha,ha

lp!

Yantares  

kuha že od: 24.10.2009

Št. objav: 111

Objavljeno 4.11.2009 ob 0:13

Vse dokler ima jed tri osnovne sestavine (kislo zelje ali repa, krompir in fižol) in je brez nekih "čudnih" dodatkov kot so testenine, ješprenj, itd jo lahko imenujemo jota... pač obstaja več različic. Če bi bilo po moje, potem bi bila edina prava tista, ki jo delamo pri nas na Krasu. Ampak nekaj tolerance pač mora biti, ne? Do neke meje seveda... :) Mogoče je brez veze, da se tudi jaz javljam tu, ko so drugi že vse povedali, ampak si ne morem pomagat... Kraševci smo ponosni na svojo joto

mambica  

kuha že od: 29.9.2007

Št. objav: 532

Objavljeno 4.11.2009 ob 5:05

Če se recept imenuje jota no.1, potem je pač že iz samega imena razvidno, da ni to klasična jota, ampak malo drugačna. Jo je pač pe3ca naredila malo po svoje. Res ne vem, čemu takšno razburjenje. V bazi je navsezadnje kar nekaj receptov, ki imajo v imenu poleg originala še "po moje" in včasih dosti odstopajo od originalne jedi. Sem pa prepričana, če bi kakšna znana članica tega foruma objavila takšen recept, bi vse takoj ploskale, kako je izvirna, da se jed kdaj lahko naredi tudi po svoje in podoben blabla... Upam pa, da ne bo takšne burne diskusije, kot je bila nekoč pri neki italijanski sladici, ko so padale celo primerjave o juhah.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 4.11.2009 ob 6:41

Žalosten

" Sem pa prepričana, če bi kakšna znana članica tega foruma objavila takšen recept, bi vse takoj ploskale, kako je izvirna, da se jed kdaj lahko naredi tudi po svoje in podoben blabla.."

To je kot pribito, mambica, pa naj se še tako sprenevedamo.

Ampak taki recepti ponavadi po silnem začetenem navdušenju kar sami zatonejo v pozabo.

Vilina  

kuha že od: 7.3.2003

Št. objav: 600

Objavljeno 4.11.2009 ob 8:14

Tule se pa povsem strinjam z vama, mambica in kozamurnik. Mogoče celo skuham tole jed, čeprav nam"klasična" jota bolje sede.

sladkosnedko  

kuha že od: 6.2.2008

Št. objav: 223

Objavljeno 4.11.2009 ob 13:09

anamarija1

če sem koga užalila z oceno se opravičujem, toda podala sem oceno na recept in ne na ime jedi. Ker imamo radi joto in jedi s kislim zeljem sem pač skuhala in pričakovala nekaj srednjega, ker mi že v štartu kislo zelje in pašta nista šla skupaj.Ker pa te mineštre,tako mi imenujemo jedi na žico, ki nimajo svojih imen (jota,ječmenka,fižolovka..)nihče pri hiši ni pojedel z luštom in je bil na koncu komentar, naj tega ne skuham več pač gre taka ocena. Sem pa tudi pokomentirala, da bi bilo verjetno bolje brez toliko moke in s kakim krompirjem.

sladkosnedko  

kuha že od: 6.2.2008

Št. objav: 223

Objavljeno 4.11.2009 ob 13:18

Yantares, a veš, da sem tudi sama Kraševka in na našem koncu damo v joto pest ješprena. Mogoče zato, ker so bile mamine tete oženjene v Trst in je bil ješprenj večkrat pri hiši in jed lepo zgosti, posebej če se je' naslednji dan.

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 4.11.2009 ob 13:37

Sladkosnedko, če mi sestavine ne odgovarjajo recepta preskočim, že, ko preberem sestavine vem ali se bom recepta lotila ali pa ne, če ti moka ne odgovorja bi jo spustila, jaz sem veliko receptov preizkusila tukaj in v petih letih se mi ni še zgodilo, da bi bil recept tako slab da bi ga z 1 ocenila ker, če ga tako oceniš pomeni, da je recept za v školjko, pa brez zamere!

Mislim, da bi zadostovalo, da bi napisala, da vam ni bilo všeč in konec!

Moram pa povedati, da se s tabo strinjam glede moke, a nista dovolj fižol pa krompir, da zgostita mineštro? Sicer je to spet stvar navade!

sladkosnedko  

kuha že od: 6.2.2008

Št. objav: 223

Objavljeno 4.11.2009 ob 13:58

Sestavine mi odgovarjajo, delala sem točno po receptu, da ne bi kaj zgrešila in rezultat je bil tak kot je bil. Lestvica ocenjevanja pa je zato, da se jed oceni ali pa se motim. napisala sem svoje mnenje in dopuščam vsem, da recept sprovate in podate oceno.

kalcicl  

kuha že od: 10.7.2005

Št. objav: 435

Objavljeno 5.11.2009 ob 1:01

CITIRAM KOZOMURNIK:"Sem pa prepričana, če bi kakšna znana članica tega foruma objavila takšen recept, bi vse takoj ploskale, kako je izvirna, da se jed kdaj lahko naredi tudi po svoje in podoben blabla.."

To je kot pribito, mambica, pa naj se še tako sprenevedamo.

Ampak taki recepti ponavadi po silnem začetenem navdušenju kar sami zatonejo v pozabo."

Se popolnoma strinjam s kozomurnik..Na žalost je tako!

Bi pa nekaj dejala tudi glede ocen.Zame je jed ocenjena z 1 popolnoma neokusna,skratka taka,ki ni užitna,kar ta jed po sestavinah sodeč sigurno je.Med ocenami od 1 do5 so še drude ocene(tako kot v šoli).

Na kulinariki sem že precej časa,sprobala sem veliko receptov in lahko rečem da z oceno 1 ne bi ocenila nobenega.Morda kakšnega z 2 ali 3,večina pa je za petico,zato hvala vsem,ki zberejo pogum in na kulinariko pošljejo svoj recept,ki jim je ljub.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.