12. jan 2005 21:38
Zdravo ! Čeprav povsod v navodilih za pripravo kefirja priporočajo čim bolj naravno mleko jaz večkrat uporabim alpsko in je O.K. mleko dam v kozarec kar iz hladilnika , gobico operem vsak dan, uporabljam vse iz plastike razen kozarca ki je steklen . Tudi kozarec je potrebno dobro oprati in ga potem splakniti z mrzlo vodo, gobice vedno spirajte samo z mrzlo vodo toplota jih lahko poškoduje. Kozarec imam na pultu in ga sem pa tja malo potresem da se gobica potopi v mleko. Pripravljam ga vsak večer , ker se pitje kefirja priporoca zvecer. V navodilih ,ki sem jih dobila priporoča se 1/4 l kefirja vsak vecer 20 dni nato 10 dni premora. Jaz se tega ne držim in ga z možem pijeva vsak dan. Če želimo prekinit za nekaj časa (dopust) damo gobice v mleko in v hladilnik tako se obdržijo kar dolgo , občasno jim zamenjamo mleko . Gobice se da posušit na platneni krpi na sobni temperaturi nikakor ne na radiatorju ali na peči. Suhe se obdržijo kar dolgo le ob ponovni uporabi jih moramo nekaj dni oživljati tako da jim vsak dan menjamo mleko dokler ne nastane dober kefir /par dni /. Isto se posuši tudi kristalčke za vodni kefir. Julija , upam da mleko ni bilo pretoplo. Gobica mora biti bela , če počrni , vemo kaj pomeni črna barva. Le posusene so rumene . LP May