20. jan 2005 13:40
zrnca so bila utrujena, ker so pripotovala zelo daleč, verjetno... Veri
20. jan 2005 13:40
zrnca so bila utrujena, ker so pripotovala zelo daleč, verjetno... Veri
20. jan 2005 13:57
Zdravo! Mleko mora biti sveže. Ali imaš mleko domače. Jaz domače mleko skuham in ga potem, ko je sobne temperature, nalijem. Če je le kakšen dan staro, se skisa. Sama ga delam v kozarcu za vlaganje s kovinskim pokrovom, pa je narejen včasih v dnevu, včasih rabi dva. Lp Tina
20. jan 2005 15:36
Kupujem sveze 2 l mleko v plastenki, ki je obstojno 14 dni. Ga nikoli ne prekuhavam (je pasterizirano). Mislite, da bi lahko bilo krivo mleko? Kefir delam v porcelanski posodi in je odkrita. Precejam pa z metalnim cedilom, ker ni mozno kupiti plasticnega (ostalo uporabljam iz plastike). Vsakic kerirjeva zrnca precedim in operem, vedno s toplo vodo. No, danes bom poskusila mleko prevreti in potem z mlacnim delati naprej. Pa tako zelo sem si zelela tega kefirja! Hvala vsem za pomoc, ce ima se kdo kaksno idejo, bom hvalezna. Veri, mislim, da so si zivalice od poti odpocile, ker sem drugic in tretjic imela pravi kefir, potem pa se je zacelo tole s kisanjem
27. jan 2005 19:50
Lep pozdrav. Jaz sem tudi imela kar naprej težave s kefirjem. A se je skisal, a se ni. je ratal, pal pa ni. Sedaj pa vzamem sveže mleko (ne obdelano, čeprav tudi rata, vendar kefir ni to kar bi moral biti), ga segrejem do vretja (ala Jamie recept za jogurt), ga ohladim ter poberem dol smetano. Gobico sperem pod tekočo mrzlo vodo. Lahko jo loviš po kefirju z žlico ali čim drugim. Vsaj moja ni občutljiva na kovino in T. Ko je oprana, jo dam k ohlajenemu mleku. Imam ga v plastični posodi, ki je pokrita zaradi zaščite pred nezaželjenimi letalci. Narejen kefir brez gobice dobro zmešam in potem spravim skozi cedilo. Če ga ne zmešaš, traja 100 let. Čisto mimogrede, a ste že ugotovili kaj za ena reč so vodni kefirjevi kristalčki in kako dolgo lahko to uživaš? Pa naj ti rastejo Julia.. Adijo juhica
28. jan 2005 1:53
Juhica, pridno pijem ali jem kefir ze nekaj dni. Mlecnega mislim. No, May mi je poslala pa se vodni kefir in gobico. Tako sedaj delam vodni kefir, melcni kefir iz kefirjevih zrnc in mlecni kefir z gobico. Vodni kefir je cudivit. Zaenkrat pijem samo to (namesto vode ali soka), okus je prijeten. Delam ga iz 2 l vode, 4zlic sladkorja, pol limone in 2-3 suhe slive (lahko so tudi fige ali rozine ali katero drugo suho sadje) in seveda kristalckov vodnega kefirja (6zlic). Navdusila sem tudi prijateljice in zdaj cakamo, da se mi bodo kristalcki toliko namnozili, da jih bom delila naprej. Drugace je z mlecnim kefirjem, ker ga tule razen mene nihce ne mara! Zaenkrat uzivam samo tistega iz kefirjevih zrnc, ker si je gobica sele dan, dva nazaj opomogla (bila je posusena). V naslednjih dneh pa bom imela ze kefir iz gobice. Potem lahko sporocim, ali je kaksna razlika. Za sedaj opazam samo, da je z gobico delo bolj enostavno, ker jo pac samo poberes iz mleka, zrnca pa precejas. Saj tisto mleko iz gobice tudi, vendar je 1x dovolj. Mislim pa, da vecje razlike med zrnci in gobico ni. Tako, s prostim ocesom je ista barva, ista oblika, isti vonj in gostota, le da je na pogled gobica ena, zrnca pa izgledajo kot da bi se gobica prelomila na vec delckov. Sedaj nimam vec tezav s skisanjem mleka. Zgleda, da sem z zivalicami nasla "skupni jezik" in so pridne! Uporabljam plasticno posodo, pasterizirano, neprekuhano mleko in pokrivam z plasticno folijo. Mlecni kefir se dela 24 ur, vodni pa 24 in vec, obicajno ga delam dan in pol (36 ur). Zorim pa v spodnjem kuhinjskem elementu. Ce kdo zeli vedeti se kaj bolj natancno, z veseljem pomagam. Imam obcutek, da sem ze postala majckeno strokovnjaka.
28. jan 2005 1:55
Juhica, ce zelis kristalcke, mi pisi... julia
28. jan 2005 19:41
Živjo, najlepša hvala julia. Imam tudi jaz oboje. Mlečnega že več kot leto, vodnega pa tudi že par mesecev. Samo mlečnega sem imela zadnje čase malo grdo, pa ga moram sedaj na novo uvajati. Te moram pohvaliti za recepte, so zelo zanimivi in uporabni. Še posebej ker so "etnično" (neslovenski) obarvani. Gredo naravnost v mojo kuharsko knjigo in na štedilnik. Pa lep pozdrav tja čez ps. a res nihče ne ve kaj za en ...... so kristalčki vodnega kefirja, mislim strokovno... juhica
30. jan 2005 2:05
Juhica in ostali, ki jih zanima kefir: nasla sem nekaj zanimivih podatkov o kefirju in mislim, da bo se koga tole zanimalo. Obstajajo tri vrste kefirja: mlecni, vodni in cajni. Mlecni se naredi iz kefirjevih zrnc ali gobice z mlekom, vodni se dela z vodnimi kefirjevimi kristalcki, cajni, ki ga imenujemo tudi Kombucha Tea ali Tea Kefir (cajni kefir). Ker smo o mlecenem ze precej pisali, bom napisala nekaj podatkov o vodnem kefirju. Najprej me je presenetilo, da se lahko kefirjevi vodni kristalcki naredijo TUDI iz gobice ali zrnc za mlecni kefir!!Potrebno pa je nekaj casa, da se slednje adaptirajo na drugacno okolje zato prenos delamo postopoma, kar pomeni, da mlecnemu kefirju pocasi dodajamo vedno vec raztopine za vodni kefir. Tako se mikroorganizmi pocasi prilagajajo in se spremenijo v vodne kristalcke (sama si to razlagam tako, da je nekaj mikroorganizmov v vodnem in mlecnem kefirju istih in v danih pogojih prevladajo tisti, ki jim doloceno okollje bolj ustreza.) Mogoce nam lahko Veri napise kaj vec o tem, ker ima kot biologinja veliko znanja s tega podrocja. Kefirji nasplosno naj bi imeli zelo veliko zdravilnih ucinkov, vodni kefir pa se posebej priporoca ljudem, ki ne marajo ali ne smejo uzivati mleka. Seveda tudi vsem ostalim. Pozitivnih sprememb pa ne pricakujmo cez noc, temvec ob rednem uzivanju vsaj nekaj casa. Tako je uzivanje vodnega kefirja se posebej priporocljivo pri: nevrozah, ulkusu, bronhitisu, sklerozi (naj bi povzrocil topljenje krvnih strdkov oz zilnih plakov), miokardnem infarktu, jetrnih in zolcnih boleznih, ledvicnih boleznih, prebavnih motnjah, anemiji, alergiji, dermatitisu in drugim koznim boleznim kot npr. ekcem. V teh primerih se zdravi z zunanjim polaganjem kefirja na prizadeto mesto. Regulira tudi visok krvni pritisk. Pripravlja se lahko z dodatkom razlicnega sadja (tudi svezega), se pa priporoca suho sadje zaradi moznosti okuzbe kefirjeve kulture z drugimi mikroorganizmi. Prav tako se priporoca uporaba plasticnega pribora (razen posode za zorenje, ki naj bo steklena). Po raziskavah so namrec ugotovili, da se lahko po daljsem casu uporabe metalnih izdelkov v mikroorganizmih akumulira aluminij, ki ga nato vnasamo v telo. V poskusni skupini z uporabo plasticnega pribora so mikroorganizmi lepse napredovali kot v primerjalni skupin z metalnim priborom. Priporoca se pitje vodnega kefirja do 3 l na dan. Za dolocene bolezni je kolicina dnevnega pitja razlicna, npr.proti visokemu pritisku 1/2l dnevno, pri ledvicnih boleznih 1l dnevno... Tudi zorenje ali fermentacija lahko poteka pd 24 ur do 72 ur, odvisno kako koncentrirano pijaco zelimo uzivati. Ce zeli kdo se kaksno bolj natancno info o kefirjih, se bom potrudila in napisal (ce bom znala). lp julia
30. jan 2005 13:53
Jaz pa sem našla tale tekst: KEFIR Navodilo za pripravo: 2 literska steklena posoda s pokrovom 6 žličk kefirja 4 do 6 žlic sladkorja 1-2 suhi figi (glede na velikost) 1 srednje velika limona ( ki jo, preden jo daš v stekleno posodo z vodo, dobro opereš in razpoloviš) Preden streseš kefir v dvolitrsko posodo s pokrovom ga v gostem situ dobro preperi pod mrzlo tekočo vodo. Kefir, sladkor, fige in limono zalij z mrzlo vodo do vrha posode. Dobro premešaj in pokrij s pokrovom. Čas fermentacije (zorenja) je največ tri dni. Vsakih 24 ur vsebino dobro premešaj. Ko dobiš zaželjeno fermentacijo (po 2-3 dneh) stisni vanjo limono, odstrani fige in vsebino precedi v posodo za pitje. Kefir zopet stresi v sito in ga preperi pod tekočo vodo, oplakni steklenico in ponovi zgoraj opisani postopek. Po vsakem postopku se kefir pomnoži za približno 2 žlici. Uporabljaj vse, dokler ne dobiš viška 6 žlic, katere podari drugim. Če odvečen kefir ne uporabiš, ga za nekaj dni lahko ohraniš v sladki vodi. Ne meči kefirja proč, ker se težko dobi in je dragocen. UPORABA KEFIRJA: · Živčne bolezni:1 liter na dan · Notranji ulkus- čir: 1 liter na dan · Astma, bronhialni katar: 1 liter na dan · Skleroza: 1 liter na dan ( urejuje pritisk in težo) · Anemija in levkemija: 1 liter na dan ( v hujših primerih 2 litra na dan) · Motnje žolčnega mehurja: 1 liter na dan · Alergije, mozolji, ekcemi: ½ litra na dan (obolele dele lahko s kefirjem tudi masirate) · Pri problemih ledvic in mehurja: 1 liter na dan. Pomaga tudi pri bolečinah v želodcu, notranjih organih in zdravi akutno vnetje jeter. Kefir pijemo redno vsak dan. Po možnosti ga ne pijte skupaj s hrano, da ima večji učinek! Za težje ali dalj trajajoče bolezni pijemo po ½ litra zjutraj, opoldan in zvečer. Pijača kefirja po 24 urni fermentaciji (zorenju) je čistilna in pomaga pri težkem zaprtju. V ta namen ga pijemo vsak večer – najmanj 4 tedne. Pijača kefirja , pripravljena po 2 do 3 dneh pomaga osebam, ki so nagnjene k diareji, predvsem pa je učinkovita za preprečevanje različnih bolezni. KEFIR NE SME PRITI V STIK Z KOVINO! kopirano iz strani: http://www.geocities.com/francsesko/babica_svetuje.htm p,
4. feb 2005 10:16
Pozdravljeni vsi skupaj, tudi meni je zelo všeč okus kefirja pa tudi slišala sem, da naj bi imel dober vpliv na zdravje in počutje...zato bi lepo prosila če bi mi kdo lahko odstopil nekaj kefirnih zrnc za izdelavo mlečnega kefirja Hvala že v naprej in lep vikend pikoKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Polpetki iz melancan

Beljakovinska curryjeva juha z riževimi rezanci